Ρύθμιση κορονοχρεών σε 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις

 

Ρύθμιση που θα προβλέπει την τμηματική εξόφληση μη ρυθμισμένων φορολογικών χρεών, συνολικού ύψους 2,26 δισ. ευρώ, τα οποία έμειναν απλήρωτα κατά την περίοδο της επιδημίας του κορονοϊού, προβλέπουν οι διατάξεις τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να ψηφιστούν αύριο στη Βουλή. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι συγκεκριμένες οφειλές θα μπορούν να εξοφλούνται είτε σε 36 άτοκες είτε σε 72 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Στη νέα αυτή ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν συνολικά 826.435 εταιρείες, λοιπά νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον, με άλλες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση θα παρασχεθεί και πάλι η δυνατότητα σε οφειλέτες που επλήγησαν οικονομικά από την υγειονομική κρίση να επανενταχθούν σε παλαιές ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής φορολογικών οφειλών (120 δόσεων, 12-24 δόσεων, 24-48 δόσεων) τις οποίες απώλεσαν κατά την περίοδο της κρίσης αυτής.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προβλέπουν οι διατάξεις της υπό ψήφιση τροπολογίας, η νέα ρύθμιση θα αφορά τα χρέη της περιόδου της επιδημίας του κορονοϊού, τα οποία βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες «πληττόμενων» φορολογουμένων, δηλαδή όσους περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου, όσους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν μειώσεις ενοικίων και υπέβαλαν «Δηλώσεις Covid» για να λάβουν αποζημιώσεις από το κράτος, καθώς και τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ. Οι ίδιες κατηγορίες «πληττόμενων» φορολογουμένων θα έχουν επίσης μια ακόμη ευκαιρία επανένταξης σε παλαιές ρυθμίσεις οφειλών που απώλεσαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Πιο αναλυτικά με τις διατάξεις της τροπολογίας:

1) Τρέχουσες φορολογικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου εξάπλωσης του κορονοϊού SARS-COV-2 και έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5% ή σε έως και 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ εφόσον το ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Για οφειλές ύψους μεγαλύτερου των 1.000 ευρώ το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 50 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης θα μπορεί να γίνει τον Ιανουάριο του 2022.

2) Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι αναλυτικά:

α) Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουνίου 2021.

β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουνίου 2021 και υπάγονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Απρίλιο.

γ) Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021.

δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια επαγγελματικής στέγης σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 ή εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο 2020 έως και Ιούλιο 2021.

ε) Εργαζόμενοι σε «πληττόμενες» επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο καθεστώς «Συν-Εργασία».

στ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κατά την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.

Για τον ακριβή καθορισμό των επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών που ανέστειλαν τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουνίου 2021 ή επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού θα ληφθεί υπόψη η διευρυμένη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είχε δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλιο του 2020. Η λίστα αυτή καταλαμβάνει το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

3) Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όχι μόνο οι αρρύθμιστες φορολογικές οφειλές της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020, η είσπραξη των οποίων έχει ανασταλεί μέχρι τις 31-12-2021 αλλά και άλλες αρρύθμιστες οφειλές φόρων οι οποίες γεννήθηκαν μέσα στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος του 2020, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 και ο ΦΠΑ του φορολογικών περιόδων από τον Ιούλιο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021, εφόσον δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά τα οποία αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού SARS-COV-2.

Αναλυτικά, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι παρακάτω κατηγορίες αρρύθμιστων φορολογικών οφειλών:

α) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) των οποίων οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Ιουνίου 2020 αλλά παρατάθηκαν αρχικά για 4 μήνες και εν συνεχεία όλες μαζί έως και την 31η-12-2021.

β) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 31η-12-2021.

γ) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 31η-12-2021.

δ) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 30ή-9-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 31η-12-2021.

ε) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-10-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 31η-12-2021.

στ) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) των οποίων οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 31η-12-2021.

ζ) Λοιπές αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση που βεβαιώθηκαν κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν κατέστη δυνατό να εξοφληθούν εμπρόθεσμα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οφειλές από ΦΠΑ φορολογικών περιόδων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης φορολογικού έτους 2019, από ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνονται επίσης έκτακτες φορολογικές οφειλές (από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, μεταβίβασης ακινήτων, πρόστιμα οδικών, πολεοδομικών και λοιπών παραβάσεων βεβαιωμένα στις ΔΟΥ, πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που βεβαιώθηκαν εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 - Ιουλίου 2021 αλλά δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα και παρέμειναν αρρύθμιστες.

4) Οι κατηγορίες «πληττόμενων» οφειλετών που περιγράφονται στην παραπάνω παράγραφο 2, εφόσον απώλεσαν παλαιότερη ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 100 ή 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύνανται να αναβιώνουν την απωλεσθείσα ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τη μηνιαία δόση του Αυγούστου. Οι απολεσθείσες, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, δόσεις θα μεταφέρονται για αποπληρωμή μετά το τέλος όλων των μη ληξιπρόθεσμων δόσεων της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Σύμφωνα εξάλλου με άλλες διατάξεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών:

* Θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους που αναμένεται να λάβουν φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος να εξοφλήσουν εφάπαξ με έκπτωση 3% τις οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους. Συγκεκριμένα, η έκπτωση 3% στη συνολική οφειλή χρεωστικού εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος θα παρέχεται και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κατά το χρονικό διάστημα από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 27 Αυγούστου και θα εξοφλούν εφάπαξ το σύνολο των οφειλών των εκκαθαριστικών τους έως το τέλος Αυγούστου. Η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία προβλέπει ότι την έκπτωση 3% δικαιούνται μόνο όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τα ποσά των οφειλών τους έως τις 30 Ιουλίου.

* Θα μειωθεί στο 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τους απινιδωτές.

* Θα παραταθεί έως το καλοκαίρι του 2022 η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για τα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων.

Τροπολογία για οφειλές προς τα Ταμεία

Παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πήρε η εμπρόθεσμη καταβολή οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ από το υπουργείο Εργασίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επεκτείνεται το ευνοϊκό καθεστώς που είχε εισαχθεί ως μέτρο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Μετά τη λήξη της παράτασης οι όποιες ασφαλιστικές οφειλές έχουν συσσωρευτεί θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση για να αποπληρωθούν σε έως 72 μηνιαίες δόσεις. Κατόπιν αίτησης του οφειλέτη στην ίδια ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση με 36 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει επιτόκιο. Αν όμως ο οφειλέτες επιλέξει τη ρύθμιση των 72 δόσεων, τότε θα επιβαρυνθεί με 2,5% ετήσιο επιτόκιο. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ.

Στην ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα επανένταξης σε καθεστώς ρύθμισης για πληττόμενες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους που την απώλεσαν λόγω πανδημίας. Αφορά όλους εκείνους που απώλεσαν τη ρύθμιση οφειλών που είχαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.