Το Σαββατοκύριακο τα εργαστήρια για τη φορεσιάς της Φουστανέλας στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Το Σαββατοκύριακο

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Δράσεις Έκφρασης» με έδρα την Πάτρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει διήμερο εργαστήριο παρουσίασης και έκθεσης της παραδοσιακής φορεσιάς της Φουστανέλας, όλων των περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 36-40.

Η είσοδος στην έκθεση και τα εργαστήρια είναι ελεύθερη για το κοινό μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των ατόμων που προβλέπεται (βεβαιωμένα εμβολιασμένοι ή άτομα που έχουν νοσήσει, με χρήση μάσκας). 

Υβριδικά έχει προβλεφθεί και μετάδοση σε κανάλι Youtube στη διεύθυνση: 

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου: https://youtu.be/deAUxaNQtDk

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου: https://youtu.be/5xZ7arldYKc

Σε όλες και όλους που θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια θα δοθούν με ηλεκτρονικό τρόπο πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Τα διήμερα εργαστήρια συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις «Δράσεις Έκφρασης» στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση 1821 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα εργαστήρια θα βιντεοσκοπηθούν και θα φωτογραφηθούν ώστε να παραχθεί ανάλογο αρχειακό υλικό που θα είναι χρήσιμο για καλλιτεχνική αναδημιουργία και μελέτη.

Ο τίτλος της διήμερης εκδήλωσης είναι: «Φουστανέλα: Εμβληματική και Διαχρονική αξία τέχνης, μνήμης και ενδύματος». Έχουν προσκληθεί ειδικοί ραφτάδες, συλλέκτες, συντηρητές και υπεύθυνοι μουσειακών και άλλων χώρων οι οποίοι ασχολούνται με την συγκεκριμένη εμβληματική και τοπική παραδοσιακή ανδρική φορεσιά, για να παρουσιάσουν αυθεντικές φορεσιές των προηγούμενων αιώνων από την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία. 

Επίσης θα παρουσιαστεί και το επετειακό ένδυμα Release της διεθνούς φήμης και πατραϊκής εταιρείας ενδυμάτων «Dur» από εκπρόσωπους της Εταιρείας.

Οι παρουσιάσεις θα διεξαχθούν σε τρεις θεματικές ενότητες από το Σάββατο πρωί 11 Σεπτεμβρίου 2021 και από ώρες 10:00-13:00, Σάββατο απόγευμα 17:00-20:00 και Κυριακή πρωί 12 Σεπτεμβρίου 2021 από ώρες 10:00-13:00, καλύπτοντας τα σχετικά ενδυματολογικά χαρακτηριστικά και των τριών νομών.

Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα και οι φορείς που θα παρουσιάσουν κατά τόπους τη φορεσιά της φουστανέλας είναι: 

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ (Σάββατο πρωί 10:00-13:00)

Δημήτριος Καραβασίλης -καθηγητής φυσικής αγωγής-μέλος Συλλόγου πανηγυριστών «Ο Αη Συμιός».

Νικόλαος Πλακίδας-ράφτης, συλλέκτης και συντηρητής παραδοσιακών φορεσιών.

ΑΧΑΪΑ (Σάββατο απόγευμα 17:00 -20:00)

Κωνσταντίνος Βαγγελάκος –πρόεδρος, καθώς και λοιποί εκπρόσωποι του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας. 

Λεωνίδας Πετρόπουλος -εκπαιδευτικός-ιδιοκτήτης και υπεύθυνος Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Καλαβρύτων.

ΗΛΕΙΑ (Κυριακή 10:00πμ.-13:00):

Γεώργιος Κουρκούτας -Φιλόλογος-Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης». 

Αιμιλία Γιαννοπούλου-πρόεδρος Συλλόγου Ηλείων «Εσθήτα».

Την οργανωτική επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν ο Δρ. Νικόλαος Τόμπρος, Επίκουρος καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και ο Δρ. Γρηγόριος Μικρώνης, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Διαβάστε επίσης