Η ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ " Εν Πάτραις " στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821

Η ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ " Εν Πάτραις " στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 και θα παρουσίασει το υπερθέαμα :
<<Τα κλέφτικα τραγούδια της Λευτεριάς από τον γέρο του Μοριά και η Aρματοσιά των αγωνιστών του 1821>>.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 
Πρόκειται για μια παραγωγή που βασικοί συντελεστές είναι τα μέλη της ΠΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ " Εν Πάτραις" και θα πραγματοποιηθεί στο ειδυλλιακό τοπίο του Λυκοχορού Πατρών.
Μπαίνοντας οι καλεσμένοι (είσοδος ελεύθερη) θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση (πιστών αντιγράφων) παραδοσιακών φορεσιών, όπλων και κοσμημάτων από όλη την Ελλάδα, της εποχής του 1821,του συλλέκτη και ελληνοράπτη Νίκου Πλακίδα.
Mετά το καλωσόρισμα των προσκεκλιμένων από την πρόεδρο της ΠΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ " Εν Πάτραις " , Μαρίας Φουρφουρή και του εκπροσώπου της περιφέρειας Δυτικής΅Ελλάδας, θα ακολουθήσει η ομιλία του ιστορικού Χρήστου Δήμτσιου. 
Η διάλεξη θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της τόσο στον βίο και στην πολεμική δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όσο και στην συμβολή του πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην προσπάθεια απελευθέρωσης της πόλεως των Πατρών. Πιο συγκεκριμένα, η ομιλία θα περιλαμβάνει αναφορές στην πολιορκία του Κάστρου των Πατρών, στη μάχη του Γηροκομείου και στη μάχη του Σαραβαλίου. Ταυτόχρονα, μέσα από την πορεία του βίου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, θα αποκαλυφθούν πτυχές της ιδιοφυΐας του και της στρατιωτικής του ικανότητας.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση πλήρους <ΑΥΘΕΝΤΙΚΗΣ> ανδρικής φορεσιάς του 1821. 
Ο υπέροχος τραγουδιστής παραδοσιακών τραγουδιών Τάκης Μπαλάσης θα τραγουδήσει Κολοκοτρωναίκα τραγούδια και το χορευτικό τμήμα της ΠΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ " Εν Πάτραις " με χοροδιδασκάλους, την  Κωνσταντίνα Ζάγκλα και  τον Θάνο Νικολακόπουλο,  μαζί με τα χορευτικά τμήματα των εκπολιτιστκών συλλόγων Σουλίου και Γομοστού, θα παρουσιάσουν χορούς της Αχαίας.
Στη συνέχεια η χορωδία της ΠΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ " Εν Πάτραις " με μαέστρο τον  Θεμιστοκλή  Δράμη  θα αποδώσει κλέφτικα τραγούδια.
Η βραδιά θα κλείσει με γνήσιο παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και σούβλες με αρνιά.
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 6 μμ. Στην εκδήλωση θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου κατά του covid-19

 

prosklisi_1_2.jpg

Ποιά είναι η ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ " Εν Πάτραις "  :                         
<< Στην παλαιότερη συνοικία της Πάτρας, κάτω από το φρούριο και στα όρια της Κάτω Πόλης με την  Άνω Πόλη, στο ιστορικό Βλατερό, το 2020 άνοιξε τις πύλες της μιά νέα κοιτίδα πολιτισμού. Η Κοινσεπ
                Η ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  " Εν Πάτραις "
Η αγάπη, το μεράκι και ο ζήλος από λίγους ανθρώπους έκανε την ιδέα πράξη..... με όνειρα και στόχους.
Τον Απρίλιο του 2021 έγινε μέλος του Ομίλου για την  UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Σε συνεργασία με αξιόλογους και καταξιωμένους στο αντικείμενό τους συνεργάτες δημιουργούνται τα τμήματα :
. Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και Λαογραφίας, ενηλίκων και παιδιών
. Μικτής τετράφωνης Χορωδίας.
. Θεατρικής ομάδας.
. Αθλητικής διαπαιδαγώγησης και τμήμα TAEKWONDO για παιδιά.
. Latin χορών.
. Γυμναστικής.
. Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας.
. Δημιουργικής απασχόλησης και κατασκευών.
. Δανειστικής βιβλιοθήκης
. Κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης στις ευπαθείς ομάδες της πόλης μας.
. Εκδρομές εκπαιδευτικού, θρησκευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.
Σκοποί της Πύλης είναι :
. Η συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων και στόχων στον Πολιτισμό.
. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων γιά την πολιτιστική, πνευματική και καλλιτεχνική εξύψωση των μελών της και με πολύπλευρες δράσεις να αναδειχθούν οι όμορφες εικόνες και μυρωδιές από την < Παλιά Πάτρα>, στη συνοικία του Βλατερού.
Να αναγεννηθεί η περιοχή σε σχέση με την πόλη, όπως όταν κάηκε κατά την Επανάσταση του 1821, ανήμερα της Κυριακής των Βαίων από τους αλλόθρησκους. Οι κάτοικοι επανήλθαν και μέσα από τις στάχτες τους ορθοπόδησαν και κράτησαν γερά ήθη, έθιμα και πολιτιστική κληρονομιά >>.
 
Πως θα έρθετε στην εκδήλωση.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Δεν θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας και για να φθάσετε στο χώρο της εκδήλωσης μετά την Μονή Γηροκομείου ακολουθείτε τον δρόμο για τον Λυκοχορό και φθάνοντας στο τέρμα του δρόμου θα μας βρείτε πολύ εύκολα . Για καλύτερη εξυπηρέτησή σας θα υπάρχει σχετική σήμανση.