Έρχονται τα Οινοξένεια 2021 - «Σε τούτες τις πλαγιές ήρωες αμπελουργούν!»


Στα φετινά Οινοξένεια η «ηρωική αμπελουργία» συναντά τις ηρωικές στιγμές της Επανάστασης! Γιορτάζοντας την επέτειο των  200 ετών από την Επανάσταση γνωρίζουμε τον αμπελώνα της Αιγιάλειας, τιμούμε τις ιστορικές στιγμές της Βοστίτσας και της Αιγιάλειας και απολαμβάνουμε γεύσεις και τοπικούς οίνους με τον chef Λευτέρη Λαζάρου, τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και το πρόγραμμα Μοριάς 21.


Τα φετινά Οινοξένεια γιορτάζουν την επέτειο των  200 ετών από την Επανάσταση. 
Σε συνεργασία με το πρόγραμμα Μοριάς 21, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, περιηγούμαστε και μαθαίνουμε τις ιστορικές διαδρομές της Αιγιάλειας και ταυτόχρονα τις αμπελοοινικές διαδρομές, ενώ έχουμε ασφαλή πρόσβαση στην Αιγιάλεια μέσω της Ολυμπίας Οδού που την ενώνει με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Περισσότερες πληροφορίες για τα Οινοξένεια 2021, εδώ: https://tinyurl.com/s3x8srsz 
Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται  στο πλαίσιο παρεμβάσεων Δημοσίου χαρακτήρα του Υπομέτρου 19.2 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, που υλοποιεί η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο Νομό Αχαΐας (Μέτρο 19 Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD/LEADER) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020).
Με την υποστήριξη της Ολυμπίας Οδού.
Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις απαιτείται προκράτηση (εκτός από την εκδήλωση στη Μονή Ταξιαρχών) που γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο email [email protected]  ή τηλεφωνικά στο 2691022250 ( καθημερινές 10:00 με 14:00). Σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
Ηλεκτρονικά το πρόγραμμα εδώ: https://tinyurl.com/236vkmrk 
Πρόγραμμα εκδηλώσεων Οινοξένεια 2021
Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 
Τόπος: Εστιατόριο Λιόπετρο, Φωνησκαριά Αιγίου
20:00 Καλωσόρισμα, χαιρετισμοί, παρουσιάσεις
Συμμετέχουν: Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Επιτροπή Ελλάδα 2021, Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας
20:30 Γεύσεις του ’21 (α)
Ενημερωτική-εκπαιδευτική παρουσίαση, μέρος Α: «Οι παραδοσιακές γεύσεις στην σύγχρονη γαστρονομία». Παρουσίαση των γεύσεων του ‘21 από τον chef Λευτέρη Λαζάρου. Γευστικό ταίριασμα με τους τοπικούς οίνους από τον οινολόγο Τάσο Δροσιάδη. Δείπνο και γευστική απόλαυση γεύσεων του ’21.
21:00 «Αφιέρωμα στο ’21»
Το συγκρότημα POLIS Ensemble παρουσιάζει μια ανθολογία παραδοσιακής και δημοτικής μουσικής με αφορμή το 1821 και τον εορτασμό της επετείου (η μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν τότε, το επιτρέπουν).
Δωρεάν συμμετοχή με προκράτηση – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 
Τόπος: Εστιατόριο-wine bar Κύβος, παραλία Αιγίου
16:00 Σεμινάριο οινογνωσίας
Σεμινάριο για επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας αλλά και για οινόφιλους, από τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη (σε συνεργασία με το PatrasWineClub και το Wine2wine). Κράτηση θέσης: 26910 22250 και ηλεκτρονικά στο [email protected], δωρεάν συμμετοχή. 
Τόπος: Μονή Ταξιαρχών Αιγίου
18:00 Ξενάγηση
Επίσκεψη και ξενάγηση στη Μονή Ταξιαρχών, την εκκλησία, το κρυφό σχολείο και το βαγεναριό με τα μεγάλα βαρέλια κρασιού. Παρακολούθηση του Εσπερινού (18:00). Επίσκεψη στην σκήτη Λεοντίου.
20:00 Γεύσεις του ’21 (β)
Ενημερωτική-εκπαιδευτική παρουσίαση, μέρος Β: «Τοπικά προϊόντα, γεύσεις και κρασιά στο γαστρονομικό και τουριστικό προϊόν». Παρουσίαση τοπικών/γηγενών ποικιλιών και ταίριασμα με τις γεύσεις του ’21, από τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Παρουσίαση γεύσεων του ’21 από τον chef Λευτέρη Λαζάρου. Απόλαυση γεύσεων και τοπικών οίνων.
20:30 «Τον ταμπουρά μου πότισα γλυκό κρασί και μέλι»
(για να του δώσω τη φωνή που έχουν οι αγγέλοι). Ένας ύμνος στην ελληνική φύση. Παραδοσιακά μουσικά όργανα φτιαγμένα από τα ξύλα των δέντρων της, υμνούν τους καρπούς και τα άνθη της που γίνονται σύμβολα ιδεών και συναισθημάτων. Το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου παρουσιάζει μια ανθολογία τραγουδιών και ποιημάτων της ελληνικής παράδοσης, με αυθεντικά μουσικά όργανα από τον Σάκη Παπαδημητρίου και ερμηνεία από την Δώρα Πετρίδη.
Για την μετάβαση στη Μονή ταξιαρχών θα  υπάρξει δωρεάν μετακίνηση με επιστροφή, με λεωφορείο από το Πάρκινγκ του Σκλαβενίτη στην οδό Κανελλοπούλου στο Αίγιο, στις 17:40 δηλώσεις συμμετοχής στο  [email protected] και στο 2691022250
Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 
Τόπος: Εστιατόριο Altro mezzo, παραλία Ακράτας
13:00 Γευστικά ταιριάσματα
Ταιριάσματα τοπικών πιάτων με τοπικούς οίνους. Συμμετέχουν και παρουσιάζουν τα κρασιά τους το Οινοποιείο Κροκιδά και η Εδανός Οινοποιητική. Μουσική από την Ιόνια Ορχήστρα.
Κράτηση θέσης στο κατάστημα και στο τηλέφωνο 2696035035. 
Για την κατανάλωση φαγητού και ποτού ακολουθείται η τιμολογιακή πολιτική του καταστήματος.