“Όχι” είπε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, στο αίτημα της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου να τους χορηγήσει ανωνυμοποιημένα στατιστικά στοιχεία από τα δικαστήρια όλης της χώρας σχετικά με τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.
Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τονίζει στην απάντηση της ότι το εν λόγω αίτημα δεν δεν βρίσκει έρεισμα σε καμία διάταξη (σ.σ.: Κώδικα Δικηγόρων, κ.λπ.), προσθέτοντας ωστόσο ότι θεωρεί “δεδομένα τη μεταξύ μας αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό που συντελούν στην εξασφάλιση του κύρους της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης στη χώρα μας και την εκ μέρους όλων όσων είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή μ΄ αυτήν, ικανοποίηση για τον τρόπο απονομής της”.
Παράλληλα, σημειώνει ότι και η ίδια στη πρώτη της δήλωση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έθεσε ως προτεραιότητα την ταχύτητα στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σκοπός υποβολής του επίμαχου αιτήματος “ταυτίζεται με τον δικό μου, που τον συμμερίζεται μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μου”.
Από την άλλη,στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός ανέφερε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 2015 , στην πολιτική Δικαιοσύνη εκκρεμούν περίπου 800.000 υποθέσεις, με χρόνο αναμονής εκδίκασης από ένα έως τρία, κατ΄ ελάχιστον, χρόνια ανάλογα με το δικαστήριο.
Επιπλέον, ο κ. Βερβεσός σημείωνε ότι λόγω των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης από το 1997 έως σήμερα η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε περισσότερες από 360 υποθέσεις.