Tι πρέπει να γνωρίζουμε για την επιβίωση των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

των Νεφρολόγων Κωνσταντίνας Τρίγκα και Περικλή Δουζδαμπάνη*

 

Δυστυχώς, η  επιβίωση των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι γενικά πτωχή αλλά με την κατάλληλη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα μπορεί να ξεπεράσει κάθε αναμενόμενο όριο.

Η επιβίωση των ασθενών αυτών εξαρτάται από την ηλικία, την ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη και την συνοσηρότητα (δηλαδή αν υπάρχει κάποια άλλη επιβαρυντική πάθηση όπως για παράδειγμα στεφανιαία νόσος,καρδιακή ανεπάρκεια και περιφερική αγγειοπάθεια). Επίσης οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου δεν σιτίζονται επαρκώς και λόγω της χρόνιας συστηματικής φλεγμονής που χαρακτηρίζει την νόσο μπορεί να έχουν υποθρεψία και να είναι καχεκτικοί.

Είναι γεγονός ότι όσο προχωράει η χρόνια νεφρική νόσος τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος θνητότητας λόγω της εμφάνισης των διαφόρων επιπλοκών της νόσου που συχνά επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία.

Έτσι λοιπόν στα προχωρημένα στάδια της νόσου έχουμε την εμφάνιση αναιμίας λόγω της μειωμένης παραγωγής της υπεύθυνης για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ορμόνης που ονομάζεται ερυθροποιητίνη.

Επίσης λόγω αδυναμίας ενεργοποίησης της βιταμίνης D από τους πάσχοντες νεφρούς έχουμε διαταραχές των οστών και την εμφάνιση οστικών αλλοιώσεων. Η συσσώρευση των μετάλλων φωσφόρου και ασβεστίου στα οστά μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση των οστών που ονομάζεται νεφρική οστεοδυστροφία. Επιπλέον μπορεί να έχουμε και εναπόθεση ασβεστίου και φωσφόρου στα αγγεία με τελικό αποτέλεσμα  την εμφάνιση ή επιδείνωση προυπάρχουσαςκαρδιαγγειακής νόσου.

Όλοι αυτοί οι επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρο θάνατο τους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

  Αξίζει να σημειωθεί πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νεφροπαθών μπορεί να αποβιώσειπριν καν χρειαστεί κάποιο είδος θεραπείας υποκατάστασης της νεφρικής του λειτουργίας. Ακόμα πιο υψηλή είναι και η θνητότητα των ασθενών σε εξωνεφρική κάθαρση.  Η επιβίωση των ασθενών σε εξωνεφρική κάθαρση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πρωτεύοντα ρόλο παίζει το επιστημονικό υπόβαθρο και η εμπειρία του θεράποντα  νεφρολόγου.

Στην Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Κυανούς Σταυρός Πατρών έχουμε αποδείξει εδώ και 19 χρόνια ότι η μακρόχρονη επιβίωση των ασθενών μας είναι η προτεραιότητα όλων των στελεχών και των συνεργατών μας. Από μια  μελέτηκαταγραφής της μακρόχρονης εμπειρίας του Κυανού Σταυρού που παρουσιάσαμε πριν από κάποια χρόνια στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεφρολογίας στο Άμστερνταμ η επιβίωση ενός πολύ μεγάλου ποσοστούασθενών που αιμοκαθαίρονται στην Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Κυανούς Σταυρός Πατρών μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο επιβίωσης των ασθενών που είναι σε αιμοκάθαρση, γεγονός  που επιβεβαιώνει την υψηλή παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς μας [Αge, NutritionandHemodialysis. ΚTrigka, P Douzdampanis, Nephrology Dialysis Translanation. doi:10.1093/ndt/gfu159/iii299].

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μακρόχρονη επιβίωση των ασθενών μας εκτός από το υψηλό επίπεδο κατάρτισης του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, οφείλεται και στην ποιότητα επεξεργασίας του νερού αιμοκάθαρσης (αναφερόμενο ως υπερκαθαρό νερό, πληροφοριακά αυτό είναι κάτι όμως που ισχύει  για όλες τις μονάδες τεχνητού νεφρού, αφού είναι μέσα στις προβλεπόμενες προδιαγραφές λειτουργίας όλων των μονάδων αιμοκάθαρσης)

Επιπλέον,  η επιβίωση των ασθενών μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υψηλή ποιότητα των φίλτρων αιμοκάθαρσης(ευρωπαϊκής προέλευσης)αλλά και όλων των υλικών που χρησιμοποιούμε στους ασθενείς μας (συνιστούμε στους αναγνώστες του άρθρου καθώς και σε όλους τους ενδιαφερόμενους να ενημερώνονται και να διαπιστώνουν ‘’ιδίοις όμμασι ‘’την προέλευση όλων των υλικών αιμοκάθαρσης συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων  αιμοκάθαρσης) γιατί εμείς στον Κυανό Σταυρό Πατρών λέμε πάντα αλήθειες και δεν κάνουμε εκπτώσεις όταν πρόκειται για την  υγεία των ασθενών μας.

Επίσης αξίζει να τονιστεί, ο πολύ μεγάλος αριθμός των ασθενών του Κυανού Σταυρού που μεταμοσχεύθηκαν με επιτυχία. Πρωταρχικός στόχος των νεφρολόγων κου Περικλή Δουζδαμπάνηκαι της κας Κωνσταντίνας Τρίγκα είναι να κατευθύνουν τους νεότερους ασθενείς με νεφροπάθεια προς την νεφρική μεταμόσχευση, γεγονός που είναι ευρύτερα γνωστό στους νεφροπαθείς της περιοχής μας αλλά και σε όλη την νεφρολογική κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο, ότι το αντικείμενο των μεταπτυχιακών σπουδών αλλά και των διατριβών των παραπάνω νεφρολόγων, έχει σαν γνωστικό αντικείμενο τους διάφορους μηχανισμούς ίνωσης του νεφρού καθώς και την νεφρική μεταμόσχευση.

  Η  Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης “ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε”, είναι αυτόνομη και πρόσφατα ανακαινισμένη και δεν έχει κάποιο παράρτημα, βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια στην Άνω πόλη επί της Γερμανού 115 και διαθέτει 25 από τα πιο προηγμένα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, τελευταίας τεχνολογίας (Ιαπωνικής και Αμερικανικής προέλευσης ), πολύ υψηλών προδιαγραφών και έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 140-150 ασθενών. Tα φίλτρα αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιούμε στους ασθενείς μας είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και συνδυάζουν την καλύτερη δυνατή βιοσυμβατότητα με την υψηλότερη απόδοση κάθαρσης.

  Στην Μονάδα μας θέλοντας να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε υψηλά την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς μας, έχουμε ανταποκριθεί με επιτυχία σε όλους τους απαιτητικούς ελέγχους για την πιστοποίηση του διεθνές πρότυπου Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας των μονάδων Υγείας ISO 9001:2015 καθώς και σε όλους τους υγειονομικούς ελέγχους και τα υγειονομικάπρωτόκολλα που απαιτεί η πανδημία.

Όλη αυτή η μακροχρόνια προσπάθεια των ιδιοκτητών-νεφρολόγων της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Κυανούς Σταυρός Πατρών κας Κωνσταντίνα Τρίγκα και του κου Περικλή Δουζδαμπάνη (σημειωτέον και οι δυο νεφρολόγοι έχουν μετεκπαιδευθεί με διπλή υποτροφία στον Καναδά, έχουν συγγράψει πληθώρα μελετών με σημαντικές τιμητικές διακρίσεις και συμμετέχουν ενεργά σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια)  καθώς και του υπόλοιπου έμπειρου και πλήρως εξειδικευμένου ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού έχει ως τελικό στόχο την εξασφάλιση της υγείας των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται εδώ και 19 χρόνια, γεγονός που αποδεικνύεται από την μακρόχρονη επιβίωση και την άριστη ποιότητα ζωής των ασθενών μας.

    Η επιτυχία της πρωτοπόρας Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης  Κυανούς Σταυρός Πατρών, οφείλεται στην αγάπη και στον σεβασμό για τον συνάνθρωπο, στην υπευθυνότητα, στην εμπειρία, στο ήθος, αλλά και στην ανιδιοτέλεια και στην ακεραιότητα του χαρακτήρα όλων των συνεργατών μας που σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης αναδεικνύουν όλα αυτά τα χρόνια την Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Κυανούς Σταυρός Πατρών σε μία από τις πιο αξιόπιστες και επιτυχημένες Μονάδες Υγείας.

info: http://www.kyanousstavrospatron.gr

 

ΜΟΝΑΔΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ

“ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε”
Γερμανού 115, Πάτρα ,Τ.Κ.: 262 25
Τηλεφωνικό κέντρο : +302610 243110 
Fax: +302610-243139
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]

 

Δουζδαμπάνης Περικλής, MD, MsC, PhD

Nεφρολόγος- Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, «Κυανούς Σταυρός Πατρών», Γερμανού 115 Πάτρα
Τηλ2610243110,
[email protected]
Ιδιωτικό Ιατρείο: Κορίνθου 275 Πάτρα,
 2610450797, κιν: 6973204552

 

Τρίγκα Κωνσταντίνα, MD, MsC, PhD

Ειδική Νεφρολόγος, Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης « Κυανούς Σταυρός Πατρών»
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Κυανού Σταυρού  Α.Ε
Τηλ2610243110
Ιδιωτικό Ιατρείο: Κορίνθου 275, Πάτρα,
2610 450797 κιν: 6974 192 118
[email protected]

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ