Φωτιά στη Σταμάτα – Ροδόπολη – Διόνυσο: Ελεύθεροι οι 4 προσαχθέντες

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 4 προσαχθέντες για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο το μεσημέρι της Τρίτης.

Τα 4 άτομα που είχε προσαγάγει η αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τη φωτιά. Πρόκειται για ένα ζαχαροπλάστη και 3 άτομα ηλικίας 19 και 20 ετών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σε επιφυλακή οι αρχές – Για δύσκολη πυρκαγιά μιλούν Χαρδαλιάς και Χρυσοχοϊδης

Για μία πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά που «κινούνταν επικόρυφα και μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούρια μέτωπα», έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπήρξε άμεση καθολική και πολύ στοχευμένη κινητοποίηση, ενώ ήταν σε κοινή κινητοποίηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά στο Κέντρο Επιχειρήσεων και με τον γενικό γραμματέα, Βασίλειο Παπαγεωργίου, στον εναέριο συντονισμό.

«Οι πυροσβέστες έδωσαν μία πολύ γενναία μάχη με τις φωτιές που υπήρχαν μέσα στις γειτονιές, μέσα στις πόλεις, στους δρόμους και διέσωσαν περιουσία και τις πολύτιμες ζωές των συμπολιτών μας. Το ίδιο και οι εθελοντές αλλά και οι αστυνομικοί που πήραν όλα τα μέτρα προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ γνωστοποίησε ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν αυτή τη στιγμή τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα και βοηθιούνται σε αυτό και από τις δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Είμαστε όλοι εδώ νυχθημερόν και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση με απόλυτη αφοσίωση το περιβάλλον, τα πολύτιμα δάση μας, τους ευαίσθητους οικισμούς που βρίσκονται μέσα ή πέριξ των δασών, κυρίως εδώ στην Αττική, και φυσικά είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι όλοι σε επιφυλακή, ενώ επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολες αυτές οι μέρες λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που υπάρχει.

«Σας παρακαλούμε όλους μην επιχειρείτε φωτιές στην ύπαιθρο, οποιαδήποτε δραστηριότητα ας τη σταματήσουμε αυτές τις ημέρες διότι και τις επόμενες ημέρες οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο κίνδυνος πυρκαγιάς πολύ υψηλός», κατέληξε.

Σε ύφεση αλλά και βελτιωμένη δείχνει να είναι η κατάσταση, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Όπως είπε, το μέτωπο προς την Πεντέλη είναι ασφαλές και παραμένουν πολλές διάσπαρτες εστίες στην πυρκαγιά την οποία συντονίζει ο Αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης.

Όπως ενημέρωσε, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11:39 σε περιοχή μείξης δάσους και κατοικιών νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας. Κατά την έναρξή της έπνεαν βόρειοι άνεμοι 6 μποφόρ με ριπές που ξεπερνούσαν τα 7 με αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα διαστάσεις. Στη νοτιοδυτική της πορεία πέρασε από τις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου κινούμενη ανάμεσα στους οικισμούς, αλλά και σε κατοικίες. Μέσω του 112 οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έλαβαν δύο SMS προκειμένου να ενημερωθούν για την πυρκαγιά και να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα αλλά για να τους δοθούν οδηγίες σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια και των κατοικιών τους.

«Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, ήταν άμεση σε μία εξαιρετικά δύσκολη αλλά και επικίνδυνη φωτιά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό, καθώς και 9 αεροσκάφη με το Beriev-200. Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για σημαντική συνδρομή πολυάριθμων εθελοντικών ομάδων του πυροσβεστικού σώματος, αλλά και των δυνάμεων της Περιφέρειας Αττικής, των δήμων της Αττικής, της ΕΛΑΣ και των εθελοντικών τους ομάδων.

Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς αφού ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοχοΐδη, που βρισκόταν από την πρώτη στιγμή μαζί τους και με τον γγ Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή από όπου πέρασε η φωτιά είναι στις 18 περιοχές όπου η πολιτική προστασία έκανε καθαρισμούς γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η φωτιά κινούνταν από δέντρο σε δέντρο και όχι στο έδαφος, όπου θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές.

πηγή