Όχι ημίμετρα για την ανάσχεση της ακρίβειας

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ*

Mε τις χειρότερες προοπτικές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μπαίνουμε στη χειμερινή περίοδο.

Το αισιόδοξο αφήγημα της κυβέρνησης για επανάκαμψη της οικονομίας, ναρκοθετείται από το κύμα ακρίβειας στα ενεργειακά προϊόντα αλλά και συνολικά σε σειρά άλλων αγαθών που αποτελούν  βασικές επιλογές των νοικοκυριών.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου που έκανε λόγο περί προσωρινότητας του φαινομένου των αυξημένων τιμών στην ενέργεια, η κρίση αυτή, δείχνει να παίρνει  μονιμότερα χαρακτηριστικά και να απειλεί  την οικονομική πορεία σε περίπτωση που δε ληφθούν μέτρα, ακόμη και  πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Η κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να «σφυρίζει αδιάφορα» στα φαινόμενα αυτά, επιλέγοντας τον ρόλο του άβουλου παρατηρητή, ενώ είναι τεράστια η επιβάρυνση που υφίστανται τα νοικοκυριά, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Το «Κίνημα Αλλαγής» έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάσχεση του κύματος της ακρίβειας, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

-Την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

-Την επιβολή της διαφάνειας και της ενημέρωσης των καταναλωτών, για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της ενέργειας.

-Την ενεργειακή δημοκρατία στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αντί της σημερινής εύνοιας της Κυβέρνησης στις μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι ώστε να περιορισθεί ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων.

-Την στήριξη του Καταναλωτικού Κινήματος και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ώστε να εκφράζεται η θέση των κοινωνικών εταίρων». 

-Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Δεν μπορεί το κράτος να αυξάνει τις εισπράξεις του, την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες.

-Να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς (αντί των 13 ευρώ μηνιαίως της κυβέρνησης) και να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που πρέπει άμεσα να υλοποιήσει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας σύντομα συγκροτημένο  σχέδιο  και όχι ημίμετρα για …επιδοτήσεις, ώστε να μπορούν οι πολίτες να τα βγάλουν πέρα. Διαφορετικά ο χειμώνας θα είναι ακόμη πιο βαρύς…

 

* Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, υποψήφια βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Αχαϊας

Διαβάστε επίσης