Νεκτάριος Φαρμάκης: «Επτά ενεργειακές κοινότητες και το μεγαλύτερο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη, σπάνε τα δεσμά της ενεργειακής φτώχειας για τους αγρότες και την αυτοδιοίκηση»

"Φέρνοντας τη Δυτική Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης"

«Έχουμε μπροστά μας κάτι πολύ σημαντικό. Ένα μεγάλο έργο που πρέπει να μας ενώνει όλους. Είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη συνένωση τοπικών δυνάμεων με κοινό στόχο: Να απαλλάξουμε τους αγρότες μας από την ενεργειακή φτώχεια και να δώσουμε στους δήμους μας τη δυνατότητα να γίνουν πιο «αυτόφωτοι» και πιο ισχυροί. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ένα πράσινο έργο που θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα και μάλιστα, τόσο μεγάλο που θα καθιστά τη Δυτική Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς, εντός και εκτός Ελλάδας».

Με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων με εταίρους τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και Δήμους, Εταιρείες Ύδρευσης και άλλους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Φαρμάκης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως οραματικό και πρωτοποριακό, το οποίο όμως έχει ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον, μέσα από την υλοποίηση ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, του μεγαλύτερου συνεργατικού πάρκου που θα γίνει στην Ευρώπη και όχι μόνο μπορεί να θέσει τέλος στην ενεργειακή ανασφάλεια και φτώχεια των αγροτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά να θέσει τη Δυτική Ελλάδα και στην πρωτοπορία μετάβασης της οικονομίας της στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε πως η σκέψη ξεκίνησε από την ανάγκη να απαλλαγούν οι αγρότες από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ και το χρόνιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια ύδρευσης. «Αν πετύχουμε να απαλλάξουμε τον αγροτικό μας πληθυσμό από αυτό το πολύ σημαντικό κόστος, ταυτόχρονα σπάμε ένα από τα σημαντικότερα δεσμά» της πρωτογενούς μας παραγωγής, η οποία αποτελεί πραγματικό και όχι θεωρητικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα συμβάλλει κατά 10% στην τοπική οικονομία όταν ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στο 4% και απασχολεί περίπου το 25-30% του εργατικού δυναμικού στην περιοχή. Η Δυτική Ελλάδα είναι στην 4η θέση των ελληνικών περιφερειών σε φυτική παραγωγή και στην 3η θέση σε ζωική παραγωγή. Και όλα αυτά, μεταφράζονται σε ένα συνολικά παραγόμενο εισόδημα ύψους 1,3 δις ευρώ, περίπου, με στοιχεία του 2019.

Διαβάστε επίσης