Δέκα Προτάσεις βελτίωσης του νέου “Εξοικονομώ” από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δυτ. Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής

 

Η προδημοσίευση του Οδηγού του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος “Εξοικονομώ” στον τεχνικό κόσμο της Δυτικής Ελλάδας άφησε ένα θετικό αποτύπωμα. 

Αλλαγές οι οποίες είχαν προταθεί στο παρελθόν από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σχετικά με: 

την εισαγωγή ανταγωνιστικής διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης αντί της χρονικής προτεραιότητας ως επιλογή μεθοδολογίας ένταξης στο πρόγραμμα, 

την επιλογή αντικειμενικών κριτηρίων λαμβάνοντας υπόψη πέραν των οικονομικών, κοινωνικά και ενεργειακά,

την εκ των προτέρων γνώση της βαθμολογίας του εκάστοτε ενδιαφερόμενου, δίνοντας του έτσι την δυνατότητα αποκλειστικής του επιλογής για την συμμετοχή του στην ανταγωνιστική διαδικασία,

όπως φαίνονται από την προδημοσίευση του προγράμματος έχουν γίνει αποδεκτές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  

Παρόλα αυτά στα πλαίσια της διαβούλευσης του προγράμματος μετά την προδημοσίευση το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας μετά από αντίστοιχη επεξεργασία, διαπίστωσε ορισμένα σημεία τα οποία χρήζουν άμεσες διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να μην παρουσιαστούν εκ νέου σημαντικά προβλήματα στην διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος με άμεσα θιγόμενο πρωτίστως τον ενδιαφερόμενο συμπολίτη μας και δευτερευόντως τον μηχανικό του. 

Έτσι το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για το τελικό κείμενο του Οδηγού του Προγράμματος «Εξοικονομώ» προτείνει τις παρακάτω διορθωτικές παρεμβάσεις:

Την αύξηση του περιορισμού στον ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων ανά αίτηση από το ποσό του 0,9€/kWh τουλάχιστον στο 1,2€/kWh του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ή εναλλακτικά την κατάργηση του. Η μεγάλη αύξηση των τιμών, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε οικοδομικά υλικά, μεταφορικά και προϊόντα, επιβάλλει κατ΄ ελάχιστον την διατήρηση του εν λόγω περιορισμού στην τιμή του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».  

Την αύξηση του περιορισμού των 180€/τ.μ. τουλάχιστον σε 250€/τ.μ. με παράλληλη αύξηση του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά αίτηση μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος  στα 30.000€ η οποία ομοίως επιβάλλεται πλέον από την μεγάλη αύξηση τιμών.

Την καταβολή της δημόσιας επιχορήγησης κατευθείαν στον προμηθευτή και την εξόφληση του τελευταίου από τον ωφελούμενο μόνο για το ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής. Αν δεν μπορεί να γίνει σε όλες τις κατηγορίες τουλάχιστον να εφαρμοστεί στις χαμηλές κατηγορίες εισοδημάτων 1,2.

Η επιλογή της Β’ Ενεργειακής Επιθεώρησης με ηλεκτρονική κλήρωση αν και είναι προς την σωστή κατεύθυνση της αύξησης της αξιοπιστίας και της διαφάνειας του συστήματος, η εφαρμογή της αυτή τη στιγμή θέτει ζητήματα διαχείρισης τα μπορεί να δημιουργήσουν καθυστερήσεις και σοβαρά προβλήματα. 

Την δυνατότητα ανάκλησης Α’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί για συμμετοχή σε πρόγραμμα εξοικονόμησης μετά την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας 1/2/20.   

Αύξηση της βαρύτητας του κριτηρίου παλαιότητας στο 10%, μειώνοντας αντίστοιχα το κριτήριο του ανοιγμένου κόστους εξοικονόμησης ενέργειας. 

Αύξηση 10% ποσοστού επιχορήγησης διαμορφώνοντας το πλέον στο 50% στις περιπτώσεις που η κατοικία δεν ιδιοκατοικείται αλλά ενοικιάζεται ή παραχωρείται, δεδομένου του περιορισμού για μία αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας για κάθε ΑΦΜ φυσικού προσώπου.

Διαμόρφωση του ανώτατου προϋπολογισμού λοιπών δαπανών (ΠΕΑ Α, ΠΕΑ Β, Τεχνική Μελέτη, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου) στο ποσό των 2.500€ στις περιπτώσεις μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος. 

Την αύξηση του χρονικού διαστήματος υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης των δυνητικών δικαιούχων από ένα σε δύο μήνες, έτσι ώστε να μειωθούν προβλήματα υπολογιστικού φόρτου των συστημάτων και να υπάρξει και περισσότερος χρόνος για τους ενδιαφερομένους.  

Μετά την έκδοση του τελικού Οδηγού του προγράμματος να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος τουλάχιστον ενός μήνα για την απαραίτητη προετοιμασία των υποψήφιων ωφελούμενων και των μηχανικών τους μέχρι την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα.

Διαβάστε επίσης