Μειώνονται τα κρούσματα, επιταχύνονται οι εμβολιασμοί σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Τα νέα κρούσματα από την COVID-19 στις πολιτείες Βικτόρια και Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, που αποτελούν τα επίκεντρα της νέας έξαρσης των μολύνσεων μειώθηκαν σήμερα, καθώς οι αρχές επιδιώκουν να αρχίσουν τη χαλάρωση των σκληρών περιορισμών, με δεδομένη την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.

Ένας συνολικός αριθμός 1.420 νέων κρουσμάτων που μεταδόθηκαν τοπικά, αναφέρθηκαν στην πολιτεία Βικτόρια, με τα περισσότερα από αυτά, να εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Μελβούρνη, έναντι του χθεσινού αριθμού των 1.763 περιστατικών μόλυνσης. Καταγράφηκαν επίσης, έντεκα νέοι θάνατοι. Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων της πολιτείας, στη διάρκεια του παρόντος ξεσπάσματος των κρουσμάτων.

Η Μελβούρνη βρίσκεται σε λοκντάουν από τις 5 Αυγούστου, καθώς η Αυστραλία μάχεται να αντιμετωπίσει ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων που προκαλεί η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού που μεταδίδεται ταχύτατα.

Εκατομμύρια κατοίκων στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, αλλά και στην πρωτεύουσα Καμπέρα βρίσκονται υπό την εφαρμογή κανόνων αυστηρής παραμονής στο σπίτι. Οι περισσότερες από τις άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, έχουν μηδενικό ή χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.

Οι αρχές στην πολιτεία Βικτόρια προγραμματίζουν την χαλάρωση μερικών από τους σκληρούς περιορισμούς, μόλις ποσοστό 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί πλήρως. Ο στόχος αυτός, αναμένεται ότι θα επιτευχθεί στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ οι περισσότεροι περιορισμοί θα χαλαρώσουν με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο 80%.

Στη γειτονική Νέα Νότια Ουαλία, το Σίδνεϊ αναμένεται να εξέλθει από το λοκντάουν στις 11 Οκτωβρίου, μετά την εφαρμογή ενός ταχύτατου προγράμματος εμβολιασμού. Περίπου το 68% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως στην πολιτεία, με το ποσοστό αυτό, να αναμένεται να αυξηθεί στο 70% αύριο. Τα ημερήσια κρούσματα μόλυνσης μειώθηκαν χθες κάτω από τα 600 για πρώτη φορά, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των επτά εβδομάδων.

Ο νέος πολιτειακός πρωθυπουργός Ντόμινικ Περοτέ δήλωσε ότι «θα θέσει μία σειρά θεμάτων» σχετικά με τα σχέδια για την επαναλειτουργία της πολιτείας, σε μία συνάντηση που θα έχει με αξιωματούχους της υγείας, αργότερα σήμερα.

«Οτιδήποτε και αν κάνουμε, επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι γίνεται με έναν τρόπο που κρατάει τους ανθρώπους ασφαλείς…, αλλά εναλλακτικά, είναι σημαντικό να έχεις τους ανθρώπους να επιστρέφουν πίσω στην πόλη, επειδή επιθυμούμε να αναπνεύσουμε ζωή στο Σίδνεϊ» δήλωσε ο Περοτέ στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB.

Ο αριθμός των μολύνσεων στην Αυστραλία είναι χαμηλότερος από αρκετές συγκρίσιμες χώρες, με περίπου 117.800 κρούσματα μόλυνσης και 1.379 θανάτους.

Τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού έχουν κρατήσει τον αριθμό των θανάτων από το ξέσπασμα μετάδοσης της παραλλαγής Δέλτα, κάτω από τους αριθμούς των περσινών ξεσπασμάτων.

Ένας νεκρός στη Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία ανέφερε σήμερα ότι ένα άτομο πέθανε από την COVID-19 σε ένα νοσοκομείο στο Όκλαντ, ενώ καταγράφηκαν 39 νέα κρούσματα .

Τα περισσότερα από αυτά εντοπίστηκαν στη μεγαλύτερη πόλη το Όκλαντ, αλλά περισσότερες μολύνσεις αναφέρονται τώρα στην περιοχή Γουακάτο, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Τα νέα περιστατικά αυξάνουν το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης στα 1.420.