Σύμβουλος Μακρόν – Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε αδύναμη θέση

Στην πρόσφατη, νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο, αλλά και στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Γαλλία στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο Γάλλος συγγραφέας και σύμβουλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Ζιλ Κεπέλ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ζιλ Κεπέλ σχολίασε την παρενόχληση τουρκικών πλοίων στο γαλλικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, ανατολικά της Κρήτη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Ξέρετε, ο κύριος Ερντογάν έχει μια συνήθεια να ‘τεστάρει’ συχνά τα νερά, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Μεσόγειο. Ήταν πιο ήσυχος τον τελευταίο χρόνο, επειδή η Τουρκία αντιμετωπίζει εξαιρετικές δυσκολίες στο εσωτερικό, με την πτώση της τουρκικής λίρας, αλλά και επειδή ο ίδιος έχει προβλήματα με τη Ρωσία, στη Συρία». Όπως είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι ένας ακόμη λόγος είναι η «πολύ πετυχημένη συνάντηση» στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα, από το γκρουπ των Med 9, προσθέτοντας πως «είναι σαφές ότι ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε αδύναμη θέση».

Γι’ αυτό, εξήγησε ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, ο Ερντογάν «πρέπει να δείξει στο εσωτερικό του και, κυρίως, στα υπερεθνικιστικά στοιχεία του συνασπισμού με τον οποίο κυβερνά, πως είναι ο ίδιος ο Ερντογάν που πέρυσι μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί».

Ο Ζιλ Κεπέλ επεσήμανε, μάλιστα, πως μπορεί ο Ερντογάν να επιδιώκει και πάλι να δείξει την ισχύ του, όμως, «δεν αντιμετωπίζεται με τρόμο από τους αντιπάλους του».

Οι συμμαχίες με τις χώρες της περιοχής
Ο σύμβουλος του Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο, η προσπάθεια του Ερντογάν να ξαναχτίσει τις σχέσεις του με τα Εμιράτα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, να επηρεάσει τα τριμερή σχήματα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, σημείωσε πως η Αίγυπτος δεν έχει αντιδράσει θετικά, σε μία τέτοια επαναπροσέγγιση.

Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, το Κάιρο «δεν εμπιστεύεται τον Ερντογάν, κυρίως διότι φιλοξενεί τόσους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Ανατολία ή στην Κωνσταντινούπολη».

πηγη