Ν. Ηλιόπουλος: Ζήσαμε live την κατάρρευση του επιτελικού κράτους

"Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο, αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη"

Για τις καταστροφικές πυρκαγιές και την «ανεπαρκή διαχείριση τους», «οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο -αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επικεφαλής του δήθεν επιτελικού μηχανισμού», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Real Fm, προσθέτοντας ότι «σε live μετάδοση ζήσαμε όλοι μας την κατάρρευση του επιτελικού κράτους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε, ότι «γελιέται ο πρωθυπουργός αν νομίζει ότι με ανασχηματισμούς και απομακρύνσεις προσώπων μπορεί να σβήσει τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνησή του» και τόνισε ότι «επιτέλους, κάποιος πρέπει να απολογηθεί για την καταστροφή άνω του 1.200.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της χώρας, για το βιός χιλιάδων συμπολιτών μας που χάθηκε». Είπε πως «δεν γίνεται στην Εύβοια να μη γνωρίζει ο αρχηγός της πυροσβεστικής πόσα εναέρια μέσα επιχειρούσαν, ούτε γίνεται ο κ. Χαρδαλιάς να λέει ψέματα για τον αριθμό τους. Δεν γίνεται να ανακοινώνει 74 εναέρια μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και τελικά να είναι μόλις 20 πάνω από την Εύβοια».

Ο κ. Ηλιόπουλος εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τις πυρκαγιές στα Βίλια που, όπως είπε, καίγονται για τέταρτη μέρα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, μετά τα γεγονότα στην Εύβοια και χωρίς ανέμους. «Η κυβέρνηση δεν έχει μάθει από τα λάθη της. Και αυτή δεν είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των πολιτών που δοκιμάζονται, και όλων των ανθρώπων που επιχειρούν στα μέτωπα. Η σκέψη μας είναι μαζί τους», είπε, καταλογίζοντας της ότι «συνεχίζει να δίνει βάρος στην επικοινωνία και όχι στην ουσία». Υποστήριξε ότι «αυτό αποδεικνύεται και από το πώς στήθηκε η επιτροπή με τον κ. Μπένο, που βάζει σε δεύτερη μοίρα τη φωνή της τοπικής κοινωνίας και των ΟΤΑ για την ανασυγκρότηση των πληττόμενων περιοχών», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καν ανοίξει τη συζήτηση για τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ -ειδικά για τη βόρεια Εύβοια». Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι οικονομικές στηρίξεις στους πυρόπληκτους «θα είναι μικρότερες από άλλες περιπτώσεις». Χαρακτήρισε «αδιανόητο» να μιλάμε για δάνεια, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται κάποιος που έχασε το βιός του να βρεθεί να χρωστάει στο κράτος 30 χιλιάρικα». Επίσης, ζήτησε να απαντήσει η κυβέρνηση «γιατί κατάργησε το πρόγραμμα δασοπροστασίας που λειτουργούσε το 2018-2019 με 5.060 εργαζόμενους» και «με ποια κριτήρια θεώρησε ότι αντί για αυτούς του 5.000 ανθρώπους χρειαζόμαστε 5.000 ειδικούς φρουρούς;». Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για αγνόηση του πορίσματος της επιτροπής Γκολντάμερ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε τον κίνδυνο των πλημμυρών. Είπε πως «πέρυσι χάθηκαν στην Εύβοια οκτώ συμπολίτες μας στη μάχη με τις πλημμύρες», ενώ ζήτησε απόσυρση του περιβαλλοντικού νόμου του κ. Χατζηδάκη «που πέρασε πέρυσι, μέσα στο καλοκαίρι, και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να καταργηθεί το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών». «Όταν ακυρώνεις τους δασικούς χάρτες», σημείωσε, «είναι αντικειμενικό -κλείνεις το μάτι σε όσους θέλουν να καταπατήσουν δημόσια γη». «Πρέπει άμεσα να γίνει η συζήτηση για νέο κλιματικό νόμο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης