Πάτρα: Συναυλίες και ομιλίες στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - Συνεχίζεται απόψε στο Νότιο Πάρκο

Στην Πάτρα και στο Νότιο Πάρκο πραγματοποιείται από εχθές Παρασκευή αλλά και σήμερα Σάββατο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Πρόκειται για την 47η διοργάνωση του Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή με πλήθος κόσμου και νεολαίας να δίνουν το παρόν, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ:

Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Πάτρα. Νέοι, οικογένειες, άνθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» στο μεγάλο πολιτιστικό - πολιτικό γεγονός της πόλης, που φέτος επέστρεψε στο Νότιο Πάρκο, με νέο πολύ διαφορετικό τρόπο, ξεχωριστό στήσιμο και συνολική όμορφη παρουσία.  

Η «κόκκινη πολιτεία» που έχει στηθεί με πολύ μεράκι από τα μέλη της ΚΝΕ και του κόμματος, κερδίζει τα βλέμματα όλων, ομορφαίνει ακόμη περισσότερο τον έτσι και αλλιώς υπέροχο χώρο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πάτρα. 

Σήμερα οι εκδηλώσεις κορυφώνονται, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 9μμ, με ομιλητή το Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με συναυλίες και αφιερώματα. 

Κοσμοσυρροή απ’ την πρώτη στιγμή

Ακόμη και πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, υπήρχε ενδιαφέρον από τον κόσμο να μάθει για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Από την πρώτη στιγμή που οι πύλες του Φεστιβάλ άνοιξαν και «επίσημα», υπήρξε κοσμοσυρροή από μικρούς και μεγάλους που άρχισαν να ξεναγούνται στα στέκια, στο βιβλιοπωλείο, την κεντρική έκθεση και τους υπόλοιπους χώρους του Φεστιβάλ. 

Τα στέκια

Στο μαθητικό hotspot οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν πινγκ – πονγκ, να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις της ΚΝΕ για το σχολείο που έχουν ανάγκη σήμερα, αλλά να τους απαντηθεί και το ερώτημα «τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους επαναστάτες». Το skate event και οι επιδείξεις των συμμετεχόντων σε αυτό κέρδισαν τα βλέμματα όλων. 

Στο φοιτητικό στέκι έγινε συζήτηση για τον ενάμισι χρόνο που ήταν κλειστές οι σχολές και το άνοιγμά τους σήμερα, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ενώ κύριο θέμα ήταν πως με τον αγώνα θα κερδηθούν οι ζωές και οι σπουδές όλων των φοιτητών.

Η κεντρική έκθεση

Στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ με θέμα «Αντεπίθεση, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό», έγιναν αρκετές ξεναγήσεις. Η έκθεση, που φέτος έχει διαφορετικό στήσιμο και είναι χωρισμένη σε ξεχωριστά κεφάλαια, δίνει απαντήσεις, σχετικά με την κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα, τον καπιταλισμό, τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό, καθώς και γιατί αυτή είναι σήμερα η μόνη αναγκαία και ρεαλιστική λύση. 

«Επιλέγοντας να οργανωθείς και να παλέψεις μέσα από την ΚΝΕ, στην πράξη παίρνεις μία πολύ μεγάλη και όμορφη απόφαση: Να κρατήσεις κι εσύ στα χέρια σου το κόκκινο νήμα που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα, με τους επαναστάτες και τους εξεγερμένους του χτες, να γίνεις και εσύ μέρος των πρωτοπόρων στη πορεία των λαών προς το αύριο, προς τη νίκη», καταλήγει η ξενάγηση στους νέους και τις νέες που φιλοξενούνται σε αυτή, ενώ ξεναγήσεις αναμένεται να γίνουν και σήμερα με μεγάλο ενθουσιασμό από τις οργανώσεις της ΚΝΕ.

Μεγάλο ενδιαφέρον σε όλους τους χώρους

Σε κεντρική θέση βρίσκεται η έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», που, χθες πρώτη μέρα κέρδισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Μικροί και μεγάλοι έδειξαν το ενδιαφέρον τους για τις παλαιότερες και νεότερες εκδόσεις.

Το ενδιαφέρον κέρδισε και η έκθεση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με αφιέρωμα στη δράση του ΔΣΕ. Στο χώρο έγιναν ξεναγήσεις σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες και ήταν συγκινητικό το «αντάμωμα» διαφορετικών γενιών και ηλικιών στον ίδιο χώρο.

Στον παιδότοπο κυριάρχησε το κέφι, η ζωντάνια και οι χαρούμενες φατσούλες, που πλημμύρισαν από τη χαρά και το γέλιο των μικρών φίλων του Φεστιβάλ. Χθες διασκέδασαν με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και η νεράιδα της φύσης», του Χρήστου Καλπουζάνη, που μετά το τέλος της, τόνισε μεταξύ άλλων, πως Φεστιβάλ σημαίνει, δύναμη, αγώνας, αλληλεγγύη και επανάσταση! 

Σήμερα το πρόγραμμα του χώρου περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους των εκδηλώσεων. 

kne9.jpg

Σε κεντρική και νεανική σκηνή…

Στην κεντρική σκηνή, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες με τος «Replica», που  ταξίδεψαν τους συμμετέχοντες με το αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, παίζοντας με τον δικό τους τρόπο, μεταξύ άλλων, τραγούδια όπως «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα», «Κουροσίβο» και άλλα.  

kne6.jpg

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε, με μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, με τον Γιώργο Βελισσάρη και την ορχήστρα του να δίνει τον τόνο. «Τιμή μου που συμμετέχω και τιμή σας που τιμάται την παράδοση», τόνισε ο ίδιος, καλώντας σε νέο αντάμωμα του χρόνου με την «ευχή», να επιτρέπεται ο χορός! 

Στη νεανική σκηνή, από νωρίς συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος με το συγκρότημα των «Rainbo» και «Rhyme Riot» να ξεσηκώνουν το κοινό με το χιπ – χοπ ενώ ακολούθησε ξεχωριστό αφιέρωμα στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.  

«Κάνε το βήμα, οργανώσου στην ΚΝΕ»

Στο χαιρετισμό του, ο Στάθης Κεντρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας καλωσορίζοντας τους επισκέπτες του 47ου Φεστιβάλ, ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ που με κέφι και μεράκι βοήθησαν στην διαμόρφωση του χώρου, όπως και τη Δημοτική Αρχή και τους δεκάδες εργαζόμενους του δήμου που κρατούν το πάρκο καθαρό.

kne7.jpg

«Την ίδια ώρα που η Δημοτική Αρχή κρατά το πάρκο καθαρό και συντηρημένο η Κυβέρνηση και διάφοροι δήμοι, βάζουν εισιτήριο στον Όλυμπο και ιδιωτικοποιούν, δίνοντας φιλέτα στους επενδυτές, κοινόχρηστους χώρους που θα μπορούσανε να αποτελούν διέξοδο και ανάσα στις λαϊκές οικογένειες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Στάθης Κεντρής στο χαιρετισμό του, ενώ αναφερόμενος στον πρόσφατο θάνατο του αξέχαστου Μίκη Θεοδωράκη, τόνισε: «Με τα τραγούδια και τις μουσικές του θα πορευόμαστε, ώσπου να σημάνουν οι καμπάνες της κοινωνικής απελευθέρωσης», σημειώνοντας και το αυριανό αφιέρωμα του συγκροτήματος της ΚΝΕ, με τίτλο «Την φυλακή τη σκοτεινή την κάνω ξαστεριά». 

Αναφερόμενος στη δράση της ΚΝΕ, ο Στάθης Κεντρής, κάλεσε τη νεολαία να κάνει το μεγάλο βήμα, να οργανωθεί στην επαναστατική νεολαία του ΚΚΕ, επισημαίνοντας: «Και η δράση σήμερα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, είναι μέγιστη συμβολή ενός νέου να κερδίζει τη ζωή του, το μέλλον του, ως πρωτοπόρος αγωνιστής. Γιατί μέσα από την οργανωμένη ζωή, η προσωπικότητα, η γνώμη, οι κλίσεις του καθενός αποκτούν περιεχόμενο, συμβάλλουν σε ένα συλλογικά οργανωμένο σχέδιο για αλλαγή της κοινωνίας, για το γκρέμισμα του γερασμένου αυτού κόσμου του καπιταλισμού».

Στο Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται με όλα τα υγειονομικά μέτρα για την πανδημία, λειτούργησαν επίσης, χώρος από το Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στην Πάτρα, χώρος του Ριζοσπάστη και του Οδηγητή. 

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: 

Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Πολιτική συγκέντρωση με τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 9μμ.

Μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Νεανική Σκηνή:

Παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου», του Μπ. Μπρεχτ.

Επίδειξη του χορευτικού τμήματος χιπ – χοπ του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων.

Συναυλία με τον Μιθριδάτη.

Μαθητικό spot:

Skate-event vol 3.

Προπόνηση – σεμινάριο Κραβ μαγκά.

Διαγωνισμός graffiti ενάντια στο φασισμό με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ στην Πάτρα:

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ