Τέξας: Προσωρινό «μπλόκο» στο νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Τον αμφιλεγόμενο νέο νόμο στο Τέξας που απαγορεύει ουσιαστικά τις γυναίκες να κάνουν άμβλωση στην πολιτεία, «πάγωσε» προσωρινά ομοσπονδιακός δικαστής.

Ο Αμερικανικός δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν δέχτηκε αίτημα από τη διοίκηση του Μπάιντεν να αποτρέψει κάθε επιβολή του νόμου ενώ αμφισβητείται η νομιμότητά του. Ο νόμος προτάθηκε και εγκρίθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς στο Τέξας. 

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστή «ένα σημαντικό βήμα» για την αποκατάσταση των συνταγματικών δικαιωμάτων των γυναικών στο Τέξας.

«Άνευ προηγουμένου επίθεση» στα δικαιώματα των γυναικών

Σύμφωνα με τον δικαστής Πίτμαν, από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος την 1η Σεπτεμβρίου, «οι γυναίκες έχουν αποτραπεί παράνομα να ασκούν έλεγχο στη ζωή τους με τρόπους που προστατεύονται από το Σύνταγμα». «Το ότι τα άλλα δικαστήρια μπορούν να βρουν τρόπο να αποφύγουν αυτή την απόφαση είναι δικό τους θέμα. Αυτό το Δικαστήριο δεν θα επιβάλει κυρώσεις για ακόμη μια μέρα αυτής της προσβλητικής στέρησης ενός τόσο σημαντικού δικαιώματος», πρόσθεσε. 

Πρόκειται για το πρώτο νομικό «πάγωμα» στην εφαρμογή του νόμου στο Τέξας. Ωστόσο, αναμένεται ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση του δικαστή Πίτμαν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κινήθηκε νομικά αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της συντηρητικής πλειοψηφίας αρνήθηκε να εμποδίσει το Τέξας να θεσπίσει τον νόμο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε επείγουσα πρόταση να εμποδίσει την επιβολή του νόμου ενώ συνεχίζει τη νομική δράση.

Ο πρόεδρος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον νόμο ως «άνευ προηγουμένου επίθεση» στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ τον υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι «η πιο πολύτιμη ελευθερία είναι η ίδια η ζωή».

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος απαγορεύει τον τερματισμό της κύησης μετά τον εντοπισμό αυτού που οι ακτιβιστές κατά της έκτρωσης αποκαλούν εμβρυϊκό καρδιακό παλμό, κάτι όμως που οι ιατρικές αρχές λένε ότι είναι παραπλανητικό. Αυτό απαγορεύει στην πράξη τις αμβλώσεις από τις έξι εβδομάδες της κύησης, διάστημα κατά το οποίο οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι είναι έγκυες.

Ο νόμος δίνει επίσης σε οποιοδήποτε άτομο - από το Τέξας ή αλλού - το δικαίωμα να μηνύσει γιατρούς που κάνουν έκτρωση μετά το όριο των έξι εβδομάδων. Ωστόσο, δεν επιτρέπει στις γυναίκες που υποβάλλονται στη διαδικασία να μηνύονται.

naftemporiki.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ