Φτερνίζεστε αν και εμβολιαστήκατε;

της Αθηναϊδας Νέγκα

 

 

Τα εμβόλια σαφώς βελτιώνουν πολλά. Επιτρέπουν προπάντων να επανακτήσουμε την κινητικότητα μας και τις ελευθερίες μας όμως ο κοροναϊός, δεν εξαφανίστηκε και θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με αυτόν αλλά και να καταφέρουμε γρήγορα να αφομοιώσουμε σωστά και χωρίς παραπληροφόρηση  ως κοινωνία τα νέα στοιχεία που τον αφορούν.

Οι περίφημες breakthrough μολύνσεις, όπως τις αποκαλούν οι επιστήμονες, αφορούν εκείνες που συμβαίνουν σε πλήρως εμβολιασμένους, στους οποίους μάλιστα  έχει συμπληρωθεί και το διάστημα των δεκαπέντε ημερών μετά τη δεύτερη δόση. Αν και προκειται για θεωρητικά  σπάνια περιστατικά,  έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνιση τους και στην χώρα μας .

Το ερώτημα που λογικά προκύπτει και θα μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον είναι το αν αυτές οι μολύνσεις αποδεικνύουν πως τελικά τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά…

Η απάντηση των ειδικών είναι πως «τα εμβόλια δουλεύουν» και παρά τους ισχυρισμούς των αρνητών, αυτές ακριβώς οι μολύνσεις αποδεικνύουν περίτρανα  πως αποτρέπονται τα σοβαρά συμπτώματα, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ,  οι επιπλοκές και οι μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία των ασθενών που συνάντησαν τον κορονοϊό εμβολιασμένοι .

Λόγω μεταλλάξεων, τα εμβόλια δεν είναι «τέλεια» στο να αποκλείουν πλήρως το ενδεχόμενο ο εμβολιασμένος να μολυνθεί και να χρειαστεί να απομονωθεί για λίγες ημέρες και αυτό πρέπει να αρχίσουμε να το συνηθίζουμε χωρίς να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον εμβολιασμό. Κανένα εμβόλιο εξάλλου, την ιστορία της ιατρικής δεν αναφέρεται ως  100% αποτελεσματικό.

Οι επιστήμονες αρχίζουν μόλις να συλλέγουν πληροφορίες καθώς δεν είχαν, μέχρι στιγμής,  την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε μεγάλη κλίμακα τι συμβαίνει στους εμβολιασμένους σε πραγματικές συνθήκες.  Στην Αμερική,  ερευνητές έχουν κατασκευάσει  εφαρμογές όπως The Zoe Covid Symptom Study, που απευθύνεται όμως μόνο σε Αμερικάνους, ώστε εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να αναφέρουν όλα τα μέχρι στιγμής γνωστά αλλά και τα νέα συμπτώματα που παρατηρούν .

Αυτό που αρχίζει να φαίνεται, από τον μεγάλο όγκο πληροφοριών που μόλις πρόσφατα  οι επιστήμονες, ξεκίνησαν να αναλύουν είναι πως οι εμβολιασμένοι «ενδέχεται» να αναφέρουν συμπτώματα που παλιότερα δεν συνδέονταν  άμεσα με τον κορονοϊό και να τα εμφανίσουν για σαφώς μικρότερα χρονικά διαστήματα από τους ανεμβολίαστους που αρρωσταίνουν.

Τα συμπτώματα, ας πούμε του «COVID19 των εμβολιασμένων», θυμίζουν εκείνα του κοινού κρυολογήματος και με σειρά συχνότητας είναι: πονοκέφαλος, συνάχι, φτέρνισμα, πονόλαιμος, ανοσμία, ενώ οι πιο πολλοί, αναμένεται να παραμείνουν πλήρως ή σχεδόν ασυμπτωματικοί.

Τα «κλασικά» συμπτώματα του COVID19, όπως: ο επίμονος βήχας, ο υψηλός πυρετός, ο πόνος στο στήθος  που αποτελούν και τις συνηθέστερες αιτίες εισαγωγής στα νοσοκομεία και στις μονάδες αυξημένης φροντίδας, είναι εξαιρετικά  σπάνια σε όσους έχουν λάβει δύο δόσεις και αυτό είναι το ανεκτίμητο όφελος για την ανθρωπότητα . Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε πως «όσο τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά το σίγουρο είναι πως κανένα εμβόλιο, όσο κι αν τα εμβόλια εξελιχθούν, δεν θα μπορέσει να εξαλείψει πλήρως τον COVID19 και τις παραλλαγές του», όπως δήλωσε  πρόσφατα και ο δόκτορας  Άντονι Φάουτσι.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης