Στα "χαρακώματα" δύο χώρες για το κρασί «Prošek»!

Αντιδράει η Ιταλία στο αίτημα της Κροατίας να λάβει προστασία ετικέτας από την ΕΕ για το Prošek, ένα γλυκό κρασί που παράγεται στη Δαλματία και του οποίου το όνομα είναι παρόμοιο με αυτό του διάσημου αφρώδους οίνου της Ιταλίας, prosecco. Όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας η Ρώμη είναι έτοιμη να λάβει δράση.

Η ιταλική αντίδραση ήρθε μετά την ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δεχτεί και θα δημοσιεύσει το αίτημα των κροατικών αρχών για την καταχώριση του παραδοσιακού όρου «Prošek» στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Παρά το γεγονός ότι το Prošek δεν έχει τίποτα κοινό με το Prosecco- εκτός του όνομα που μοιάζει- η είδηση έχει ανησυχήσει τους Ιταλούς παραγωγούς κρασιού και τον περιφερειάρχη της περιφέρειας Βενέτο, Λούκα Ζάια, ο οποίος είπε ότι η απόφαση της Επιτροπής «τον άφησε άφωνο».

Ο υπουργός Γεωργίας Στέφανο Πουτουανέλι δήλωσε από την πλευρά του ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή έγκριση για το θέμα «θα ήταν θεσμοθέτηση προϊόντων ιταλικού ήχου». «Είναι περιττό να υπογραμμίσω πόσο σημαντική είναι η παραγωγή του Prosecco για το αγροδιατροφικό μας σύστημα: το Prosecco είναι το πρώτο μας κρασί ΠΟΠ, υποστηρίζει μια ολόκληρη βιομηχανία και αντιπροσωπεύει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.