Σκυλακάκης: Μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση της απότομης αύξησης των τιμών στην ενέργεια

Η ενεργειακή «θύελλα» αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στο σκέλος των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για δεύτερη παρέμβαση δεδομένου ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε  τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση στην αύξηση των τιμών στο ρεύμα. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μέσω του οποίου θα παρεμβαίνει όταν καταγράφεται απότομη αύξηση στις τιμές της ενέργειας.

Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην εκρηκτική αύξηση των τιμών στα καύσιμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης επεσήμανε ότι ο στόχος είναι να μπορούν να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά τα οποία ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη.  

Παράλληλα, αυτό που μελετά η κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ώστε στην περίπτωση που παρατηρείται απότομη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αυτόματα να υπάρχουν παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης τα επόμενα 5-10 χρόνια αναμένεται να παρατηρηθούν μεγάλες αυξομειώσεις στις τιμές της ενέργειας. Οι ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο μηχανισμό αναμένεται να γίνουν σε δεύτερο χρόνο.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα μπει κόφτης στον  ΕΦΚ όπως επίσης ότι δεν υπάρχει περιθώριο για βίαιες μειώσεις του ΦΠΑ στην αγορά.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα να δοθεί κοινωνικό μέρισμα πριν το τέλος του έτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων το επόμενο χρονικό διάστημα για να συμπληρώσει ότι αν η Κυβέρνηση λάβει αποφάσεις αυτέ θα ανακοινωθούν.