Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να σχεδιάσει το μέλλον του;

Δεν είναι μυστικό ότι τα εφηβικά χρόνια αποτελούν την περίοδο που το παιδί μαθαίνει τα περισσότερα για τον εαυτό του, από τις προσωπικές του προτιμήσεις μέχρι και τα αγαπημένα μαθήματα που τελικά μετατρέπονται σε επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν ήδη δημιουργήσει τις πρώτες τους λίστες με όλα όσα θέλουν να κάνουν και να επιτύχουν. Άλλα, ίσως απλώς να αποφεύγουν τα πλάνα για το μέλλον καθώς ο προγραμματισμός μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αγχωτικός, ειδικά όταν ακόμα δεν γνωρίζουν πώς να ζουν ανεξάρτητα.

Τότε, οι γονείς αναλαμβάνουν μέρος του βάρους, βοηθώντας τα παιδιά να σχεδιάσουν το μέλλον τους, κάνοντας βήματα που θα τα οδηγήσουν προς τον στόχο τους. Ο τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας σε αυτήν την αναζήτηση μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους:

Βοηθήστε το παιδί να περιορίσει τις επιλογές

Ο έφηβός σας μπορεί να δυσκολεύεται να περιορίσει την πληθώρα των επιλογών που έχει μπροστά του. Ταυτόχρονα, η σκέψη ότι υπάρχει άπλετος χρόνος μπροστά του μπορεί εκτός από διασκεδαστική ή ενθαρρυντική να είναι και αγχωτική για το παιδί.

Εξαιτίας αυτού, μερικοί έφηβοι δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να εστιάσουν σε ορισμένες βασικές επιλογές, καθώς δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό ακριβώς που θέλουν να κάνουν. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να περιορίσουν την εστίασή τους ή ακόμη και να αλλάξουν την εστίασή τους με θετικό τρόπο.

Αφήστε το να κάνει λάθη

Είναι καλό να γνωρίζετε πότε το παιδί χρειάζεται την παρέμβασή σας και πότε όχι, ώστε να μπορείτε να αφήνετε το παιδί να κάνει τις δικές του επιλογές, ακόμα κι αν αυτό θα οδηγήσει σε αποτυχία ή λάθη. Το παιδί θα έχει στην πραγματικότητα την ευκαιρία να μάθει από αυτό.

Μην φοβάστε την αποτυχία και μην μεταδίδετε στο παιδί το φόβο της αποτυχίας ή του λάθους. Και τα δύο μπορούν να λειτουργήσουν ως καλές μαθησιακές ευκαιρίες, τις οποίες το παιδί μπορεί να αξιοποιήσει για να βελτιωθεί και να εξελιχθεί σε κάθε τομέα.

Βοηθήστε το να αγκαλιάσει την αβεβαιότητα

Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι δεν γίνεται να γνωρίζουμε τα πάντα εξαρχής και ότι αυτό είναι εντάξει. Ενθαρρύνετέ το να δει αυτήν την αβεβαιότητα ως την πληθώρα των ευκαιριών που θα έχει για να δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά πράγματα μέχρι να καταλήξει σε αυτό που θέλει να εστιάσει.

Είναι επίσης σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί ότι ο μελλοντικός προγραμματισμός, ειδικά ο μακροπρόθεσμος, μπορεί να μην εξελιχθεί ακριβώς όπως το περιμένει. Αυτό που θα το βοηθήσει είναι να αφιερώσει χρόνο για να μάθει περισσότερα για τα ενδιαφέροντά του, τις φιλοδοξίες και τους στόχους του.

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ