Τα μέτρα, έμμεση ομολογία αποτυχίας της εμβολιαστικής εκστρατείας

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ (*)

 

 

Οι  πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας,  Βασίλη Κικίλια συνιστούν έμμεση ομολογία της αποτυχίας της κυβερνητικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό.

Μην έχοντας καταφέρει να πείσει τους πολίτες, η κυβέρνηση ενεργοποιεί μια δέσμη αποκλεισμών και απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους.

Η εμβολιαστική εκστρατεία της κυβέρνησης απέτυχε από όποια σκοπιά και αν την προσεγγίσει κανείς.

-Δεν έχει επιτευχθεί αυτός καθαυτός ο στόχος της συλλογικής ανοσίας. Μάλιστα, μπαίνουμε στο φθινόπωρο σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πέρσι, ουσιαστικά δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος που είχε θέσει η ίδια η κυβέρνηση, ότι  «μέσα στο καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ώστε να πετύχουμε την ανοσία».

-Δεν έχει επιτευχθεί καν το αποτέλεσμα που έχουν πετύχει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο την Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τόσο το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων επί του γενικού πληθυσμού (54% η Ελλάδα έναντι 56% του μέσου όρου της ΕΕ) όσο και εκείνων που έχουν λάβει τη μία μόνο δόση (57% έναντι 64%).

Η κυβέρνηση δεν έπεισε τους πολίτες γιατί:

-Δεν αντέκρουσε με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στοχευμένη καμπάνια τους ισχυρισμούς όσων έχουν αμφιβολίες για τον εμβολιασμό.

-Καλλιέργησε τον εφησυχασμό, προαναγγέλλοντας το τέλος της πανδημίας και ισχυριζόμενη επί μήνες ότι η εμβολιαστική εκστρατεία πάει καλά. Οι εξελίξεις την διέψευσαν.

-Δεν διασφάλισε την τήρηση των όποιων μέτρων που η ίδια κατά καιρούς εξήγγειλε.

Τώρα το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι με τους αποκλεισμούς και τις τιμωρίες μπορεί να καλύψει το εμβολιαστικό κενό.

Κατά το κυβερνητικό αφήγημα, η νέα έξαρση της πανδημίας δεν οφείλεται ούτε στην αποτυχία της εκστρατείας για τον εμβολιασμό ούτε στη μη τήρηση των μέτρων στις τουριστικές περιοχές, αλλά μόνον στην ανεύθυνη συμπεριφορά «ορισμένων».

Η μετακύλιση των ευθυνών σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών και η ενεργοποίηση του «κοινωνικού αυτοματισμού» είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να βγαίνει κάποιος από τη δύσκολη θέση.

Σίγουρα δεν ευθύνονται μόνον οι «ορισμένοι»  ανεύθυνοι αλλά μεγάλη ευθύνη φέρει και η κυβέρνηση με τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις των αποφάσεων της.

Ωστόσο, όταν οι «ορισμένοι ανεύθυνοι» είναι σχεδόν το 1/3 της κοινωνίας, η στάση τους μπορεί να συμβάλλει αθροιστικά σε πιθανή διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και της αναγκαίας συλλογικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης  θα κριθούν στην πράξη, από την ύπαρξη και λειτουργία ενός αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς του κράτους.

Κάτι που ως τώρα -και ιδιαίτερα στους θερινούς μήνες- δεν υπήρξε.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και πειθούς για τον εμβολιασμό, για να μην οδηγηθούμε σε ένα βαρύτατο 4ο κύμα με μεγάλη επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ. και της οικονομίας αλλά το σημαντικότερο με απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

(*) Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Διαβάστε επίσης