Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Περιμένουμε έγκριση εμβολίου σε παιδιά από 5 ετών με μικρότερη δόση

 

Την πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος του ΕΟΔΥ έδωσε ο Θεοκλής Ζαούτης ο οποίος μίλησε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σημειώνοντας πως δεν είναι πλέον κάτι νέο, καθώς έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Τόνισε, δε, πως η έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών με μικρότερη δόση είναι προ των πυλών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ έθεσε ως βασική προτεραιότητα την αύξηση των εμβολιασμών και σημείωσε πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης αλλά θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που συζητάμε για τα εμβόλια.

Σχετικά με τις νέες ελευθερίες που δίνονται στους εμβολιασμένους, ο ίδιος σημείωσε πως καλό θα ήταν το κίνητρο για τον εμβολιασμό να είναι να μην αρρωστήσουμε, ωστόσο – όπως είπε – σε κάθε περίπτωση με τα μέτρα αυτά οι ανεμβολίαστοι θα προστατευθούν.

Για το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποια έγκριση ακόμα αλλά αναμένεται το επόμενο διάστημα. Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα είναι μικρότερη από εκείνη που χορηγείται στους ενήλικες.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει κορονοϊός στα παιδιά και εξήγησε πως μετά το κλείσιμο των σχολείων, αυξήθηκαν τα ψυχολογικά προβλήματα, το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ μελέτες αναφέρουν ότι αλλάζει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής από τις συνέπειες της πανδημίας. Σημείωσε, δε, πως η πιθανότητα για long covid στα παιδιά είναι 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ