Πάτρα: Παρουσίαση του βιβλίου "Μεταξύ ενός καφέ και μίας παρτίδας τάβλι"


Σήμερα Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις  7:00 το απόγευμα στον φιλόξενο χώρο
του cafe Pachuko (Βούρβαχη 6, πίσω από την πλατεία Γεωργίου, μεταξύ Κορίνθου και Μαιζώνος, Τηλ.:2613025856)
το Βιβλιοπωλείο Discover έχει την χαρά και την τιμή
να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του νέου βιβλίου
του Πατρινού εκπαιδευτικού Γιώργου Πλούμη
"Μεταξύ ενός καφέ και μίας παρτίδας τάβλι"
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Φώτης Δημητρόπουλος, Φιλόλογος
Σπήλιος Θεοδωρακόπουλος , Φιλόλογος
και η Μαρία Θεοδωράτου, Φιλόλογος.

Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης συνίσταται η χρήση μάσκας.
Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της πανδημίας.


Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένα οδοιπορικό στην ιστορία της Ελλάδας -και δη αυτής του 20ού αιώνα, με σταθμούς σημαντικά γεγονότα. Η εξιστόρηση γίνεται διά στόματος του παππού Βαγγέλη στον εγγονό του Γιωργάκη, ενόσω ο ηλικιωμένος μαθαίνει στον μικρό τάβλι.
Ο παππούς θα ξεκινήσει την αφήγηση από τα παιδικά του χρόνια, στο Κρυοβούνι των Βαρδουσίων, για το σχολαρχείο αλλά και την τέχνη του τσαγκάρη που έμαθε στη Σπερχειάδα, για να ανοίξει τελικά δικό του τσαγκάρικο στο Μοναστηράκι, όπου και παντρεύτηκε. Η ζωή, όμως, είναι γεμάτη ανατροπές κι έτσι η οικονομική κρίση του '32 βάζει λουκέτο στο τσαγκάρικο κι ο παππούς Βαγγέλης μετακομίζει οικογενειακώς στην Πάτρα και γίνεται πυροσβέστης.
Πόλεμος του '40, βομβαρδισμοί της Πάτρας, κατοχή, αντίσταση, κι ύστερα η απελευθέρωση, ο δραματικός εμφύλιος… ξετυλίγονται στ' αφτιά του μικρού εγγονού, μαζί με λεπτομέρειες για τη ζωή του παππού και της οικογένειάς του.
Ένα άλλο πρόσωπο που θα μπει στην ιστορία είναι ο Νικολός ο δάσκαλος έφεδρος αξιωματικός που πολέμησε με τον κυβερνητικό στρατό στο Βίτσι και στο Γράμμο την περίοδο του εμφυλίου. Θα ερωτευθεί τη θυγατέρα του Βαγγέλη την Βασιλικούλα δασκάλα και αυτή, και θα δασκαλέψουν τα πρώτα χρόνια στα χωριά της Δωρίδας όπου και θα γεννηθεί και ο μικρός Γιωργάκης ο πρώτος εγγονός του παππού του Βαγγέλη.
Κατόπιν η συνέχεια της ιστορίας θα εξελιχθεί στην Πάτρα όπου θα κτίσει ένα σπιτάκι ο Βαγγέλης και θα μαζευτεί εκεί όλη η οικογένεια. Κι όσο μιλάει ο παππούς τόσο το ενδιαφέρον του εγγονού φουντώνει αφού συνεχίζουν να προστίθενται ονόματα και καταστάσεις: Παπανδρέου, χούντα, Πολυτεχνείο, μεταπολίτευση, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, σκάνδαλα…
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, μπολιασμένα με στοιχεία μυθοπλασίας, ένας ισορροπημένος συνδυασμός ιστορικής-ατομικής μνήμης και πολύτιμων μαθημάτων ζωής.
 

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα
Ο Γιώργος Νικολάου Πλούμης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1958, από γονείς δασκάλους.
Αποφοίτησε το 1976 από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Πατρών και εισήχθη κατόπιν εισιτηρίων εξετάσεων στο χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων .
Αποφοίτησε το 1982.
Το 1990 διορίστηκε ως καθηγητής στην Μέση Εκπαίδευση στο γυμνάσιο Κύθνου του νομού Κυκλάδων.
Υπηρέτησε σε πολλά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια στους νομούς Αχαΐας, Κυκλάδων, Ηλείας και Λασιθίου Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του παρακολούθησε πολλά συνέδρια και σεμινάρια όπως Επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού,
Νέες τεχνολογίες και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Ο ρόλος της Χημείας στη Κοινωνία και η Διδασκαλία της στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και πολλά αλλά.
Συγγραφικό έργο.
Βιβλία: Από τα Καλάβρυτα στον Κουτσουρά (Οδοιπορικό στην εκπαίδευση) Αχαϊκές εκδόσεις Ιανουάριος 2018.
Έχει δημοσιεύσει ακόμα πολλά άρθρα σχετικά με την Εκπαίδευση στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Σήμερα ζει στην Πάτρα, είναι παντρεμένος και έχει δύο γιούς τον Νίκο και τον Λάμπρο.
 

Διαβάστε επίσης