Εμείς νομίζαμε ότι η Φιλιώ ήταν από το σόι μας!

ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Εμείς που μεγαλώσαμε στα χωριά, μικρά παιδιά, ακούγαμε “Φιλιώ”, χωρίς επίθετο και χωρίς βιογραφικό…

Ήταν απλά η “Φιλιώ”. Κάποια από την οικογένεια, μέσα από το σόι μας, δηλαδή, που κάπου θα τραγουδούσε και εμείς όλοι, έπρεπε να πάμε να την ακούσουμε και φυσικά, θα περιμέναμε τη σειρά μας, για να χορέψουμε!

Πάμε να δούμε τη Φιλιώ;
Που τραγουδάει απόψε;
Στο πανηγύρι μας

Αυτό ήταν. Η Πυργάκη είχε καταφέρει να κάνει ένα μεγάλο “σόι” από τη βόρεια μέχρι τη νότια Ελλάδα… Η φωνή της που έπλεκε την παράδοση με απίστευτη άνεση και η αξιοπρέπειά της έδενε με ισχυρούς, σχεδόν οικογενειακούς δεσμούς τους ανθρώπους όπου κι αν τραγουδούσε.

Τη θυμάμαι πάνω στην πλατφόρμα που είχε στηθεί στο μεγάλο χωράφι με τις ελιές στα πρώτα σπίτια του χωριού. Χώμα κάτω. Όποιος περνούσε από μπροστά της, τον χαιρετούσε με το όνομά του! “Γεια σου Νίκο Μουτσούνα με την παρέα σου”, “Γεια σου Πάνο, είσαι καλά ρε;”. Την πλησίαζαν και της φιλούσαν το χέρι. Θυμάμαι το άρωμά της… μύριζε τόσο όμορφα. Τα μαλλιά της πάντα φουσκωτά και ξανθά. Φορούσε βραχιόλια που ακούγονταν στο μικρόφωνο όταν χτυπούσε παλαμάκια. Θυμάμαι, ακόμα που σήκωνε διακριτικά το ποτήρι με το κέρασμα, που έστελναν οι παρέες. Το σήκωνε με το αριστερό και χαιρετούσε με τα μάτια, την ώρα που η φωνή της “μάγευε” το κοινό. “Φίσκα” τα τραπέζια στην Φιλιώ. Στριμωγμένα, με χάρτινα τραπεζομάντιλα, φιστίκια και μπύρες. Τα αυτοκίνητα στην Πατρών – Πύργου, “ουρά” σταθμευμένα μέχρι τη στροφή για Νιφορέικα! Μπα; Και πιο πέρα.

Τότε, οι παραγγελιές για χορό, δίνονταν σε μικρά λευκά χαρτάκια, πολλές φορές κομμένα από τα τραπεζομάντιλα. “Οικογένεια Αθανασόπουλου”, το έδιναν οι παππούδες μας και περιμέναμε. Μέχρι να ακούσουμε από τα χείλη της Φιλιώς, ότι ήρθε η σειρά μας, πολλές φορές μας έπαιρνε ο ύπνος. Δεν τολμούσαμε να πούμε θέλουμε να πάμε σπίτι. Η Φιλιώ δεν επέτρεπε σε κανέναν να πάει σπίτι, πριν ξημερώσει. Ακόμη κι αν είναι 8 και 10 χρονών…

Η Φιλιώ Πυργάκη δεν ήταν μόνο ένα πηγαίο ταλέντο, αυθεντικός άνθρωπος και σπουδαία τραγουδίστρια με διεθνείς διακρίσεις. Ήταν η Φιλιώ που ταξίδεψε την παράδοση της χώρας της σε όλο τον κόσμο! Που “πάντρεψε” όλους τους Έλληνες, βάζοντάς τους σε ένα “τραπέζι”! Για εμάς; Η Φιλιώ, ήταν από το σόι μας…