Οι παγίδες που κρύβουν οι τακτικισμοί του Ερντογάν

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η δήλωση Ερντογάν ελάτε να τα βρούμε μόνοι μας, χωρίς την μεσολάβηση τρίτων, θυμίζει την ουτοπία Χριστόφια και ΑΚΕΛ στην Κύπρο, όταν εξελέγη στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα ο αριστερών προδιαγραφών Ταλάτ, που υποστήριζε, ότι θα μπορούσαν μόνοι τους Ε/Κ και Τ/Κ να λύσουν το κυπριακό.

Η δολιότητα του Ανατολίτη γείτονά μας είναι προφανής. Θέλει να βγάλει από το κάδρο Ευρωπαίους και ΗΠΑ, με προφανή σκοπό να απομονώσει την Ελλάδα και να την θέσει προ εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να αποδεχθεί το δίκαιο του ισχυρού.

Και είναι απορίας άξιο, πως κάποιοι πανεπιστημιακοί στην χώρα μας, ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις και θεωρούν ότι μπορεί κανείς να εξημερώσει το θηρίο, που καθημερινά βρυχάται και καραδοκεί την κατάλληλη στιγμή, για να κατασπαράξει το θήραμά του.

Και ποιος δεν θέλει να τα βρει η Ελλάδα με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι σε ποια βάση μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις και με ποιους κανόνες. Αυτούς που αποδέχεται η Διεθνής Κοινότητα, ή αυτούς που θέλει να επιβάλει δια της ισχύος η Τουρκία;

Και όσοι πιστεύουν ότι αν φύγει ο κακός Ερντογάν και έρθει ένας άλλος διαλλακτικοτερος ηγέτης, υπάρχει ελπίδα κι αυτοί ζουν στον κόσμο τους και κάνουν όνειρα θερινής νυκτός. Προφανώς δεν έχουν παρατηρήσει ότι η αντιπολίτευση πλειοδοτεί στην επιθετικότητα της Άγκυρας και διόλου δεν αναζητά λύσεις στα ελληνοτουρκικά προβλήματα, με βάση του κοινά αποδεκτό Διεθνές Δίκαιο.

Το είδαμε και στην Κύπρο. Ποιος αντέδρασε στην πρόσφατη εισβολή στην περίκλειστη Αμμόχωστο; Ποιος θυμήθηκε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ρητά αναφέρουν ότι πρέπει να αποδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, δηλ. στους Ελληνοκυπρίους;

Ποιος είπε κουβέντα για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένα και οριοθετημένα με όμορα κράτη θαλάσσια τεμάχια, στο ελεύθερο νότιο τμήμα της Κύπρου; Ποιος είδε ότι δεν μπορούν να μιλούν για δύο κράτη στην Μεγαλόνησο και την ίδια ώρα να καταπατούν τον θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πρόφαση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων;

Στέκει άραγε, πέρα από το Διεθνές Δίκαιο, σε κάθε λογική, η θεωρία ότι ο θαλάσσιος χώρος του Βορρά, που έχει καταλάβει η Τουρκία, είναι περιοχές που ανήκουν αποκλειστικά στους Τουρκοκύπριους και απαιτούν μοιρασιά στο ελεύθερο τμήμα του Νότου, στέλνοντας γεωτρύπανα και πολεμικά πλοία;

Η Τουρκία δεν εκβιάζει μόνο σε αυτή την χρονική συγκυρία μαξιμαλιστικές λύσεις, κατηγορώντας γι' αυτό την Ελλάδα. Οι κινήσεις της σε βάρος του Ελληνισμού ανατρέχουν σε βάθος χρόνου. Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει.

Από την κρατική και οργανωμένη βία που ασκήθηκε εναντίον των Ελλήνων της Πόλης το 1955 και το 1963. Ή από την εκδίωξη από τις πατρογονικές τους εστίες των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου;

Διαμαρτύρονται τώρα για τους Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους της Θράκης που ζουν χωρίς προβλήματα στη Θράκη την ώρα που εκείνοι παραβιάζοντας την Συνθήκη της Λωζάννης εκδίωξαν το ελληνικό στοιχείο από την Κωνσταντινούπολη την Ίμβρο και την Τένεδο.

Δυστυχώς η χούντα μετά τα γεγονότα της Κοφίνου το Νοέμβριο του 1967, αποφάσισε ύστερα από απαίτηση των Τούρκων να αποσύρει την ελληνική μεραρχία από την Μεγαλόνησο, αφήνοντας την Κύπρο έρμαιο στις ορέξεις της Άγκυρας. Τώρα το ίδιο ζητάει ο Σουλτάνος και οι συν αυτώ για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δεν μας λένε όμως γιατί έχουν ναυπηγήσει δεκάδες αποβατικά σκάφη, που ναυλοχούν απέναντι από τα ελληνικά νησιά και γιατί έχουν μια ολόκληρη στρατιά στα Μικρασιατικά παράλια;

Κι ενώ οι ίδιοι εξοπλίζονται με νέα υποβρύχια, είχαν προαγοράσει 100 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ και πήραν από τον Πούτιν τους S-400, ενοχλούνται που η Ελλάδα προμηθεύεται Rafale και την ίδια ώρα κομπάζουν, ότι όσα οπλικά συστήματα κι αν προμηθευτεί η Ελλάδα, η Τουρκία θα την κάνει μια χαψιά.

Δεν είναι απλά οι νταήδες της περιοχής, θεωρούν εαυτούς υπερδύναμη που μπορεί να σταθεί ισότιμα απέναντι στις άλλες υπερδυνάμεις. Τώρα έχουν εξαγγείλει ότι 47 επέτειο της εισβολής στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου θα εγκαινιάσουν βάση για Drones, στον κατεχόμενο Βορρά της Κύπρου.

Αυτή η κίνηση προφανώς έχει στόχο, πέρα από το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου, το Ισραήλ και δευτερευόντως άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος.

Αυτές οι επεκτατικές βλέψεις του αναδυόμενου δράκου της περιοχής, είναι καιρός να αφυπνίσουν τους Ευρωπαίους. Γιατί η Τουρκία, ενώ πήρε χρήματα από την Ευρώπη για να ναυπηγήσει μεγάλες ακταιωρούς με το πρόσχημα, ότι θα εμποδίζουν τους διακινητές λαθρομεταναστών, στην ουσία τα χρησιμοποιεί για να τους κατευοδώνει και να επιτίθεται στα πλοία του ελληνικού λιμενικού.

Καθημερινά απειλούν και εκβιάζουν τα γεράκια της Άγκυρας την Ευρώπη με νέες μεταναστευτικές ροές ζητώντας για να τις εμποδίσουν χρήμα για να στήσουν μια μικρή Τουρκία, στα βόρεια σύνορα τους με την Συρία εκδιώκοντας τους κουρδικούς πληθυσμούς.

Πουλάνε τώρα στην Αμερική την φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ και ζητούν εκτός από χρήματα για αυτήν την δουλεία και ανοχή των ΗΠΑ στην παρουσία των S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Όλα αυτά δείχνουν την διαχρονική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και δεν πρέπει να καθησυχάζουν τους δικούς μας, του δώσε και σώσε, ούτε τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους, μια και το θηρίο έχει στόχο βραχυπρόθεσμο την Ελλάδα και μεσομακροπρόθεσμο ολόκληρη την Ευρώπη. Καιρός και οι μεν και οι δε να ξυπνήσουν...

Διαβάστε επίσης