Κάηκαν δάση πευκόδενδρων στην Ελλάδα, απέμειναν μαύρα ομοιώματα δένδρων

Του ΠΑΝΟΥ ΜΑΝΤΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ

 

Ήλθε το τέλος της καταστροφικής φωτιάς, πρώτα από τη Βόρεια Εύβοια και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, με τελευταία την Κερατέα που καπνίζει ακόμα. Άφησε πίσω της ως ανάμνηση τα καμένα πευκόδενδρα, ως να είναι πανύψηλα μαύρα κέρινα ομοιόματα, με καμένα φυλώματα, κατάμαυρων κλάδων στις κορυφές τους.

Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την έναρξη και το μέρος που αρχικά ξέσπασε η πυρκαγιά στη Εύβοια. Το μόνο που μπορεί κάποιος να υποπτευθεί είναι ότι δεν έγινε τυχαία, στη Βόρεια Εύβοια προπαντός, αλλά και στις άλλες περιοχές όπως Βαρυμπόμπη, Ολύμπια, Λάλα, Γορτυνία ως και αυτή στην Κερατέα που έγινε αποδεδειγμένα από εμπρησμό.

Παρ’ όλη τη μορφολογία του εδάφους που είναι τελείως διαφορετική για την εξάπλωση της φωτιάς, στη βόρεια Εύβοια και στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, ήταν τα πεύκα η εύφλεκτη ύλη που μετέδωσε την φωτιά και έκαψε περισσότερα από 600.000 στρέμματα, όπως έγινε και στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στις άλλες περιοχές, ήσαν τα ξερά χόρτα, τα ξερόκλαδα και οι παντός είδους εύφλεκτες ύλες, που μετατράπηκαν σε προσανάματα της φωτιάς, που προήλθε και από τις καύτρες των πεύκων που μεταδίδονταν πλαγίως, ως να ήταν καταιγίδα. Έτσι μεταδόθηκε η φωτιά και πέρασε την Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου και της Μαλακάσας.

Οι πολλαπλές εστίες που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία, στις ίδιες περιοχές των πυρκαγιών, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά στους κατοίκους για να ομιλούν για εμπρησμό τόσο στην Αττική όσο και στην Εύβοια, στην Ηλεία, στην Μεσσηνία, στην Αρκαδία, στην Λακωνία και τέλος στην Κερατέα. 

ΟΙ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΕΣΩΣΑΝ ΖΩΕΣ, ΟΧΙ ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Οι εικασίες και οι προσευχές, επικαλούμενοι και τον Θεό για να μας σώσει, δεν δίνουν λύση, εφόσον εμείς οι ίδιοι προκαλούμε τις πυρκαγιές είτε από αμέλεια, είτε από έλλειψη σχεδιασμού, για να προστατεύσουμε τα δάση μας, τα σπίτια μας και τα φυσικά κλιματιστικά μας, δήλωσε μια κυρία στα ΜΜΕ.

Οι θαρραλέες και προγραμματισμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης να προστατέψει κατά προτεραιότητα τους κατοίκους των οικισμών με την σταδιακή εκκένωσή τους, όταν πλησίαζαν οι φωτιές, άφησαν εποχή γιατί είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχουμε θύματα. 

Πολλοί από τους κατοίκους νεωτέρας ηλικίας και οι πυροσβέστες, οι εθελοντές, τα επίγεια και εναέρια μέσα προερχόμενα και από το εξωτερικό, συνέβαλαν να δαμάσουν τις πυρκαγιές και να μην καούν σπίτια των οικισμών, βεβαίως με πολλές μεμωνομένες εξαιρέσεις. 

Έγραψε ιστορία ο οικισμός της Γούβας στην Εύβοια και αυτό που έκαναν οι κάτοικοί της ήταν προς μίμηση. Έσωσαν τον οικισμό τους, εφόσον με την εντολή της εκκένωσης απομάκρυναν πρώτα τους ανήμπορους για δράση και οι εναπομείναντες δημιούργησαν περιμετρικά, με κάθε μέσον που διέθεταν, τείχος προστασίας του οικισμού τους.

Σε άλλες περιοχές, όπως αυτές της Πελοποννήσου, άν δεν ήσαν τα πεύκα όπως στην Εύβοια, στην Βαρυμπόμπη, στην Αρχαία Ολυμπία, που εκσφενδόνιζαν τις κουκουνάρες προς κάθε κατεύθυνση, ήσαν τα ακαθάριστα οικόπεδα, τα ξερόχορτα, τα παντός είδους εύφλεκτα σκουπίδια, που αναμετέδιδαν και αναζωπύρωναν την φωτιά.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΩΝ

Το γεγονός ότι το δάσος με δένδρα Πεύκης ανανεώνεται πιο εύκολα, παρότι καμένο, είναι προβληματικό γιατί θα φυτρώσει ή θα εμφυτευθεί εκ νέου άναρχα. Δεν ενδείκνυται η αντικατάσταση του πεύκου με άλλο είδους δένδρο, όπως υποστηρίζουν μερικοί, μόνο και επειδή δεν είμαστε σε θέση να το προστατέψουμε. Πρέπει γι’ αυτό να δημιουργήσουμε αντιπυρική προστασία των πευκοδασών που ήδη υπάρχουν αλλά και γι’ αυτά που θα δημιουργήσουμε, με ευρύς διαδρόμους πυρασφάλειας και περιμετρικό δρόμο διακοπής της φωτιάς στους οικισμούς, 40 μέτρων πλάτους το λιγότερο.

Διαδρόμους κατάλληλους για οποιαδήποτε μεταφορά υλικού πυρόσβεσης, με κατάλληλα μέσα και κρουνούς δικτύων μεταφοράς νερού, έστω και θαλάσσιου.

Είναι δικαιολογίες ότι όλα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΤΟΥΛΗ

Έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης στη μετάδοση της φωτιάς, εφόσον δεν καθαρίζουμε κάθε χρόνο τις αυλές μας, τα ξερόχορτα, τους περιβάλλοντες την οικία μας χώρους στους οποίους φυτεύουμε και καλωπιστικά αλλά εύφλεκτα δένδρα.

Ο κ. Γεώργιος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε σε ΜΜΕ:  «αποδείχτηκε ότι και τα Δασαρχεία, που θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο στην ασφάλεια και την πυρόσβεση των δασών, ήσαν πανταχού απόντα» και όχι μόνο.

Προς επιβεβαίωση των όσων δήλωσε ο κ. Πατούλης, ήσαν αυτά που ανέφερε και ένας εθελοντής πυρόσβεσης της πρώτης γραμμής, για την πυρκαγιά της Κερατέας. «Στην περιοχή μας, είπε, υπάρχουν οικισμοί, σπίτια με κήπους, περιουσίες, παρθένα δάση με επίκεντρο το δάσος του όρους Πατέρα, τα οποία ουδέποτε καθαρίστηκαν και είναι χωρίς δρόμους πυροπροστασίας και γι’ αυτό έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες σε σπίτια, περιουσίες, δασικές περιοχές που ξεπερνούν τα 80 χιλιάδες στρέμματα».

Ο κ. Γ. Πατούλης συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του είπε πως «πρέπει όλα να ξαναρχίσουν από την αρχή, με συνδιασμένη πρωτοβουλία νομοθετικού περιεχομένου από την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση προγράμματος προστασίας πόλεων, οικισμών, καλλιεργειών, δασών από την φωτιά και προβλέψεις για την ασφάλεια από ότι άλλου είδους καταστροφικά φαινόμενα παρουσιάζονται».

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ