Θρυμματίζοντας όνειρα…

Του Απόστολου Ι. Βουλδή

 

Μια χρόνια με πολλές ιδιαιτερότητες, που προκάλεσε η πανδημία, οι μαθητές υπό αντίξοες συνθήκες, κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια, λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας, μελετούσαν και ονειρεύονταν.

Μερικοί μήνες απέμεναν γι αυτό και υπέμεναν και ανέμεναν. Ακόμη και τα φροντιστηριακά μαθήματα μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους γίνονταν, όπως και οι πρώτες καλημέρες από τους καθηγητές τους στο σχολείο. Το «παραθυράκι» του κομπιούτερ είχε γίνει η επαφή τους με τον έξω κόσμο.

Συνέχιζαν όμως να ονειρεύονται την ώρα που θα έφθαναν και πάλι στις σχολικές αίθουσες για να δοκιμαστούν. Να εξεταστούν και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η καταστροφικότερη χρονιά τους, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ήξεραν, τους έλεγαν οι μεγαλύτεροι, οι γονείς, οι καθηγητές τους, πως μπορεί να είναι μια διαδικασία ψυχοφθόρα, που κρίνει την τύχη σου άπαξ, ωστόσο, είναι το πλέον δίκαιο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αίφνης όλα ανατράπηκαν. Βγήκαν από τα εξεταστικά κέντρα χαμογελώντας. Στο πρόσωπό τους ήταν ζωγραφισμένη η επιτυχία.

Ναι, ήταν άκρως ικανοποιημένοι από την επίδοσή τους.

Ναι, είχαν γράψει καλά. Επιτέλους κόποι χρόνων δικαιώνονταν, θα γίνονταν φοιτητές. Όχι για να λάβουν τον τίτλο του ακαδημαϊκού πολίτη και να έχουν την φοιτητική κάρτα στην τσέπη, αλλά για να υλοποιήσουν το όνειρό τους.

Κάποιοι μάλιστα χρειάστηκε να έχουν φροντιστές και για τα ειδικά μαθήματα που θα έδιναν. Γιατί στην Ελλάδα το κράτος ζητά να εξεταστείς ακόμη και για μαθήματα που δεν διδάσκονται στα σχολεία!

Το όνειρο όμως θρυμματίστηκε, γιατί η εγχείρηση μπορεί να πέτυχε, ο ασθενής όμως απεβίωσε!

Η υπουργός της Παιδείας έθεσε τη βάση εισαγωγής για τις σχολές ανατρέποντας τα πάντα. Τι κι αν η περυσινή βάση για την σχολή ήταν 6-7.000 μόρια πιο κάτω από την φετινή επίδοση του υποψηφίου. Ένα σύστημα που κάποιοι «φωστήρες» σκέφτηκαν και πρότειναν, δίχως να αναλογιστούν συνέπειες, εξανέμισε όνειρα και προσδοκίες.

Γιατί με 3 και 4 βαθμό να εισάγεσαι στο πανεπιστήμιο είναι αδιανόητο. Όπως επίσης είναι εξωφρενικό η βάση εισαγωγής φερ’ ειπείν στην Αρχιτεκτονική Πάτρας να είναι πάνω από 15.

Να πως η ονειροπόληση εξελίσσεται σε τρομακτικό εφιάλτη.

Γιατί κάποιοι αποφάσισαν πως δεν έχεις δικαίωμα να ονειρεύεσαι…

  

Διαβάστε επίσης