Covid-19, εμβόλια και αλήθειες

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΗ*


Ας μείνουμε μακριά από τις ακραίες φωνές ένθεν κακείθεν και ας προσεγγίσουμε κάποιες αλήθειες.
-Η πανδημία covid-19 ήταν κάτι άγνωστο για την ιατρική επιστήμη με αποτέλεσμα πολλές φορές να αλλάζουν οι οδηγίες σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με τις μεταλλάξεις και τη συμπεριφορά τους.
-Η νόσος προσβάλλει άπαντες και μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή και σοβαρές επιπλοκές (θρομβωτικά επεισόδια, μυοκαρδίτιδα κ.α.) ανάλογα με το ιικό φορτίο, την ηλικία και το ανοσοποιητικό υπόβαθρο του κάθε ασθενούς. Ευτυχώς όχι συχνά.
-Τα εμβόλια κατά covid-19 αντιμετωπίσθηκαν με δικαιολογημένη καχυποψία από πολλούς στην αρχή. Τώρα, όμως, μετά από δισεκατομμύρια δόσεις, έχουμε ατράνταχτα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία οι επιπλοκές (θρομβωτικά επεισόδια, μυοκαρδίτιδα, κ.α.) είναι απείρως ελάχιστες σε σχέση με τα όσα προκαλεί η νόσος covid-19. Ας αναλογισθούμε το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων, όταν έχουν ήδη αποδειχθεί ασφαλή στην εγκυμοσύνη, μια κατάσταση για την οποία οι ιατροί είναι περισσότερο αυστηροί και επιφυλακτικοί.
-Το εμβόλιο αφορά την πρόληψη. Δεν είναι θεραπεία. Θεραπεία αποτελεσματική μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει. Ακόμη όμως και να υπάρξει, δεν θα αναιρεί το εμβόλιο. Για παράδειγμα, άλλο το αντιτετανικό εμβόλιο που αποτελεί πρόληψη και άλλο ο αντιτετανικός ορός που αποτελεί μια μορφή θεραπείας στην περίπτωση που δεν έχεις πλήρως εμβολιαστεί. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
-Το εμβόλιο προστατεύει σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί και να νοσήσει ένας εμβολιασμένος, αλλά φαίνεται πως θα νοσήσει πιο ήπια από τον ανεμβολίαστο. Θεωρείται δεδομένο ότι θα έρθουμε όλοι μας σε επαφή με τον κορωνοϊό. Οι ανεμβολίαστοι θα είναι πιο εκτεθειμένοι στους κινδύνους σε σχέση με τους εμβολιασμένους.
-Κανένας ιατρός δεν μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα παρενέργειας από το εμβόλιο. Κανένας ανεμβολίαστος, επίσης, δεν μπορεί να προβλέψει αν θα νοσήσει κάποιος εξαιτίας του και αν θα έχει θανατηφόρο κατάληξη η νόσος, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τον συνάνθρωπό του.
-Όσοι θεωρούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή αλλά θίγονται από το μέτρο της υποχρεωτικότητας, γιατί δεν διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στους παιδικούς σταθμούς αν δεν έχουν εμβολιαστεί για τα παιδικά νοσήματα; Να προστατεύσουμε τα παιδιά μας αλλά όχι και τους ασθενείς μας. Ευαισθησίες κατά το δοκούν.
-Οι μεταλλάξεις δεν προκαλούνται από τους εμβολιασμένους αλλά από τους ανεμβολίαστους. Ας σκεφτούμε, άλλωστε, όλα τα παιδιά που εμβολιάζονται για τα παιδικά νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά κ.α.) και το γεγονός πως δεν αποτελούν αιτία μεταλλάξεων.
-Στις τελευταίες δεκαετίες το προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί κατά πολύ εξαιτίας της ιατρικής επιστήμης και όσων τη διακονούν. Η αλματώδης εξέλιξη χάρισε δεκαετίες ζωής στον πληθυσμό. Είναι τουλάχιστον άδικο και προσβλητικό να κατηγορούνται η ιατρική επιστήμη και οι λειτουργοί της ότι θέλουν να προκαλέσουν συνειδητά τόσο μεγάλη καταστροφή στην ανθρωπότητα μέσω των εμβολίων. Δεν μας αξίζει.

*Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι Ιατρός Καρδιολόγος, δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης "Πάτρα Ενωμένη"

Διαβάστε επίσης