Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Χρόνια Νεφρική Νόσο;

των Νεφρολόγων Κωνσταντίνας Τρίγκα και Περικλή Δουζδαμπάνη*

 

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ή διαφορετικά η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια) είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

Οι νεφροί επιτελούν ζωτικής σημασίας λειτουργίες του οργανισμού μας. Βασική λειτουργία  των νεφρών είναι η αποβολή των τοξικών προϊόντων του μεταβολισμού. Επίσης  αποβάλλουν την περίσσεια υγρών και του άλατος και έτσι με αυτό τον τρόπο ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Μια άλλη  σημαντική λειτουργία των νεφρών είναι η διατήρηση της ισορροπίας των χημικών στοιχείων και των μετάλλων του σώματος ενώ συμμετέχουν και στον μεταβολισμό των οστών. Οι νεφροί μας συμβάλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και προάγουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων μέσω μιας ορμόνης που ονομάζεται ερυθροποιητίνη. 

Με την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου ή διαφορετικά της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας έχουμε την εμφάνιση διαφόρων επιπλοκών της νόσο.  Έτσι λοιπόν μπορεί να έχουμε την εμφάνιση ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης στην χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή, την εμφάνιση  αναιμίας και τέλος τις διαταραχές του μεταβολισμού των οστών που σαν τελικό αποτέλεσμα έχουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση προυπάρχουσας καρδιαγγειακής νόσου και την αύξηση της θνητότητας.

Η προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσος είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, και  απαιτεί ειδική και άμεση αντιμετώπιση. 

   Συνήθως στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα της νόσου δεν γίνονται αντιληπτά ενώ έχει αναφερθεί ότι μπορεί κάποιος ασθενής να έχει χάσει ήδη το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην έχει παρουσιάσει κάποιο ειδικό σύμπτωμα. Έτσι πολλές φορές ο ασθενής όταν γίνει η διάγνωση της  νόσου του μπορεί ήδη να βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με εξωνεφρική κάθαρση. 

Κάθε χρόνο υπολογίζονται σε χιλιάδες τα θύματα της χρόνιας νεφρικής νόσου και για την αντιμετώπιση της δαπανούνται πάρα πολύ υψηλοί προϋπολογισμοί  από τα διάφορα Εθνικά συστήματα Υγείας.  

    Με βάση όλα τα παραπάνω, η νόσος αυτή  έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις μάστιγες της σύγχρονης εποχής, λόγω του αυξανόμενου επιπολασμού ,της ιδιαίτερα υψηλής νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών και του υψηλού κόστους της θεραπείας της. 

  Ο επιπολασμός της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου αυξάνεται συνεχώς και έχει υπολογιστεί πώς την επόμενη δεκαετία ο αριθμός των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που θα χρειαστούν εξωνεφρική κάθαρση θα φθάσει τα 5,4 εκατομμύρια! Στόχος του ειδικού νεφρολόγου είναι να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου στο τελικό στάδιο μετά από κάποιες ειδικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η επιβίωση αλλά και η ποιότητα της ζωής του νεφροπαθούς. 

   Επίσης,  έχει υπολογιστεί ότι  10% του ενήλικου πληθυσμού  πάσχει από κάποιου βαθμού χρόνια νεφρική νόσο και μάλιστα το 1/3 εξ αυτών δεν το γνωρίζει γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για  επαρκής και σωστή ενημέρωση του γενικού πληθυσμού. 

 Στην Ελλάδα  περισσότεροι από 13.000 συμπολίτες μας  πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης. Η συχνότητα της νόσου  αλλά και η βαρύτητα της αυξάνεται με το γήρας, τον σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα (κυρίως αρτηριακή υπέρταση). Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι  μια έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας είναι αναμενόμενη λόγω της προχωρημένης ηλικίας αλλά αν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια και σε συνδυασμό με την πολυφαρμακία μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της χρόνιας νεφρικής νόσου. 

    Αξίζει να σημειωθεί πώς στις  ημέρες της πανδημίας έχει καταγραφεί ένας νέος πρωτόγνωρος επιβαρυντικός παράγοντας ανάπτυξης Χρόνιας Νεφρική Νόσου η λεγόμενη νεφροπάθεια μετά από λοίμωξη  Covid-19. 

  Η βλάβη που προκαλείται ονομάζεται οξεία νεφρική βλάβη δηλαδή οξεία νεφρική ανεπάρκεια και χαρακτηρίζεται από αιφνίδια απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, αλλά δυστυχώς μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Ο  μηχανισμός βλάβης των νεφρών μετά από λοίμωξη covid-19 δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πλήρως.

   Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η εγκατάσταση νεφρικής βλάβης στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 είναι ανεξάρτητος παράγοντας θνητότητας. 

  Οι ασθενείς υπό  εξωνεφρική κάθαρση και ειδικά σε αιμοκάθαρση πιθανότατα να  είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό όπως και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς λόγω της ανοσοκατασταλτικής αγωγής που λαμβάνουν. Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι οι ασθενείς πού έχουν κάποια νεφροπάθεια ή είναι μεταμοσχευμένοι ή  είναι σε εξωνεφρική κάθαρση και έχουν εμβολιαστεί έναντι του  SARSCov2 έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά σε σχέση με τους νεφροπαθείς που δεν εμβολιάστηκαν.

       Δεδομένου ότι η νεφροπάθεια μετά από λοίμωξη  Covid-19 μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου και κατ’ επέκταση σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, υπάρχει ανάγκη καταγραφής όλων αυτών των ασθενών με λοίμωξη Covid- 19 έτσι ώστε να υπάρχει η κατάλληλη νεφρολογική παρακολούθηση. 

    Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξωνεφρική κάθαρση (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση) και με μεταμόσχευση νεφρού. Η καλύτερη επιλογή πάντα παραμένει η μεταμόσχευση νεφρού αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει επάρκεια νεφρικών μοσχευμάτων και επίσης υπάρχει περιορισμός όσο αφορά την ηλικία του λήπτη. 

    Όλες οι μέθοδοι υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, σκοπός όμως του νεφρολόγου είναι να προτείνει στον ασθενή του την μέθοδο υποκατάστασης που του ταιριάζει και του εξασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και την επιβίωση του. 

   Το μέλλον της νεφρολογίας προσανατολίζεται προς την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου και των διαφόρων μηχανισμών βλάβης που μπορούν να την προκαλέσουν έτσι ώστε να παρέμβουμε θεραπευτικά και να μην οδηγηθεί ο νεφροπαθής σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και έχει την ανάγκη εξωνεφρικής κάθαρσης. Οτιδήποτε «άλλο» το οποίο  απέχει από αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει το «μέλλον» και το «νέο» αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί αναχρονιστικό, ιδιοτελές,  παραπλανητικό  και άκρως επικίνδυνο.   

 

*ΜΟΝΑΔΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ‘’ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΤΡΩΝ’’  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΛΟΓΩΝ κας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΤΡΙΓΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ κου ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΟΥΖΔΑΜΠΑΝΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
 

 

info:  http://www.kyanousstavrospatron.gr

 

ΜΟΝΑΔΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ

“ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε”
Γερμανού 115, Πάτρα ,Τ.Κ.: 262 25

Τηλεφωνικό κέντρο : +302610 243110 
Fax: +302610-243139
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]
 

 

Δουζδαμπάνης Περικλής, MD, MsC, PhD 

Nεφρολόγος- Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, «Κυανούς Σταυρός Πατρών», Γερμανού 115 Πάτρα
Τηλ 2610243110,
[email protected]
Ιδιωτικό Ιατρείο: Κορίνθου 275 Πάτρα,
2610450797, κιν: 6973204552

 

Τρίγκα Κωνσταντίνα MD, MsC, PhD

Ειδική Νεφρολόγος, Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης « Κυανούς Σταυρός Πατρών»
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Κυανού Σταυρού  Α.Ε
Τηλ 2610243110
Ιδιωτικό Ιατρείο: Κορίνθου 275, Πάτρα,
2610 450797 κιν: 6974 192 118
[email protected]



 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ