Το μητρικό γάλα ενισχύει την καρδιακή απόδοση στα πρόωρα βρέφη

 

 

Μια μελέτη σε 80 πρόωρα βρέφη έδειξε ότι τα πρόωρα βρέφη με μεγαλύτερη έκθεση στο γάλα της μητέρας τους είχαν αυξημένη καρδιακή λειτουργία σε ηλικία ενός έτους, με τιμές που πλησιάζουν αυτές των υγιών τελειόμηνων βρεφών.

Η έρευνα καθοδηγήθηκε από τον καθηγητή Afif EL-Khuffash, κλινικό καθηγητή παιδιατρικής στο RCSI και σύμβουλο νεογνολόγο στο νοσοκομείο Rotunda, στο Δουβλίνο.

Τα παιδιά και οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί πρόωρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων, της καρδιακής ανεπάρκειας, της συστηματικής και πνευμονικής υπέρτασης και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν ως αποτέλεσμα καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι καρδιές των νέων που γεννήθηκαν πρόωρα είναι γνωστό ότι έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως μειωμένο όγκο της καρδιακής κοιλίας, μικρότερο μήκος, χαμηλότερη συστολική και διαστολική λειτουργία και δυσανάλογη αύξηση της μυϊκής μάζας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη των υγιών βρεφών που γεννιούνται στους εννιά μήνες.

Η μελέτη δείχνει ότι η αποκλειστική κατανάλωση μητρικού γάλακτος τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση σχετίζεται με την εξομάλυνση ορισμένων από αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα πρόωρα βρέφη που εκτέθηκαν σε υψηλό ποσοστό γάλακτος της μητέρας τους κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό είχαν μεγαλύτερη λειτουργία και δομή της αριστερής και δεξιάς καρδιάς με χαμηλότερες πνευμονικές πιέσεις και αυξημένη ανταπόκριση της δεξιάς καρδιάς στο στρες σε ηλικία ενός έτους σε σύγκριση με τα πρόωρα βρέφη που είχαν υψηλότερη πρόσληψη γάλακτος του εμπορίου, με όλα τα μέτρα να προσεγγίζουν αυτά που παρατηρούνται σε υγιή παιδιά που γεννιούνται στην ώρα τους.

Αυτά τα ευρήματα ήταν εμφανή πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο και παρέμειναν μέχρι την ηλικία ενός έτους (η διάρκεια της παρακολούθησης).

Αυτή η μελέτη παρέχει τα πρώτα στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ πρώιμης μεταγεννητικής διατροφής σε πρόωρα νεογνά και καρδιακής λειτουργίας κατά το πρώτο έτος της ηλικίας και προσθέτει στα ήδη γνωστά οφέλη του μητρικού γάλακτος για βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα. Τα πρόωρα βρέφη έχουν μη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Ωστόσο, εκείνα που τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους αποδεικνύουν ανάκτηση της καρδιακής τους λειτουργίας σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα υγιή βρέφη που γεννιούνται στην ώρα τους. Τα πρόωρα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα του εμπορίου δεν δείχνουν αυτήν την ανάκαμψη.

https://www.zougla.gr/