Συμπιέζεται η εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης

 

Η εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε για πρώτη φορά φέτος, υποδηλώνοντας ότι οι διαταραχές στην προσφορά και ο αναζωπυρωμένος κίνδυνος της πανδημίας περιορίζουν την ανάκαμψη.

Το οικονομικό κλίμα χαλάρωσε στις υπηρεσίες, τη βιομηχανία και μεταξύ των καταναλωτών, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πέφτει στις 117,5 μονάδες τον Αύγουστο έπειτα από το υψηλό όλων των εποχών τον προηγούμενο μήνα. Ταυτόχρονα, η αύξηση των προσδοκιών για τις τιμές πώλησης υποδηλώνει ότι αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρο το μπλοκ.

Οι οικονομικές προοπτικές της περιοχής έχουν θολώσει τις τελευταίες εβδομάδες. Η έλλειψη πρώτων υλών, η γρήγορη άνοδος του κόστους και τα εμπόδια στις μεταφορές διαταράσσουν την παραγωγή, ενώ η ταχέως αυξανόμενες μολύνσεις από τον κορωνοϊό απειλεί με νέους περιορισμούς στις υπηρεσίες οι οποίες αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη αυτόν τον μήνα.

Τα βιβλία παραγγελιών της βιομηχανίας επιδεινώθηκαν τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έρευνα και οι managers στον τομέα των υπηρεσιών ήταν λιγότερο αισιόδοξοι για την μελλοντική ζήτηση. Οι καταναλωτές εξέφρασαν ανησυχίες για τη γενική οικονομική κατάσταση και ήταν λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν μεγάλες αγορές.

naftemporiki.gr