Πάνω από το αναμενόμενο η μείωση της ανεργίας στη Γερμανία

Επιταχύνθηκε τον Ιούλιο η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στη Γερμανία, καθώς οι επιχειρήσεις επιστρατεύουν το εργατικό τους δυναμικό για να ανταπεξέλθουν στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε κατά 91.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, περισσότερο από ό, τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας στο 5,7%.

Οι βιομηχανίες αναφέρουν πλήρη βιβλία παραγγελιών και οι υπηρεσίες ανακάμπτουν μετά το τέλος των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα πάνω αυτήν την εβδομάδα τις προβλέψεις του για τη Γερμανία προβλέποντας ανάπτυξη 4,1% για το 2022, υποστηρίζοντας ότι η δυναμική θα αυξηθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Ενώ η παραγωγή κοντεύει ήδη να καλύψει το έδαφος που χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θέτοντας τη Γερμανία μπροστά από τις περισσότερες άλλες χώρες της περιοχής, η αγορά εργασίας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει.

Στη Γερμανία εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 309.000 περισσότεροι άνεργοι από ό, τι στις αρχές του περασμένου έτους και περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι εξακολουθούν να λαμβάνουν κρατική στήριξη.

Η Bundesbank προβλέπει ότι η ανεργία θα μειωθεί σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Ενδεικτικό είναι ότι η Daimler σχεδιάζει να προσλάβει περίπου 1.000 προγραμματιστές λογισμικού και άλλους 2.000 σε τεχνολογικούς κόμβους. Ωστόσο, με τις λοιμώξεις να αυξάνονται και πάλι και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα εφοδιασμού, οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί.

Παράλληλα, καθώς οι εταιρείες μετακυλύουν όλο και μεγαλύτερο κόστος στους πελάτες, αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.