Πέτρος Φιλιππίδης: Έπεσε η αυλαία για τον ηθοποιό – Οι καταγγελίες που τον «έκαψαν»

Από το θεατρικό σανίδι και τους προβολείς της σκηνής ο Πέτρος Φιλιππίδης στο σκοτάδι των φυλακών. Η αυλαία έπεσε, τουλάχιστον ως τη δίκη.

Έπειτα από την απολογία του, ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε προφυλακιστέος κατηγορούμενος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού. Ήταν 4 Φεβρουαρίου όταν τρεις ηθοποιοί, η Λένα Δροσάκη, η Άννα- Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου τον κατήγγειλαν για σεξουαλική παρενόχληση δημόσια.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Τον ασκό του Αιόλου για τον διάσημο ηθοποιό είχαν ανοίξει στις 4 Φεβρουαρίου η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη οι οποίες είχαν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και εργασιακό εκφοβισμό.

Συγκεκριμένα, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους είχε καταγγείλει πως ο Πέτρος Φιλιππίδης εκμεταλλεύτηκε το νεαρό της ηλικίας της και την ανάγκη της να εργαστεί.

Με τη σειρά της η Πηνελόπη Αναστασοπούλου είχε αναφερθεί στην πρώτη γνωριμία της με τον ηθοποιό όταν ήταν 28 ετών. Σε μια συνάντηση για συνεργασία, την υποδέχθηκε στο καμαρίνι του και κλείδωσε την πόρτα.

Όπως είχε καταγγείλει και η Λένα Δροσάκη, σε ηλικία 24 ετών ο Πέτρος Φιλιππίδης την εκβίασε πως αν δεν συνευρεθεί μαζί του δε θα περάσει στις εξετάσεις του υπουργείου.

Το εξώδικο Φιλιππίδη

Μετά τις καταγγελίες των τριών συναδέλφων του, ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε στείλει στα ΜΜΕ ένα προληπτικό εξώδικο, επιχειρώντας να ανακόψει το τσουνάμι αποκαλύψεων.

«Με λύπη παρατηρώ ότι τα τελευταία 24ωρα στήνονται ιδιότυπες τηλεδίκες. Αρνούμαι να κατακρεουργηθώ σε τηλεοπτικά παράθυρα, όπου ο κάθε ομιλών θα εκφέρει μια άποψη χωρίς να είναι σε θέση να διασταυρώσει προηγουμένως την όποια αναφορά σε αρμόδια αρχή, με αποτέλεσμα τη σπίλωση του ονόματός μου και της προσωπικότητάς μου», υποστήριζε τότε ο ηθοποιός.

Οι καταγγελίες που οδήγησαν στην ποινική δίωξη

Μπορεί οι κατηγορίες για τα περιστατικά που κατήγγειλαν οι τρεις ηθοποιοί να είχαν παραγραφεί καθώς είχαν συμβεί αρκετά χρόνια πριν, όμως στις αρχές Μαρτίου στα χέρια του Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος διενήργησε την έρευνα για το ελληνικό #Metoo, έφτασαν και άλλες καταγγελίες μέσω του ΣΕΗ που αφορούσαν μη παραγεγραμμένα αδικήματα.

Τρεις γυναίκες έδωσαν κατάθεση ενώπιον του εισαγγελέα και περιέγραψαν τις εφιαλτικές στιγμές που, όπως είπαν, έζησαν στα χέρια του Πέτρου Φιλιππίδη.

Τα όσα υποστήριξαν και τα υπόλοιπα στοιχεία που συγκέντρωσε ο εισαγγελέας οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης.

Η πρώτη καταγγέλλουσα είχε καταθέσει πως το 2008 συναντήθηκε στο θέατρο με τον ηθοποιό στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού. Το θέατρο ήταν άδειο. Ο ηθοποιός της επιτέθηκε και τελικά την εξανάγκασε σε πράξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού. «Άρχισε να μου μιλάει άσχημα και μου έκανε χειρονομίες. Του ξέφυγα, έτρεξα στο διάδρομο. Με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό,τι μου έκανε».

Η δεύτερη καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση το 2010, ενώ βρισκόταν στο καμαρίνι του ηθοποιού για να συζητήσουν για ενδεχόμενη επαγγελματική συνεργασία. «Μου όρμησε, με φιλούσε στο λαιμό και ήθελε να φτάσει στα χείλη μου. Προσπαθώντας να ξεφύγω του έλεγα ‘σας παρακαλώ σταματήστε, δεν θέλω να το κάνουμε αυτό, δεν αισθάνομαι καλά, αφήστε με, με πονάτε’. Τότε εκείνος μου απάντησε ‘μη φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανείς στο θέατρο’».

Η τρίτη γυναίκα κατέθεσε πως μετά από συνάντηση με τον Πέτρο Φιλιππίδη για έναν ρόλο, ο ηθοποιός προσφέρθηκε με το αυτοκίνητό του να την πάει στο σπίτι της. Την οδήγησε όμως σε ένα απόμερο σημείο στο Παλαιό Ψυχικό και αποπειράθηκε να τη βιάσει.

«Τον απειλούσα ότι θα τον καταγγείλω και εκείνος απαντούσε με βρισιές. Υποκρίθηκα ότι έπαθα κρίση. Εκείνος συνέχιζε τη σεξουαλική του επίθεση κι εγώ να αντιστέκομαι σθεναρά, φωνάζοντας και χτυπώντας χέρια και πόδια. Ξαφνικά άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και με πέταξε έξω, λέγοντας: ‘Άντε από δω, που θες να σου δώσω και ρόλο’».

Το επόμενο χρονικό διάστημα οι καταγγέλλουσες θα κληθούν να αποδείξουν τα όσα κατέθεσαν και ενώπιον του δικαστηρίου, που θα κρίνει τελικά αν ο άλλοτε δημοφιλής ηθοποιός είναι ένοχος ή όχι.