Είναι αλλεργία ή κορονοϊός; Τα 2 μυστικά για να καταλάβετε

Στην αρχή της πανδημίας, ήταν συνηθισμένο να πανικοβάλλεστε κάθε φορά που μπορεί να φτερνιζόσασταν ή να βήχατε.

Ακόμα κι αν είστε καλά εξοικειωμένοι με τα τακτικά rapid τεστ ή είστε πλήρως εμβολιασμένοι, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μπορεί να αναρωτιέστε εάν ένα απλό, χωρίς να σας προκαλεί ιδιαίτερα ανησυχία σύμπτωμα, πρόκειται για αλλεργία ή κορωνοϊό.

Είναι αλλεργία ή κορονοϊός;

Τυπικά συμπτώματα της covid-19 είναι ο πυρετός, τα ρίγη, ο βήχας, η δύσπνοια, η κόπωση, οι πόνοι στο σώμα, οι πονοκέφαλοι, η απώλεια όσφρησης ή γεύσης, σύμφωνα με το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πονόλαιμο, συμφόρηση και καταρροή, ναυτία ή έμετο και διάρροια, σύμφωνα με το CDC, αν και επισημαίνεται με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λίστα. Επομένως, αν εκδηλώνετε αυτά τα συμπτώματα ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε ένα τεστ για ανίχνευση του ιού.

Ωστόσο, υπάρχει καλός λόγος για να σκεφτείτε επίσης τις αλλεργίες. Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε μια ουσία (τροφή, σκόνη, μούχλα) και δημιουργεί αντισώματα για να επιτεθεί, ακόμα κι αν η ουσία δεν είναι εγγενώς επιβλαβής.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά πιθανώς αναρωτιέστε για εκείνες που μοιάζουν περισσότερο με λοίμωξη του αναπνευστικού, καθώς πολλοί είναι οι άνθρωποι που εκδηλώνουν για παράδειγμα αλλεργική ρινίτιδα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν «φτέρνισμα και φαγούρα, καταρροή ή απόφραξη της μύτης, πρήξιμο των ματιών, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, βήχα, πρησμένα χείλη, πόνο στο στομάχι, έμετο ή διάρροια, ξηρό, κόκκινο και σκασμένο δέρμα» αναφέρει ο δρ Schuman Tam, ειδικός σε αλλεργίες, άσθμα και ανοσολογία στο MarinHealth.

Και οι αλλεργίες σε έξαρση φέτος

Επιπλέον, οι αλλεργίες μπορεί να είναι χειρότερες από το συνηθισμένο φέτος, αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ Tania Elliott, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος.

«Κάθε χρόνο, η εποχή των αλλεργιών γίνεται πιο μεγάλη και πιο έντονη λόγω της κλιματικής αλλαγής, οπότε οι αλλεργίες του φθινοπώρου φέτος μπορεί να είναι πιο σοβαρές ή και τα συμπτώματά σας να διαρκέσουν περισσότερο» επισημαίνει η ίδια.

Εάν φοράτε μάσκα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους και σε εξωτερικούς, τα συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να μην είναι τόσο έντονα» εξηγεί. «Αλλά τα συμπτώματα μπορεί να ενταθούν από αλλεργιογόνα του σπιτιού, όπως τα κατοικίδια ζώα ή τα ακάρεα σκόνης» αναφέρει.

«Στο σπίτι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φορούν μάσκα, οπότε είναι πολύ πιθανό».

Τα δύο μυστικά για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται

Ο δρ Sanjeev Jain, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Columbia Allergy, παρέχει μερικές συμβουλές για να διακρίνετε μεταξύ των δύο.

Εάν το μεγαλύτερο μέρος των συμπτωμάτων σας περιλαμβάνει φτέρνισμα, είναι πιο πιθανό να είναι αλλεργική αντίδραση, επειδή το φτέρνισμα δεν είναι κοινό σύμπτωμα της covid-19, επισημαίνει.

Οι αλλεργίες γενικά δεν προκαλούν πυρετό ή απώλεια γεύσης και οσμής. Έτσι, αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό. Και αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα αλλεργίας για πρώτη φορά στη ζωή σας, αξίζει να κάνετε ένα τεστ κορωνοϊού για να αποκλείσετε κάθε λόγο ανησυχίας.

Αυτά είναι κατευθυντήριες γραμμές, αλλά δεν είναι κανόνες: «Ο μόνος τρόπος για να είστε απόλυτα σίγουροι ότι τα συμπτώματά σας οφείλονται σε αλλεργίες και όχι στον κορωνοϊό είναι να υποβληθείτε σε εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού» καταλήγει ο δρ Sanjeev Jain.

πηγή