ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ: Η αναστολή των 36 απολύσεων εργαζομένων στην ΕΒΟ Αιγίου συζητείται στο περιφερειακό συμβούλιο

Το θέμα των απολύσεων των 36 εργαζομένων στην ΕΒΟ Αιγίου φέρνει στο περιφερειακό Συμβούλιο η παράταξη ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ και ζητά άμεσες πρωτοβουλίες για τη διάσωση της λειτουργίας του εργοστασίου.

 

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής : 
 

Προς: πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος  κ. Παπαδόπουλο Παναγιώτη

Θέμα: Αναστολή των εξαγγελθέντων απολύσεων 36 εργαζομένων στο εργοστάσιο Αμυντικής βιομηχανίας ΕΒO – ΕΑΣ στο Αίγιο

Οι 36 εργαζόμενοι με το καθεστώς των συμβασιούχων  που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού στο εργοστάσιο όπλων της ΕΑΣ - ΕΒΟ στο Αίγιο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οδηγούνται στην ανεργία και η λειτουργία του εργοστασίου μπαίνει σε νέο μαρασμό και με ορατό πλέον τον κίνδυνο  για οριστικό κλείσιμο.

Εργάστηκαν τέσσερα χρόνια χωρίς διακοπή, εξειδικεύτηκαν σε σύνθετο τεχνικά αντικείμενο βοήθησαν τους ελάχιστους εναπομείναντες μόνιμους να βγάλουν πέρα τις δεσμεύσεις σε παραγγελίες που υλοποιούσε, και σήμερα οδηγούνται ξαφνικά στην απόλυση , την ανεργία και τα επιδόματα στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

Δύο φορές μέσα στο 2021 κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό κ Στεφανή και πρώην αρχηγό στρατού επισκέφτηκε το εργοστάσιο και πανηγυρικά διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους και τους φορείς της πόλης ότι έρχονται νέες δουλειές και νέες παραγγελίες που θα διασφάλιζαν την  βιωσιμότητα του εργοστασίου και τις θέσεις εργασίας.

Τέλος του 2018 αρχές 2019 ήταν έτοιμες η νέες παραγγελίες σε G3 Α3 που θα έδιναν οξυγόνο και νέες δουλειές στο εργοστάσιο. Οι  συμβάσεις είχαν την έγκριση του νομικού συμβουλίου του κράτους και δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ τις σταμάτησε. Παράλληλα δεν προχώρησαν  οι συμβάσεις minimum  και ΤΑΛΚ χωρίς να γνωρίζουμε τους πραγματικούς λόγους,  με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο με τις γνωστές συνέπειες και θύματα τους απολυμένους και το Αίγιο.

Το εργοστάσιο του Αιγίου είχε περάσει και στο παρελθόν δύσκολες μέρες, με απειλές για κλείσιμο, μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες. Οι προσπάθειες όμως  για την διάσωσή του ήταν, συντονισμένες, συλλογικές και εύστοχες και με την περιφέρεια να παίζει καθοριστικό ρόλο το αποτέλεσμα ήταν να σταθεί παραγωγικά και λειτουργικά όρθιο. Έφερε νέο έργο και νέες παραγγελίες και έτσι προσελήφθησαν και οι εργαζόμενοι που σήμερα απολύονται.

Η Τοπική οικονομία δεν αντέχει άλλες δοκιμασίες, τα περιοριστικά μέτρα της προηγούμενης 10ετίaς σε συνδυασμό με την δοκιμασία των τοπικών επιχειρήσεων λόγω COVID 19 , οι επιπτώσεις από το πιθανό κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΟ ,η κατάρρευση της τιμής της σταφίδας και η μεταφορά του ακαδημαϊκού τμήματος της Φυσικοθεραπείας στην  Πάτρα κάνουν το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα εκρηκτικό και το μέλλον αβέβαιο.

Επειδή είμαστε, σε οριακό χρονικά σημείο και αν δεν προλάβουμε την αναστολή των  απολύσεων τώρα, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Ζητούμε από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να εισάγει το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση της 30 Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να τοποθετηθεί η Περιφέρεια και να αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. 

Δεν μπορεί η περιφερειακή αρχή να παραμένει απαθείς σε ένα τόσο μεγάλο θέμα που επηρεάζει καθοριστικά το αναπτυξιακό μέλλον της Αιγιάλειας και της περιφέρειας στο σύνολό της.

Προτείνουμε να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που μπορεί να έχουν λόγο, φωνή και θετική συμμέτοχή στην διεκδίκηση και την σωτηρία όπως, σωματείο εργαζομένων της ΕΒΟ, εργατικό κέντρο Αιγίου, Δήμαρχο Αιγιαλείας, βουλευτές και επιμελητήρια. 

Το μέλλον του τόπου μας το καθορίζουμε και εμείς.

 

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

Κατσιφάρας Απόστολος

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Γεωργακοπούλου-Μπάστα Δήμητρα

Δριβίλας Δημήτριος

Καπλάνης Διονύσιος

Καρπέτας Κων/νος

Κατσαρή Κωνσταντούλα

Κόντης Κων/νος

Κουσκουρή Αθανασία

Λύτρας Ιωάννης

Μητρόπουλος Κων/νος

Μπαλαμπάνης Νικόλαος

Μπράμος Παναγιώτης

Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική

Σκιαδαρέσης Σπυρίδων

Σώζος Βασίλειος

Χαροκόπος Αντώνιος

 

Διαβάστε επίσης