Κόλαση Φωτιάς στη Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια - 7 άνθρωποι στο νοσοκομείο - Εκκενώνονται περιοχές - Συνεχής Ενημέρωση

Δείτε EΔΩ ζωντανή εικόνα από το πύρινο μέτωπο έτσι όπως τη μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23.12:

Μαίνεται ανεξέλεγκτη για πάνω από εννιά ώρες πια η φωτιά στην Βαρυμπόμπη. 

Τα τελευταία λεπτά, μάλιστα, έχει φτάσει ανησυχητικά κοντά και στα εργοστάσια των ΒΙΑΝΕΞ και Bo Concept, με τις φλόγες να απέχουν μια ανάσα από τις εγκαταστάσεις!

Δείτε τις εικόνες

fotia_ours_0308_333-1200x900.jpg

fotia_ours_0308_222-1200x900.jpg

Η πύρινη λαίλαπα εξαϋλώνει τον πνεύμονα πρασίνου που περικλείει δεκάδες κατοικίες. Ένα τεράστιο μανιτάρι μαύρου καπνού σκεπάζει ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Πλέον, το βράδυ της Τρίτης το πύρινο μέτωπο επικεντρώνεται σε τρία μέτωπα: στην Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες.

Η νύχτα προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη, αφού οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και η πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός.

Τελευταία χρονικά εντολή εκκένωσης ήρθε το βράδυ και αφορούσε τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό. «Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες, στο Ολυμπιακό χωριό ή στη Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές» αναφέρεται στην ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, το βράδυ της Τρίτης, επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα. Χαρακτήρισε «επικίνδυνη πυρκαγιά», μιλώντας για «ακραίο καιρικό φαινόμενο» που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21.30:

Ανεξέλεγκτα καίει εδώ και πέντε ώρες η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στη Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για τον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής, ο οποίος έχει παραδοθεί στις φλόγες, τη στιγμή που δεκάδες περιουσίες έχουν γίνει στάχτη και πολλοί οικισμοί έχουν εκκενωθεί.

fwtia-1-1024x683.jpg

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει θύματα, αφού εκτός από την έγκαιρη εκκένωση όλων των οικισμών που απείλησε η πύρινη λαίλαπα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, όσοι πολίτες είχαν ζητήσει βοήθεια, έχουν απεγκλωβιστεί.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Αυτή την ώρα αστυνομικοί ψάχνουν πόρτα- πόρτα για ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Επτά άνθρωποι στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες, 6 κάτοικοι έχουν διακομιστεί στο Σισμανόλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, ενώ 1 πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19.42:

Μάχη σε τρία μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Βαρυμπόμπη που πλέον απειλεί και κατοικημένες περιοχές.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο, καθώς στόχος είναι η οριοθέτηση της πυρκαγιάς πριν πέσει η νύχτα. Γι’ αυτό και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα είναι συνεχείς. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ, Άννα Ευθυμίου, έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί: Πρόκειται για τους οικισμούς Μορτέρο, Αδάμες, Φασίδερη και Βαρυμπόμπη.

f7.jpg

Το μέτωπο βρίσκεται στην Άνω Βαρυμπόμπη, ενώ ένα ακόμα μέτωπο στους ιππικούς ομίλους. Στις Αδάμες έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Ήδη έχει εκκενωθεί μια κατασκήνωση η οποία φιλοξενούσε 80 παιδιά.

Αυτή τη στιγμή από εδάφους επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π και 5 Α/Φ. Παράλληλα από αέρος συνδράμει και το ρωσικό «θηρίο» Beriev-200.

g10.jpg

Η κατάσταση είναι σοβαρή, η φωτιά έχει φτάσει μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης και πλέον οι φλόγες βρίσκονται σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά «οδεύει» προς το ρέμα της Χελιδονούς, το οποίο αποτελεί αμιγώς δασική έκταση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Στις φλόγες έχουν τυλιχτεί σπίτια στην Βαρυμπόμπη, καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται από το μεσημέρι έχει φτάσει μέχρι την πλατεία του οικισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, φαίνεται πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι στη φωτιά της Βαρυμπόμπης, όπως ανέφεραν αστυνομικές δυνάμεις που πήγαιναν στο σημείο.

f6.jpg

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί βρίσκονταν σε διάσπαρτα σημεία όπου είναι κοντά στις φλόγες. Οι αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν τρία άτομα ενώ θα επιχειρούσαν να κάνουν το ίδιο για μία γυναίκα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑI, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι του στον οικισμό Αδάμες, όπου μεταβαίνουν αστυνομικές δυνάμεις για τον απεγκλωβισμό τους.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, αλλά και στις Αδάμες  έχει φτάσει η φωτιά και ήδη καίγονται κατοικίες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή.

Ύστερα από προειδοποιήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, με εντολή του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Πατούλη εκκενώθηκαν προληπτικά όλα τα σπίτια της περιοχής. Εκκλήσεις απευθύνουν στους κατοίκους να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή.

Τείχος επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων έχει δημιουργηθεί γύρω από τις φλόγες, προκειμένου να μην περάσει  η φωτιά το μρεύμα της Χελιδονούς, καθώς έτσι η πυρκαγιά θα επεκταθεί στην Κηφισιά. Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι, που δυσκολεύουν τη «μάχη» με τη φωτιά.

Πριν από λίγο, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης εμφανίστηκαν άλογα, που απελευθερώθηκαν από τους Ιππικούς Ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

 

Στην πλατεία της Βαρυμπόμπης έχει φτάσει η φωτιά και ήδη καίγονται κατοικίες. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής με μήνυμα στο 112 και ήδη οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή.


Πριν από λίγο, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης εμφανίστηκαν άλογα, που απελευθερώθηκαν από τους Ιππικούς Ομίλους που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα.

Η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν μπορεί προς το παρόν να σταματήσει τη φωτιά

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

 

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές αρχές, μετά τη φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη. Στόχος είναι να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς και η οριοθέτηση εντός της ημέρας. Συνεχώς πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η φωτιά πέρασε στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν την περιοχή. Νωρίτερα, δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Αδάμες. 


Με σειρήνες, δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή. για προληπτικούς λόγους, καθώς οι φλόγες βρίσκονται μια ανάσα από τις αυλές σπιτιών.

Στο σημείο επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με πάνω από 200 πυροσβέστες και 170 οχήματα. Η φωτιά  είναι τεράστια και μάλιστα έχει ξεσπάσει και σε δύσβατες περιοχές. 

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στον οικισμό Αδάμες, που εκκενώνεται, στην Άνω Βαρυμπόμπη και το τρίτο στην περιοχή που βρίσκονται στους ιππικούς ομίλους, απ' όπου απομακρύνονται άλογα με ειδικά οχήματα.


Λόγω του σημείου, η Εθνικό Οδός ανοίγει και κλείνει συνεχώς για προληπτικούς λόγους και στα δύο ρεύματα. Παράλληλα, η αστυνομία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες εκκένωσης των εργοστασίων στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αυτή την ώρα, οι φλόγες καίνε πίσω από το Κρυονέρι και κατευθύνται προς Βαρυμπόμπη, στα Βασιλικά Κτήματα και την Εθνική Οδό. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης , εφόσον χρειαστεί, ωστόσο επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι απειλούνται κτίσματα. Η φωτιά κατακαίει μεγάλη έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας. Μερικά εξ αυτών είναι δύσκολα προσβάσιμα. Στο σημείο τόπου έχει σπεύσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ζήτησε να γίνουν εναέριες ρίψεις σε συγκεκριμένα σημεία με στόχο να προστατευτούν εργοστασιακές εγκαταστάσεις. 


Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τον χρόνο για να κατασβήσουν τις φλόγες. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν τρία μέτωπα: το πρώτο στην Άνω Βαρυμπόμπη, το δεύτερο στην περιοχή που βρίσκονται ιππικοί όμιλοι και το τρίτο στον οικισμό Αδάμες, όπου έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει προληπτική εκκένωση του οικισμού. 


Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, άνοιξε και πάλι  η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας, που είχε κλείσει νωρίτερα στην έξοδο Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αθήνα.  Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό». Περίπου 80 παιδιά  μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον σταθμό Ειρήνη του ηλεκτρικού και τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους, ενώ άλογα μεταφέρονται με ειδικά οχήματα από ιππικούς συλλόγους που βρίσκονται στην περιοχή. 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ