Δηλώσεις υγείας

του Παντελή Μπουκάλα

 

Οταν ακούς τον υπουργό να λέει ότι «1.000.000 Ελληνες προτίμησαν να κάνουν τις διακοπές τους και να μην εμβολιαστούν», έχεις να σκεφτείς πολλά.

Πρώτον, υποθέτεις ότι ο υπουργός ζηλεύει τους διακόψαντες, διότι ο ίδιος δεν έλειψε ούτε μισή μέρα από το μετερίζι του. Οπως δεν έλειψαν όλοι οι υπουργοί, τοις Κείνου ρήμασι πειθόμενοι, ο οποίος Κείνος επίσης δεν έλειψε. Ατοπη όμως η υπόθεση. Το Χρέος δεν πάει διακοπές. Κι αυτό δεν το ξέρουν μόνο όσοι χρωστάνε σε τράπεζα (όχι όλοι, όσοι χρωστάνε πάνω από 500.000 ευρώ παίρνουν εύκολα και νέο δάνειο, με τον αέρα του ονόματός τους), αλλά και όσοι αποφάσισαν από νωρίς να υπηρετήσουν την πατρίδα.

Απορρίπτεις την υπόθεση περί ζηλοφθονίας και προχωράς σε δεύτερη εικασία. Της καχυποψίας αυτή. Χμ, κι αυτός πού το ξέρει; Φακελωμένους μας έχουν ακόμα, δεκαετίες μετά το κάψιμο των φακέλων; Αστοχη και αυτή η σκέψη. Προκύπτει από τον γνωστό αντικρατισμό μας, που εξαλλάσσεται ταχέως σε κρατολατρεία, όταν από πολίτες εκπίπτουμε σε πελάτες και χρειαζόμαστε το κράτος για τα ρουσφέτια μας. Ενα αυθαιρετάκι σε βουνό (από τα καμένα, ναι) ή παραλία (μα φυσικά από τις προστατευόμενες) κτλ. Κι ύστερα, γκρινιάζεις για την υπό παρακολούθηση ζωή σου εσύ που ανεβάζεις στα σόσιαλ μίντια τις ιδιωτικότερες στιγμές σου, ή πατάς βιαστικά OK στο Ιντερνετ για να πας παρακάτω δίχως να ξέρεις τι ΟΚ-εώνεις και σε ποιον δίνεις το δικαίωμα να παίζει με τα ατομικά σου δεδομένα; Ή βάζεις μπροστά το GPS για να πας απ’ το Γαλάτσι στις Κουκουβάουνες κι απ’ τον Ολυμπο στον Κίσσαβο;

Τρίτη υπόθεση. Η μόνη λογική. Η μόνη που σου επιτρέπει να καμαρώνεις για το προηγμένο κράτος στο οποίο επιτέλους ζεις. Ο κ. Στέλιος Πέτσας ξέρει πόσοι Ελληνες πήγαν διακοπές διότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες συνέλεξαν προσεχτικά και επεξεργάστηκαν μεθοδικά τη «Δήλωση υγείας» που συμπληρώνουμε επί του σκάφους, όταν πηγαινοερχόμαστε στα νησιά (ή του αεροσκάφους, αν πάμε αεροπορικά). Βέβαια έτσι ξεφεύγουν όσοι πάνε με Ι.Χ. στο βουνίσιο χωριό τους. Ε, ρωτάς στα διόδια και μαθαίνεις. Η αφεντιά μου, έντυπος τύπος, συμπλήρωσα δεόντως τέσσερις «Δηλώσεις υγείας». Τις έχω σπίτι. Ουδείς μού τις ζήτησε, λ.χ. στην έξοδο. Ρώτησα, εισέπραξα σαρκαστικά χαμόγελα, δεν επέμεινα. Οσο για τον «αυστηρό έλεγχο», κατά την ώρα, το πλοίο και την όρεξη του ελέγχοντος. Δεν ξέρω αν έτσι προέκυψε το υπουργικό «1.000.000». Τα 3.500 κρούσματα ημερησίως πάντως κάπως έτσι ήρθαν. Πάει «ελληνικό καλοκαίρι» και έλεγχος; Δεν πάει.

https://www.kathimerini.gr/

Διαβάστε επίσης