Δημοτική αρχή Δήμου Πατρέων: Ανέντιμη πολιτική στάση, ιδεολογικός προσηλυτισμός ή ανικανότητα;

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΗ *

Η εντιμότητα δεν χαρακτηρίζει μόνο πρόσωπα και συμπεριφορές δημοτικών αρχόντων  που συνδέονται με οικονομικά στοιχεία και διαχείριση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων  αλλά συνάδει και με την ειλικρινή πολιτική στάση ενός αιρετού.

Η αναγνώριση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων που στηρίζουν και εκλέγουν τη Δημοτική αρχή αποτελεί υποχρέωση και οδηγό για τη χάραξη πολιτικής που καθορίζει το επίπεδο της διαβίωσής τους. Το αντίθετο μπορεί να υποδηλώνει προσπάθεια πολιτικής  χειραγώγησης.

Ο κυρίαρχος λαός, αν τελικά το πιστεύουμε αυτό, απαιτεί λύση για τα προβλήματά του και οι εκλεγμένοι οφείλουν να σέβονται τα πιστεύω της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Το μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Δημοτικής αρχής της πόλης των Πατρών δεν ασπάζεται ιδεολογικά την ιδέα του μαρξισμού ούτε υιοθετεί τη νομοτελειακή, κατά τους μαρξιστές, μετάβαση από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό και στην αταξική κοινωνία. Αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι να διχάσουμε την κοινωνία στο μεγάλο κεφάλαιο και στους προλετάριους, αλλά να αυξήσουμε τη μεσαία τάξη και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο. Ο καπιταλισμός καλώς ή κακώς έχει κυριαρχήσει και φυσικά πρέπει να αποδεχτούμε ότι δημιουργεί και προβλήματα και αδικίες. Οφείλει η εκάστοτε διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να προσπαθεί να εξαλείφει τα προβλήματα αυτά και να αμβλύνει τις διαφορές δημιουργώντας λύσεις και όχι απλά να καταγγέλει  το κράτος και τον καπιταλισμό. Οι πολίτες αναμένουν από τον Δήμαρχο Πατρέων να οραματίζεται λύσεις, να ενώνει και να δημιουργεί και όχι μόνο  να διαχειρίζεται τα κονδύλια που του παρέχουν αυτοί που ο ίδιος καταγγέλει.

Για παράδειγμα, η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών αποτελεί και αποτελούσε ένα σημαντικό εργαλείο για την οικονομική ανάκαμψη και την απορρέουσα ευημερία. Ασφαλώς και απαιτούνται δικλείδες ασφαλείας και έλεγχος, αλλά ας αντιληφθεί η δημοτική αρχή ότι το σύνολο σχεδόν των πολιτών θα αντιδρούσε θετικά προς μια τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε, δεν αποτελεί πανάκεια ότι ο δημόσιος τομέας είναι πάντα υγιής και αποδοτικός.

Οφείλει, λοιπόν, ο Δήμαρχος κ. Πελετίδης να σεβαστεί τους συμπολίτες του διότι διαφορετικά είτε θα κατηγορηθεί για ανέντιμη πολιτική στάση έναντι αυτών που τον εξέλεξαν είτε για προσπάθεια ιδεολογικού προσηλυτισμού. Εκτός αν θέλει να του προσάψουν αδράνεια και ανικανότητα. Ας ακολουθήσει παραδείγματα προσωπικοτήτων κομμουνιστών που ξέφυγαν από τις ιδεολογικές εμμονές διότι σε κάθε άλλη περίπτωση  οι πολίτες αντιλαμβάνονται και θα  απαντήσουν την ώρα της κάλπης.

 

*Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι Ιατρός Καρδιολόγος, δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης "Πάτρα Ενωμένη"

Διαβάστε επίσης