Φ. Γεννηματά: Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής

"Αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους"

Αυστηρή κριτική άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, στη κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές, καταλογίζοντας ταυτόχρονα ευθέως πολιτικές ευθύνες προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις αδυναμίες που εμφάνισε ο κρατικός μηχανισμός.

«Απέτυχε και κατέρρευσε το δήθεν επιτελικό κράτος σας. Αποτύχατε στην ασφάλεια των πολιτών. Δεν είναι υπεύθυνη στάση το «σώζετε ανθρώπους και αδιαφορείτε για την καταστροφή καλλιεργειών, περιουσιών και δασικών εκτάσεων», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε για προσχηματική συγγνώμη που «δεν πείθει. Να απομακρύνεται τους αρμόδιους υπουργούς», όπως είπε. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «μαζί με τα καμένα χάθηκε και η πολιτική ευθιξία».

Η Φώφη Γεννηματά επικαλούμενη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, μετά το Μάτι, με την οποία ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει και να καταλογίσει εμπράκτως πολιτικές ευθύνες, τόνισε προς τον Πρωθυπουργό: «Συμφωνώ μαζί σας. Εσείς τώρα συμφωνείτε; Γιατί δεν βλέπω πράξεις», κατηγορώντας με τον τρόπο αυτό τον κ. Μητσοτάκη πώς επιδεικνύει αδιαφορία βάζοντας τον πήχη της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη αδιαφορία καταλόγισε και στον Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ενδιαφέρονται πρωτίστως για την μεταξύ τους αντιπαράθεση.

«Για την ΝΔ πάντα φταίνε άλλοι. Το 2007 έφταιγε « ο στρατηγός άνεμος» και κάνανε εκλογές μοιράζοντας αφειδώς χρήματα με αδιαφάνεια. Τώρα θυμηθήκατε την κλιματική κρίση», σημείωσε σ΄ άλλο σημείο και δεσμεύτηκε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα αποδεχθεί κανένα μέτρο και πολιτικές αντίστοιχες του 2007 χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία.

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για τη Βόρεια Εύβοια. Επεσήμανε την παντελή έλλειψη συντονισμού και μίλησε για πίνγκ-πόνγκ για την ανάληψη των ευθυνών. « Η κλιματική κρίση , κ. Πρωθυπουργέ, δεν είναι άλλοθι για την ανεπάρκειά σας. Απέτυχε το συγκεντρωτικό σύστημα Πολιτικής Προστασίας που ποτέ δεν λειτούργησε αποκεντρωμένα. Όλα τα συγκεντρώσατε στον αρμόδιο υφυπουργό», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Για την επόμενη μέρα σχετικά με την ανασύνταξη των καμένων περιοχών καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης τους, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε συνεννόηση με διάλογο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή κι όχι απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες.

 

Δευτερολογία - Φ. Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη για το manplaining εις βάρος μου. Πρόκειται για ατόπημα

«Ο κ. Μητσοτάκης ενοχλείται από τη τεκμηριωμένη κριτική που του άσκησα και προσπάθησε να πει πως εγώ, ως γυναίκα, δεν καταλαβαίνω πώς λειτουργούν τα εναέρια μέσα κι εκείνος, ως άνδρας, θα πρέπει να μου εξηγήσει. Χάνει, όταν στριμώχνεται, την αστική του ευγένεια», υποστήριξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, στη δευτερολογία της, εμφανώς θιγμένη από μια αναφορά εις βάρος της από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του. «Αυτό λέγεται mansplaining και θα πρέπει το συντομότερο να ζητήσει συγγνώμη», πρόσθεσε ενοχλημένη η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως συνιστά ατόπημα η αποφυγή του κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε στην ομιλία της, για τα πόσα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και πώς κατανεμήθηκαν στη πυρκαγιά της Β. Εύβοιας. «Δεν απάντησε γιατί ξέρει ποιος έχει την ευθύνη και έδωσε τις εντολές», ανέφερε.

Ανταπαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε, ότι η συγγνώμη του πρωθυπουργού ήταν προσχηματική και περίμενε αυτοκριτική, ενώ επανέλαβε τις επικρίσεις για συγκεντρωτισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Γεννηματά αντέδρασε έντονα στις αιχμές ότι δεν έχει ορίσει εκπροσώπους το ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή για την επεξεργασία νόμου για τη κλιματική αλλαγή, που έχει αποφασιστεί από τον Μάιο. Υπενθύμισε ότι ήταν πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, ενώ κάνοντας αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι με δικές τους πρωτοβουλίες ξεκίνησαν πολιτικές για την προστασία του Περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις οποίες η ΝΔ διαφωνούσε.

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης