S&P: Το παγκόσμιο χρέος θα φτάσει το 260% του ΑΕΠ

Τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου το 260% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το τέλος του έτους, αν και τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι η ικανότητα εξυπηρέτησης θα είναι διαχειρίσιμη, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

Η συσσώρευση του χρέους ήταν απαραίτητη λόγω της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, δήλωσε η Βέρα Τσάπλιν, διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και επικεφαλής αναλυτική διευθύντρια σε φόρουμ.

Η υψηλότερη μόχλευση και οι αποδυναμωμένες πιστωτικές μετρήσεις εν μέσω της ανάκαμψης πιθανότατα θα προκαλέσουν περισσότερες αθετήσεις, πρόσθεσε.

Η Τσάπλιν είπε ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι πλήρης έως ότου επεκταθεί η εμβολιαστική κάλυψη, προσφέροντας πιο άνετη μετακίνηση στους ανθρώπους πιο άνετα να μετακινούνται. Η ίδια πάντως υποστήριξε ότι η πανδημία δεν έχει καταστρέψει τον «ασιατικό αιώνα».

Ο αντιπρόεδρος στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, Μπρους Γκόσπερ, μιλώντας στο ίδιο πάνελ συμφώνησε ότι η ανάκαμψη της περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη και το εμπόριο συνεχίζει να ανακάμπτει. Ωστόσο, η μείωση της φτώχειας «έχει σταματήσει λίγο πολύ σε όλη την περιοχή» και οι μικρές επιχειρήσεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται δυσανάλογα, είπε.

«Υπάρχει ένας νέος φτωχός που αναδύεται, κυρίως σε αστικές περιοχές», αφού η γεωργία τα πήγε σχετικά καλύτερα εν μέσω της κρίσης, είπε. Η ADB επικεντρώνεται στην υποστήριξη των άτυπων εργαζομένων που αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της αγοράς εργασίας στις οικονομίες που καλύπτουν και είναι δυσανάλογα γυναίκες.

naftemporiki.gr