Τοποθέτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου για την αναβάθμιση του σχολείου

 

Η τοποθέτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά την β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας: «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», σήμερα Παρασκευή 23/7:

Δεν θα ζητούσα  το λόγο αν η κ. υπουργός δεν μας εγκαλούσε, προσωπικά εμένα και την κ. Τζούφη αλλά και όλες τις γυναίκες και τους άνδρες του ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόμαστε εδώ. Θα ήθελα να πω –το γνωρίζει πολύ καλά η κ. υπουργός- ότι το δικό μας κόμμα, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, έχει σταθεί σε αυτά τα θέματα με πάρα πολύ μεγάλη αυστηρότητα. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς να υπολογίζει ποιος είναι , ποια είναι και που ανήκει. Ακούσαμε τον κ. Φίλη πολύ προσεκτικά: έκανε μία πολιτική αναφορά. Ούτε κατά της οικογένειας αλλά ούτε καικατά του προσώπου της υπουργού αναφέρθηκε. Γιατί δημιουργήθηκε όλη αυτή φασαρία; Για να έρχεται βουλευτής της ΝΔ σήμερα και να ταυτίζει αυτά που είπε ο κ. Φίλης με χρυσαυγίτικες συμπεριφορές για τις οποίες δώσαμε πολύ μεγάλη μάχη ως κόμμα και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή.

Κυρία υπουργέ, προσωπικά έχω υποστεί άγριο σεξισμό από όλα τα συστημικά μέσα, τα οποία δε με σεβάστηκαν ούτε όταν έβγαινα από το νοσοκομείο έχοντας κάνει χημειοθεραπεία και με τραβούσαν φωτογραφίες για να σχολιάζουν τα μαλλιά μου και το πρόσωπό μου. Έχω τεράστια ευαισθησία για αυτά τα θέματα και το έχω αποδείξει πολλές φορές. Μην προσπαθείτε να ρίξετε την μπάλα στην εξέδρα, όταν η συζήτηση αφορά ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα όπως είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η κατάσταση στην Παιδεία που συζητάμε. Λοιπόν, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι είπε ο κ. Φίλης και ξέρουμε επίσης πάρα πολύ καλά, πόσες φορές το κόμμα σας προσπαθεί, όταν στριμώχνεται, να κάνει τέτοιες ηθικού τύπου επιθέσεις. Δεν θέλω να θυμίσω εδώ –γιατί δεν είναι της στιγμής- ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,πόση λάσπη έφαγε για τον νεκρό πατέρα του ότι δήθεν ήταν συνεργάτης της χούντας και τι είχε γίνει τότε. Δεν θέλω να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση γιατί εδώ μιλάμε για το μέλλον των παιδιών και το μέλλον της Παιδείας αυτής της χώρας. Σε αυτό πρέπει να μείνουμε και να απαντήσετε.

Εσείς η ίδια λοιπόν παραδεχτήκατε και στις τηλεοράσεις όπου είστε πάντα μόνη σας – όπως και σήμερα το πρωί, ουδείς αντίλογος-  ότι κατά τις δικές σας εκτιμήσεις θα μείνουν έξω από τα πανεπιστήμια  10.000 φοιτητές και φοιτήτριες. Και ερωτώ: είναι λίγος ο αριθμός; Ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά εγώ παίρνω τις δικές σας εκτιμήσεις. Σας ρωτάμε από την πρώτη στιγμή που θεσπίσατε την ελάχιστη βάση εισαγωγής: βρήκατε η δεν βρήκατε την πανδημία ως ευκαιρία; Η πανδημία φτιάχνει μία γενιά πανδημίας καιμεταπανδημίας όπως λένε μεγάλοι επιστήμονες, στην οποία πρέπει να σκύψουμε με τεράστιο ενδιαφέρον. Γνωρίζετε ή όχι ότι οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια δεν διδάχτηκαν επί δύο σχολικές χρονιές; Έχασαν τη Β΄ και την Γ΄ Λυκείου. Η τηλεκπαίδευση δεν αντικαθιστά το δια ζώσης μάθημα. Πολλά μαθήματα που κρίθηκαν καίρια για τις εξετάσεις τους και τα οποία δεν διδάχτηκαν στα σχολεία, γιατί εσείς τα καταργήσατε και από την άλλη ακόμα και αν τα διδάσκονταν ως ενισχυτική διδασκαλία, δεν θα μπορούσαν να διδαχθούν με τηλεκπαίδευση μαθήματα, όπως είναι για παράδειγμα το σχέδιο.

Σαςανέφερα προχθές ότι η Γαλλία για πρώτη φορά στην ιστορία δύο αιώνων των εξετάσεων για το baccalaureatδεν έκανε στο τέλος της χρονιάς τις εξετάσεις λόγω πανδημίας και δεν είπατε τίποτα. Μπορείτε να μας απαντήσετε σε αυτά; Τώρα έπρεπε να θεσπιστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής ΕΒΕ; Θα έπρεπε να συζητήσουμε λοιπόν –γιατί διαβάζω και διάφορα ότι η Αναγνωστοπούλου είναι κατά της Αρχιτεκτονικής Πατρών, κύριε ελέησον δηλαδή!- ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας μας.Για το ότι δεν έχουμε κατορθώσει ως Πολιτεία ακόμα να έχουμε ένα σύστημα φοιτητικής μέριμνας, στέγασης, που να εξασφαλίζει ότι ένας υποψήφιος, υποψήφια που μπαίνει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο να μπορεί να πάει να φοιτήσει χωρίς να εξαντλείται η οικογένειά του, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Να συζητήσουμε για τα δημόσια σχολεία, για τις δομές, για τους μισθούς των εκπαιδευτικών, για την κοινωνική σύνθεση, την πολυπολιτισμική στα σχολεία που εκεί χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις. Θα σας πω ένα μεγάλο πρακτικό πρόβλημα, το έχετε συνυπολογίσει; Μιλάω με καθηγητές και καθηγήτριες, ξέρετε τι αντιμετωπίζουν όταν διορίζονται ως αναπληρωτές για να πάνε ειδικά σε τουριστικές περιοχές ;Αν βρίσκουν σπίτι και πόσα πρέπει να πληρώνουν; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που θέτει η εποχή μας.

Αξιολόγηση: λέτε ότι είμαστε κατά της αξιολόγησης. Το τι θεσπίζει κανείς και πως μεταφράζει νομοθετικά αυτό που εννοεί αξιολόγηση, δίνει το ιδεολογικό του στίγμα. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά: ιδεολογική. Έχετε μία μανία καθετοποίησης, ιεράρχησης η οποία δεν έχει τέλος. Λέτε τέλος, αυτονομία στα σχολεία. Το είπα και χθές, αυτονομία χωρίς ισότητα δεν υπάρχει. Και για ποια αυτονομία μιλάτε; Αυτονομία και δημοκρατία σημαίνει  ότι μεταφέρω εξουσία στην ίδια τη σχολική μονάδα και κυρίως στους εκπαιδευτικούς. Εσείς μεταφέρετε αυτονομία σε μία κάθετη ιεραρχία στην οποία δεν έχουν πρόσβαση οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, δεν μπορούν να έχουν λόγο. Πρέπει κυρία υπουργέ, να συζητήσουμεεπί της ουσίας και να βγουν και οι ιδεολογικές μας διαφορές. Μην ρίχνετε τη μπάλα στην εξέδρα. 

Διαβάστε επίσης