Ηλιακό βανάκι το μέλλον των οδικών εκδρομών

 

Ένα φιλικό στο περιβάλλον επαναστατικό από κάθε άποψη όχημα κατασκεύασαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν. Το όχημα που μοιάζει με φουτουριστικό βανάκι ονομάζεται Stella Vita και λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Εκτός από την οικολογική του διάσταση το όχημα προσφέρει στους επιβάτες του μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Οι επιβάτες μπορούν να δουν τηλεόραση, να φορτίζουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, να μαγειρεύουν, να φτιάχνουν καφέ αλλά και να κάνουν ντους.

Τα ηλιακά πάνελ στην οροφή του οχήματος παρέχουν τα «καύσιμα» για την κίνηση του οχήματος αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια για όλα τα συστήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Το Stella Vita είναι προϊόν της ομάδας Solar Team Eindhoven που αποτελείται από 20 φοιτητές του ολλανδικού πανεπιστήμιου.

Κάποια από τα μέλη της ομάδας δοκιμάζουν τις δυνατότητες του οχήματος ξεκινώντας ένα μεγάλο ταξίδι με αυτό. Ξεκίνησαν από την Ολλανδία με τελικό προορισμό την Ταρίφα, νοτιότερη πόλη της Ισπανίας. Πρόκειται για ένα ταξίδι τριών χιλιάδων χλμ. στην διάρκεια του οποίου οι φοιτητές σταματούν σε διάφορες πόλεις και οργανώνουν παρουσιάσεις του οχήματος θέλοντας να δείξουν ότι υπάρχουν βιώσιμες φιλικές στο περιβάλλον λύσεις στον τομέα των μεταφορών.

«Εμείς το χαρακτηρίζουμε ένα αυτοσυντηρούμενο σπίτι με ρόδες» αναφέρει ο Λότε βαν Ντάσλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Το όχημα είναι έτσι σχεδιασμένο για να χωράει διπλό κρεβάτι και τραπέζι για να τρώνε οι επιβάτες. Δεν διαθέτει πάντως τουαλέτα αφού οι κατασκευαστές σκέφτηκαν ότι μπορούν να γίνονται στάσεις για αυτό τον σκοπό στη διάρκεια του ταξιδιού και έτσι οι χώρος που θα χρησιμοποιούνταν για τουαλέτα να αξιοποιηθεί διαφορετικά.