Κορονοϊός: Πόσο μειώθηκαν θάνατοι και νοσηλείες με τους εμβολιασμούς – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι αρνητές των εμβολίων επικαλούνται πολλές φορές πως παρά τους εμβολιασμούς δεν υπάρχει διαφορά στα κρούσματα, στις νοσηλείες και στους θανάτους από τον κορονοϊό.

Τα στοιχεία όμως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο και συγκεκριμένα η σύγκριση στοιχείων του τρίτου και τέταρτου κύματος της πανδημίας αναδεικνύει το πόσο έχουν βοηθήσει η εμβολιασμοί. 

Συγκεκριμένα πόσο έχουν μειωθεί οι θάνατοι, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες από κορονοϊό παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Ειδικότερα την εβδομάδα 26/4/2021, λίγο μετά την κορύφωση δηλαδή του 3ου κύματος, είχαμε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, και συγκεκριμένα:

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων 2451

–ενεργά κρούσματα 25.355

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία 462

–νοσηλευόμενοι 5343

–διασωληνωμένοι 813

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων θανάτων – 79

Την εβδομάδα 19/7/2021, και ενώ ήδη μετράμε 4 εβδομάδες από την έναρξη του 4ου κύματος της πανδημίας:

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων 2568 (άνοδος +4,8%)

–ενεργά κρούσματα 24.353 (πτώση -4%)

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία 138 (πτώση -70%)

–νοσηλευόμενοι 1045 (πτώση – 80,4%)

–διασωληνωμένοι 125 ( πτώση -84,6%)

–7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων θανάτων 8 (πτώση – 90%)

Έτσι φαίνεται πως όσο πιο βαριές είναι οι επιπτώσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι μείωση των ανθρώπων που υπόκεινται σε αυτές λόγω των εμβολίων.

Καμπανάκι των ειδικών για ανεμβολίαστους και μετάλλαξη Δέλτα

Στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα βρίσκεται η χώρα. Η κινητικότητα λόγω διακοπών και διασκέδασης, η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και ο μειωμένος αριθμός των εμβολιασμών είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τον έλεγχο της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει πάνω από 75 με 80% στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

«Αναλογικά ο θάνατος είναι πιο συχνός στους ηλικιωμένους αλλά και αρκετοί νέοι θα νοσήσουν. Θα έχουμε και εκεί θανάτους και δε θα είναι μόνο με υποκείμενο νόσημα».

To δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να κορυφωθεί στη χώρα το νέο πανδημικό κύμα δήλωσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα, είναι πολύ σημαντικό που γίνονται πολλά τεστ».

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου.

«Έχουμε το στέλεχος Δέλτα που αυξάνει την ανάγκη για ανοσία περισσότερων ατόμων. Η πιθανότητα να πέτυχουμε ανοσία στο τέλος Αυγούστου φαίνεται δύσκολη».

Στα δυσοίωνα δεδομένα έρχονται να προστεθούν οι αυξήσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Από τις 141 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας την περασμένη Δευτέρα, φτάσαμε στις 164 χθες Κυριακή.

Το σύστημα υγείας δέχεται πίεση, ενώ κλίνες Covid που είχαν κλείσει στα ανοίγουν ξανά.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, οι ειδικοί λένε ότι η συζήτηση αφορά μόνο άτομα με βαριά νοσήματα και πως ακόμα δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού.

πηγή