Το δένδρο του σπιράλ

Του Πέτρου Ψωμά**

Δύο χιλιάδες είκοσι ένα, χρονιά κομβική. Έτος κορονοϊού δεύτερο, ελπίζω και τελευταίο. Έτος της σύγχρονης Πάτρας 193ο, όσα και τα εμβληματικά σκαλοπάτια της Αγίου Νικολάου. Έτος δημαρχίας Πελετίδη έβδομο, πέτρινα χρόνια. Έτος σπιράλ τρίτο, σε μια σειρά πολλών πολλών ετών ακόμα. Χρονιά επετείου, αναστοχασμού, ενδιάμεση. Επανεκκίνησης. Στη ρωγμή του χρόνου.

Στα δύο χρόνια που προηγήθηκαν το σπιράλ δημιουργήθηκε, συστήθηκε, οργανώθηκε. Δεν έγιναν και λίγα στη μικρή μας πόλη από τη μικρή μας παράταξη. Αντιθέτως, έγινε πολλή προεργασία ώστε η παράταξη να μεγαλώσει με στόχο να μεγαλώσει και την πόλη. Ένα μεγάλωμα δημιουργικό, προς όλες τις κατευθύνσεις, που τόσο το έχει ανάγκη η Πάτρα μας. 

Μετά το ξεκίνημα και την κατάθεση υποψηφιότητας του συνδυασμού στις εκλογές του 2019, με ώθηση από τους πατρινούς που μας στήριξαν με την ψήφο τους, ακολούθησαν πολλά: σύσταση φορέα, διαμόρφωση καταστατικού, ιδρυτικό συνέδριο, εκλογή και λειτουργία οργάνων, δημιουργία ομάδων εργασίας, άρθρωση ουσιαστικού αντιπολιτευτικού λόγου, κατάθεση προτάσεων, ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών. Τώρα ανοίξαμε και το γραφείο μας, στο κέντρο της πόλης, για να στεγάσει τις ανησυχίες μας, τις συναντήσεις μας, τις επαφές μας με τους δημότες.

Με τα περίπου τριακόσια ενεργά μέλη του, το σπιράλ αποτελεί σήμερα μία από τις πολυπληθέστερες συλλογικότητες της Πάτρας. Με σαφή προσανατολισμό, με διαρκή παρουσία, με παραγωγή έργου, με δράση που δεν εξηγείται από τα μόλις δύο χρόνια της ζωής του στο δημόσιο βίο. Μα έχει εξήγηση το… ανεξήγητο: Το 2019 ξεκίνησε η συμπόρευση όλων μας στο αυτοδιοικητικό μονοπάτι, αλλά καθένα από τα μέλη της παράταξης έχουν μακρά διαδρομή στα κοινά της πόλης, πολυετή παρουσία σε τομείς της ζωής της, βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία.

Αυτές οι ρίζες είναι η δύναμή μας! Για κάποιους γονιδιακά, πάνε πολύ πίσω στο χρόνο και τις γενιές. Άλλοι, επειδή στερήθηκαν την Πάτρα για κάποια περίοδο, «έδεσαν» περισσότερο τους δεσμούς τους με τη γενέτειρα. Πολλούς τους έφερε εδώ η μοίρα ή η επιλογή, αγάπησαν αυτό τον τόπο και αποφάσισαν να τον υπηρετήσουν. Αυτή η βαθιά ριζωμένη σχέση με την πόλη είναι που μας διαφοροποιεί, στην τοπική πολιτική σκηνή. Κρατώντας ο καθένας την ιδεολογία του, τα πολιτικά του «πιστεύω» και τις προσωπικές του αντιλήψεις, γνωρίζουμε καλά πως στο σπιράλ βρισκόμαστε για να υπηρετήσουμε την Πάτρα και τους δημότες της. Και μέσα από τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων προκύπτει πάντα η σύγκλιση για το καλό της πόλης.

Οι βαθιές ρίζες εγγυώνται και τον σταθερό κορμό. Έτσι και στο σπιράλ, ο κορμός του οικοδομήματος είναι στέρεος, ανθεκτικός κι όλο ψηλώνει. Κορμός μας, τα μέλη και οι φίλοι που όλο και αυξάνονται, οι θέσεις μας οι ολοένα πιο μελετημένες, οι μεταξύ μας σχέσεις που σμιλεύονται διαρκώς, το όραμά μας για την πόλη που είναι κοινό, φιλόδοξο, ξεκάθαρο. Και απ’ τον γερό κορμό, υγιή κλαδιά εκπορεύονται, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Κλαδιά μας οι ομάδες εργασίες μας (#αθλητισμός, #διοίκηση, #οικονομία, #κοινωνία, #παιδεία, #περιβάλλον, #πολιτισμός, #τεχνολογία, #τουρισμός, #υποδομές), η ενεργή εκπροσώπησή μας σε όλα τα νομικά πρόσωπα και τις επιτροπές του Δήμου Πατρέων (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ΔΕΥΑΠ, Πολιτιστικός Οργανισμός, Κοινωνικός Οργανισμός, Δημοτικό Βρεφοκομείο, ΔΗΠΕΘΕ, Πατρινό Καρναβάλι, Επιτροπές αθλητισμού και παιδείας κ.α.), η συμμετοχή μελών μας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής της πόλης, οι θεματικές μας ομάδες που ενισχύουν τη λειτουργία της παράταξης και μελλοντικά τον δήμο (#νεολαίας, #εθελοντισμού, #υποστηρικτική, #γραφείου κ.α.).

Δύο χιλιάδες είκοσι ένα, χρονιά κομβική. Στον τρίτο μόλις χρόνο της παρουσίας μας έχουμε αξιοποιήσει τις βαθιές μας ρίζες, έχουμε στήσει τον γερό κορμό μας, έχουμε απλώσει τα κλαδιά μας στην πόλη. Μένει το δέντρο να ανθίσει, να καρπίσει, να απλωθεί. Εμείς, μέλη αυτού του ζωντανού οργανισμού, δίνουμε την ανάσα μας και ακούμε τη δική του. Το νιώθουμε πως έρχονται καρποί και άνθη. Γιατί αυτό το δέντρο ποτίζεται καλά (με αγνό ενδιαφέρον για την πόλη), ποτίζεται συχνά (με καθημερινό ιδρώτα), ποτίζεται μεθοδικά (με οργάνωση και σύστημα και διαρκή επικαιροποίηση), ποτίζεται με αγάπη.

Είμαι βαθιά ευγνώμων για τη συνεισφορά τόσο πολλών σε αυτή την προσπάθεια, που υπηρετεί το κοινό μας όραμα: Μια άλλη Πάτρα, μια πόλη φωτεινή, πολύχρωμη, καθαρή, σύγχρονη, εξωστρεφή, αισιόδοξη, μια Πάτρα των ονείρων μας. Υπάρχει! Πάμε όλοι μαζί να τη δημιουργήσουμε!

* Το άρθρο πρωτο-δημοσιεύτηκε στο δεύτερο φύλλο της εφημερίδας του σπιράλ που διανέμεται στην Πάτρα.

** Ο Πέτρος Ψωμάς είναι δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, επικεφαλής της παράταξης "σπιράλ"