Ειδήσεις από την Δυτική Αχαΐα

Δωρεάν ράπιντ-τεστ σε μόνιμη βάση στην Κάτω Αχαΐα

Θετικά ανταποκρίθηκε η 6η ΥΠΕ στην επιστολή-παρέμβαση του Δημάρχου Σπύρου Μυλωνά με την οποία ζητούσε να εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση κλιμάκιο του ΕΟΠΥ στην Κάτω Αχαΐα προκειμένου δημότες αλλά και μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται στους σχετικούς ελέγχους χωρίς να πρέπει να μετακινούνται στην Πάτρα. Σημειώνεται ότι ανάλογο αίτημα είχε υποβάλλει και το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας.

Η 6 η ΥΠΕ ανταποκρίθηκε θετικά με συνέπεια κλιμάκιο του ΕΟΠΥ να βρίσκεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα στο «Μελίνα Μερκούρη» (πλατεία Δημοκρατίας) όπου και θα διενεργούνται δωρεάν ράπιντ-τεστ για όλους τους δημότες. Το κλιμάκιο του ΕΟΠΥ θα πιάσει δουλειά από αύριο Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.

 

Συμμετοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στη διακρατική Συνάντηση του έργου WONDER στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020  

Στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου WONDER του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020  στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, μέλη της ομάδας έργου θα μεταβούν στο Herceg Novi του Μαυροβουνίου όπου θα διεξαχθεί την 30η Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτώβρη η τακτική διακρατική συνάντηση της κοινοπραξίας, με στόχο να συζητήσουν τις επόμενες ενέργειες του έργου με σημαντικότερη την διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης για το δίκτυο Πόλεων - Τουριστικών Προορισμών Φιλικών προς τα Παιδιά. Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας είναι ο υπεύθυνος εταίρος για τον συντονισμό του σημαντικού αυτού Δικτύου, και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα οργανώσει εξειδικευμένο Εργαστήριο για τους συμμετέχοντες με στόχο τη διαμόρφωση του προσχεδίου και τον καθορισμό των επόμενων σταδίων για τη διαμόρφωση του WONDER Action Plan. 

Το έργο με τίτλο «Child friendly destinations» («Προορισμοί φιλικοί για τα παιδιά») και ακρωνύμιο «WONDER» υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020 και έχει στόχο να αυξήσει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών της Περιφέρειας Αδριατικής-Ιονίου χάρη σε μια φιλική προς τα παιδιά προσέγγιση, στοχευμένη στη βελτίωση της βιωσιμότητας των πόλεων και της τουριστικής προσφοράς, μέσω της ανάπτυξης συμμετοχικών μεθόδων.

Στο έργο συμμετέχουν επίσης ο ιταλικός Δήμος του Fano (Ιταλία) ως επικεφαλής εταίρος, οι Δήμοι των πόλεων Velenje (Σλοβενία), Cervia (Ιταλία), Novigrad (Κροατία), το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα των Παιδιών και των Νέων της Αλβανίας, ο τουριστικός οργανισμός της πόλης  Herceg Novi (Μαυροβούνιο), η Αναπτυξιακή Εταιρεία DURA του Δήμου Dubrovnik (Κροατία), η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Novo Mesto (Σλοβενία) και ο Δήμος της Πρέβεζας.

Στρατηγικός στόχος το Δήμου μέσα από την ενεργό συμμετοχή του στο έργο WONDER είναι να εδραιωθεί ως προορισμός φιλικός προς τα παιδιά διευρύνοντας την τουριστική δυναμική του.

 

Τα 200 χρόνια της επανάστασης τιμήθηκαν στο Μαζαράκι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Επετειακής Έκθεσης «Λευτεριά: ἀπ΄ τά κόκκαλα βγαλμένη τῶν Ἑλλήνων τά ἱερά» που διοργάνωσε η Κοινότητα Μαζαρακιου με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Σπύρος Μυλωνάς, μιλώντας τόσο για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κοινότητα Μαζαρακίου αναφορικά με την ανάδειξη της συμβολής των Μαζαρακιωτών στην Επανάσταση του 1821 όσο και για την γενικότερη παρουσία της στα ζοφερά χρόνια της σκλαβιάς.

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος ανάδειξης και διαφύλαξης Τοπικού Πολιτισμού Τάσος Αθανασόπουλος παρουσίασε τα αρχειακά τεκμήρια, ενώ η Αργυρώ Λοτσάρη, από το τμήμα πολιτιστικών του Δήμου περιέγραψε την Μαζαρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι έχει δεχθεί ηπειρώτικες επιρροές.

Παράλληλα, η εκδήλωση διανθίστηκε από λαογραφικό υλικό προερχόμενο από τον υλικό, τον κοινωνικό και τον πνευματικό βίο των Μαζαρακιωτών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι  Αντιδήμαρχοι Κ. Ορλώφ, Γρ. Μάλλιαρης, Κ. Παλαιολόγος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Κουνάβης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Β. Γκοτσόπουλος και Σπ. Δημόπουλος, καθώς επίσης και η γραμματέας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας Νικολίτσα Σουλούκου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης, τέλος, την είχε η Ροδία Καραμπελιά.

 

Διαβάστε επίσης