Πάτρα: Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Πάτρας - Πλούσιο πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Οργανισμό

Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος της Πάτρας με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έχει αρχίσει.

Ήδη κομβικά σημεία της πόλης «φιλοξενούν» έργα τα οποία αφορούν στην περίοδο της κατοχής και την απελευθέρωση καθώς και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

apeleftherosi7.jpg

Εκτός από την πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, όπου λειτουργεί υπαίθρια έκθεση η οποία περιλαμβάνει 7 έργα (αρχείο Δημοτικής Βιβλιοθήκης) της περιόδου 40-44 του Ιταλού Ζωγράφου Ivo Dalla Costa, τα οποία δωρίσθηκαν το 2005, «ανάρτηση» των έργων έγινε και στους πεζόδρομους Αγίου Νικολάου και  Ρήγα Φεραίου.

apeleftherosi2.jpg

Πρόκειται για τα έργα, Παιδιά στον πόλεμο, Παιδί, πόλεμος 1944, Παιδί στην κατοχή, Κρεμασμένοι στα Ψηλά Αλώνια, Πόλεμος - νεκρό ζώο, Πόλεμος και Πάτρα, χειμώνας 1941 – 1942.

Το πλήρες πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Ππόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έχει ως εξής:

Σάββατο 2 Οκτωβρίου   

Συνάντηση Χορωδιών της πόλης με έργα Θεοδωράκη

ώρα 20.00       Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

Συμμετέχουν : ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ  ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «ΕΜΕΛΕΙΑ» ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ – ΟΡΦΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ (Μικτό Φωνητικό Σύνολο Coro Avanti) - ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 

11:00 π.μ.     Εκδήλωση στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Ομιλία – Κατάθεση στεφανιών – Μπάντα Δήμου 

12:00      Άνοιγμα της Έκθεσης Αρχειακού και Ιστορικού Υλικού στο Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων. 

Στα Υψηλά Αλώνια και σε άλλα σημεία της πόλης θα αναπτυχθεί υπαίθρια Έκθεση αφιερωμένη στην επέτειο της απελευθέρωσης.
 

Κυριακή 3 Οκτωβρίου  

Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο της Κατοχής 

20.30        Με την συμμετοχή ορχήστρας του Χορευτικού και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού  Οργανισμού Δήμου Πάτρας

Τα κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Ζαχαρή Αχχιλεοπούλου. 

Χώρος Παλαιό Εργοστάσιο Λαδόπουλου (Δημοτικός  Ηλεκτροφωτισμός) – Ακτή Δυμαίων 50  

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 

Προβολή ντοκιμαντέρ «ΧΙΤΛΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΙΚΑΣΟ»

20.30       Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

Μια συγκλονιστική ματιά. Μια μεγάλη ανακάλυψη. Μια κινηματογραφική περιήγηση μέσα από 4 εκπληκτικές εκθέσεις.  80 χρόνια αφότου ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο στην «εκφυλισμένη» τέχνη,  η ταινία αποκαλύπτει: Picasso, Matisse, Renoir και Chagall κ.ά.  έργα τέχνης κρυμμένα, λεηλατημένα και καταδικασμένα από τους Ναζί, έρχονται επιτέλους στο φως και αποκαλύπτουν στην μεγάλη οθόνη τη ναζιστική εμμονή για τέχνη. Ξεκινώντας από την περίπτωση Gurlitt και την μεγαλειώδη Συλλογή του, ο Τόνυ Σερβίλλο αφηγείται την αληθινή ιστορία των αριστουργημάτων που αρπάχτηκαν, απαγορεύτηκαν και εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

apeleftherosi3.jpg

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 

20:30.     Θεατρική - Χορευτική Παράσταση  - «Μνήμη Περιπατητική Επιτέλεση»

    Από το ΣΥΛΛΟΓΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “DERIDA”

        Το έργο πραγματεύεται την Απελευθέρωση της Πάτρας από τον ναζιστικό ζυγό. Θα αναπτυχθεί με τη μορφή project ως ένα πολυμεσικό σχήμα (χοροθέατρο, θέατρο ντοκουμέντο, video art/projection mapping).Στηρίζεται σε μαρτυρίες, ιστορικά ντοκουμέντα, λογοτεχνικά κείμενα.

                    Σκηνοθέτης / Χορογράφος: Μάρω Γαλάνη,     Ηθοποιοί: Γεωργία Αντωνοπούλου, Μαρία Φωτεινοπούλου, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου, Χορευτής: Μαρία Κίκινα, Μουσική ηχολήπτης/ηχοσύστημα: Αλέξης Φραγκάκης, Video artist: Γιάννης Αβραμόπουλος.

    Είσοδος ελεύθερη – Η προμήθεια των εισιτηρίων για την δωρεάν είσοδο στην παράσταση γίνεται ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα ticketservises.gr στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού patrasculture.gr. (Εξαιρούνται η εκδήλωση την Κυριακή στην πλατεία υψηλών Αλωνίων και η έκθεση Ιστορικού και Αρχειακού Υλικού).

*Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα ΑΙΓΛΗ .

apeleftherosi4.jpg

Το Καταφύγιο θα μείνει ανοιχτό όλο τον Οκτώβρη και θα γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις - ξεναγήσεις σε Συλλόγους - Σωματεία μετά από συνεννόηση. (Τηλέφωνα επικοινωνίας 2610-624-088 και 2610-390-937).

 

 

 

Διαβάστε επίσης