Κεφαλονιά: Νύχτα «κόλαση» – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Παραμένει ανεξέλεγκτη η φωτιά - Βοσκός ο "εμπρηστής"

 

Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής στην Κεφαλονιά, όπου πυροσβέστες και απλοί κάτοικοι πέρασαν μια εφιαλτική νύχτα δίνοντας μάχη με τη μεγάλη φωτιά που κατακαίει το νησί από το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες η κατάσταση είχε βελτιωθεί μεν, αλλά ακόμη η πύρινη λαίλαπα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Ήδη, από τα ξημερώματα ξεκίνησαν οι πτήσεις από τα εναέρια μέσα (PZL και Έρικσον).

Oι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με 10 πυροσβέστες και 5 οχήματα του METΠΕ που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Κυλλήνη. Συνολικά, επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 32 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 1 ακόμη Ε/Π ως συντονιστικό και 4 αεροσκάφη ( 2 CL, 2 PZL). Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Η φωτιά καίει σε επτά εστίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κεφαλονιάς. Εκτός από το Καπανδρίτι και την Αγία Ειρήνη, αργά το βράδυ του Σαββάτου εκκενώθηκαν τα χωριά Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Πάστα, καθώς και η περιοχή Κολαϊτη μετά από απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου, Θεόφιλου Μιχαλάτου, για την προστασία των κατοίκων. 

Παράλληλα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 για όσους βρίσκονται στους οικισμούς Πάστρα, Κρεμμύδι, Μαρκόπουλο, Κατελειός και Κάτω Κατελειός και τους συνέστησαν να μείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών χαρακτηρίζοντας παράλληλα εξαιρετικά επείγουσα την κατάσταση.

Απίστευτη καταγγελία: Η φωτιά ξεκίνησε από βοσκό που πήγε να κάψει χόρτα

Η Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε από ένα βοσκό, που προσπάθησε να κάψει χόρτα. «Μιλάμε για απίστευτα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Να σημειωθεί πως μετά από εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος , κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μετέβη στην Κεφαλονιά προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης