Ομάν: ΕΕ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την φονική επίθεση σε πετρελαιοφόρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν σήμερα τη φονική επίθεση εναντίον ενός πετρελαιοφόρου στη θάλασσα του Ομάν, την ευθύνη για την οποία οι ΗΠΑ επέρριψαν στο Ιράν, με τις Βρυξέλλες να καλούν να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

"Καταδικάζουμε την επίθεση αυτή. Σημειώνουμε τις εκτιμήσεις που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ και καλούμε να αποφευχθεί κάθε ενέργεια που θα βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", δήλωσε η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.


Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν χθες, Δευτέρα, μια "συλλογική απάντηση" με τους συμμάχους τους κατά του Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι σχεδίασε την επίθεση εναντίον του πετρελαιοφόρου, το οποίο αποτέλεσε στόχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) με εκρηκτικά, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον που διαθέτει πολεμικά πλοία στην περιοχή.

"Οι περιστάσεις αυτής της επίθεσης θα πρέπει να διασαφηνιστούν", επέμεινε. "Αυτή η ενέργεια είναι αντίθετη με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και είναι απαράδεκτη." 

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε επίσης έντονα την επίθεση εναντίον του πετρελαιοφόρου.

"Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και πρέπει να διατηρηθεί όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο
", υπογράμμισε εκπρόσωπος της Συμμαχίας. "Οι σύμμαχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή, και καλούν την Τεχεράνη να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της", πρόσθεσε.

Η επίθεση της περασμένης Πέμπτης, για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, εναντίον του πετρελαιοφόρου Mercer Street, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρία του Ισραηλινού εκατομμυριούχου Εγιάλ Οφέρ, προκάλεσε δύο θανάτους: ενός Βρετανού υπαλλήλου της εταιρίας ασφαλείας Ambrey, και ενός Ρουμάνου μέλους του πληρώματος, σύμφωνα με την εταιρία Zodiac Maritime.

Οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν οιαδήποτε σχέση με την επίθεση: "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διαστάσει να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντά της", προειδοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.


Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τις απώλειες που υπέστησαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ