Εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα ίχνη ανθρώπων στην Αμερική

Ένα από τα ανθρωπολογικά μυστήρια που προσπαθούν επί μακρόν να λύσουν οι επιστήμονες είναι το πότε πάτησαν για πρώτη φορά άνθρωποι το πόδι τους στην αμερικανική ήπειρο. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι πρώτοι άνθρωποι πήγαν στην αμερικανική ήπειρο όταν κάποια στιγμή ο Βερίγγειος Πορθμός πάγωσε δημιουργώντας μια γέφυρα που ένωσε τη χερσόνησο Τσούκτσι της σημερινής Ρωσίας με τη χερσόνησο Σιούαρντ στην Αλάσκα.

Όμως το πότε συνέβη αυτό το γεγονός αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο έρευνας. Για πολλά χρόνια τα ευρήματα παρουσίας ανθρώπων στην Αμερική έδειχναν ότι οι πρώτοι κάτοικοι της ηπείρου έφτασαν εκεί πριν από περίπου έξι χιλιάδες έτη. Τα τελευταία χρόνια όμως εντοπίζονται συνεχώς νέα ευρήματα που πάνε ολοένα και πιο πίσω την εμφάνιση του ανθρώπου στην Αμερική. Εντοπίστηκαν ευρήματα που έδειχναν παρουσία ανθρώπων στην Αμερική πριν από 16 χιλιάδες έτη.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ ανακάλυψε αποτυπώματα ανθρώπινων ποδιών πάνω σε μαλακή λάσπη στις όχθες μιας λίμνης στο Νέο Μεξικό. Η μελέτη των αποτυπωμάτων και η χρονολόγηση τους δείχνει ότι ανήκαν σε παιδιά και εφήβους ηλικίας που βρίσκονταν στην περιοχή πριν από 21-23 χιλιάδες έτη. Πιστεύεται ότι η λίμνη αυτή εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν πολύ ρηχή.

Αν η χρονολόγηση αποδειχθεί ακριβής τότε όπως είναι ευνόητο αλλάζουν πάλι όλα και πρέπει να ξαναγραφτεί η ιστορία της μετανάστευσης των ανθρώπων στην Αμερική. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν μεταναστεύσεις ανθρώπων στην αμερικανική ήπειρο για τις οποίες δεν γνωρίζαμε τίποτε και δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες για την ύπαρξη διαφόρων πληθυσμών που κατοίκησαν ίσως και για χιλιάδες έτη την Αμερική αλλά εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν κάποια ίχνη της ύπαρξης τους.

Το γεγονός ότι βρέθηκαν αποτυπώματα μόνο παιδιών και εφήβων οδηγεί τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι υπήρχε διαχωρισμός αρμοδιοτήτων στη διαβίωση των κοινοτήτων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κυνηγούσαν και οι μικρότεροι αναζητούσαν υλικά για το μαγείρεμα (π.χ. ξύλα για τη φωτιά), νερό και άλλα απαραίτητα για το φαγητό αλλά και την κοινότητα πράγματα.