23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Υβριδικό με 151 ελληνικές και ξένες ταινίες

 

 

Με το σύνθημα “και του λιμανιού και του σαλονιού”, αφού θα παίζει μεταξύ άλλων σε αίθουσες στο Λιμάνι, αλλά και διαδικτυακά στο σαλόνι του κάθε θεατή, πραγματοποιείται από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης – στους δύο προσωρινούς θερινούς κινηματογράφους που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του Φεστιβάλ στην Προβλήτα Α΄- και στους θερινούς κινηματογράφους Άλεξ, Απόλλων, Ελληνίς, Ναταλί, Σινέ Άλσος του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, Σινέ Τζένη Καρέζη του Δήμου Παύλου Μελά και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν 92 ταινίες και 142 θα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στο online.filmfestival.gr. Η 23η διοργάνωση αρχίζει με το μουσικό ντοκιμαντέρ για μια μυθική σταρ. Το “Tina” ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στη λαμπερή καριέρα και την εκρηκτική ζωή της Τίνα Τέρνερ.

Η φετινή καλοκαιρινή και υβριδική διοργάνωση παρουσιάζει συνολικά 151 συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ (ορισμένα θα προβληθούν και σε αίθουσες και διαδικτυακά) από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, ένα νέο τμήμα podcast, δύο αφιερώματα και τις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς.

«Για 23η χρονιά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διατηρεί το κύρος του ως ένα από τα κορυφαία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ευρώπης, με ένα ιδιαίτερα επιμελημένο πρόγραμμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί με φαντασία και σκέψη. Με μια ματιά στην κοινωνία, στην πραγματικότητα, στον κόσμο», αναφέρει στο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Την ευχή η φετινή διοργάνωση “να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο, όπως κάνει άλλωστε κάθε χρόνο, ταλαντούχους δημιουργούς και μοναδικές παραγωγές και μέσα από αυτές τις παραγωγές, όλοι εμείς να ταξιδέψουμε στις αθέατες πλευρές του κόσμου και στις ξεχωριστές, ανθρώπινες ιστορίες”, εκφράζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, επισημαίνει την επιστροφή του Φεστιβάλ στην πόλη “και μάλιστα δυναμικά και με πολλαπλούς τρόπους, έχοντας κρατήσει σαν κληρονομιά από πέρυσι το ευρηματικό και καινοτόμο πνεύμα που αναδύθηκε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας» και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέβρας τονίζει στο δικό του μήνυμα τη στήριξη του Δήμου και της πόλης στο Φεστιβάλ.

Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και το Φεστιβάλ διεξάγεται με την υποστήριξη του ΕΟΔΥ. Μια κινητή ομάδα υγείας θα

βρίσκεται στην προβλήτα Α του λιμανιού για διενέργεια rapid test κατά τις ώρες 9:30-13:30 και 16:30-20:30.

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Τρίτη 22 Ιουνίου.

Τα εισιτήρια για τις προβολές στους εννέα θερινούς κινηματογράφους εκδίδονται αποκλειστικά μέσω ίντερνετ στο www.filmfestival.gr και στο www.viva.gr. Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ.

Εισιτήρια για τις online προβολές στο online.filmfestival.gr. Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ.

Τρία διαγωνιστικά τμήματα

Στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ συμμετέχουν ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, ενώ φέτος, παρουσιάζονται περισσότερες πρεμιέρες από κάθε άλλη φορά. Συνολικά δεκατρείς ταινίες κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα, οκτώ διεθνή πρεμιέρα και επτά ευρωπαϊκή πρεμιέρα στα Διεθνή Διαγωνιστικά Μεγάλου Μήκους, Newcomers και Film Forward. Για πρώτη χρονιά, ο Χρυσός Αλέξανδρος Newcomers μετονομάζεται σε Χρυσός Αλέξανδρος Newcomers «Δημήτρης Εϊπίδης» και το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο αυξάνεται σε 10.000 ευρώ.

Spotlight στους αδελφούς Κλόστερ

Το Φεστιβάλ συστήνει φέτος το δίδυμο σκηνοθετών, τα αδέρφια Λιούι και Νόα Κλόστερ από τις ΗΠΑ, οι οποίοι πειραματίζονται με το animation με έναν μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας διασκεδαστικά και πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ animation.

Ανοιχτοί ορίζοντες

Οι πιο πρωτοποριακές φωνές του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που φιλοξενεί 52 ταινίες από την αφρόκρεμα της πρόσφατης παγκόσμιας παραγωγής ντοκιμαντέρ.

Ελληνικά ντοκιμαντέρ

Στο 23ο ΦΝΘ συμμετέχουν 78 ελληνικές ταινίες, 8 από αυτές και στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα. Στο φετινό Φεστιβάλ, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με όρους καθολικής προσβασιμότητας θα προβληθεί online το ντοκιμαντέρ “Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες”, με χορηγό προσβασιμότητας την Alpha Bank. Σε ειδική προβολή, επίσης, στον αυτοσχέδιο θερινό κινηματογράφο John Cassavetes Open Air θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ Η γενιά του ’30: Στρατής Μυριβήλης, μια παραγωγή της Cosmote TV.

Αφιέρωμα Σταύρος Καπλανίδης

Το 23ο ΦΝΘ έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Σταύρο Καπλανίδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, προβάλλοντας τρία από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του, καθώς και την τελευταία του δουλειά, “Ο Τέος και ο Σταύρος”.

Νέο τμήμα podcast

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο στην Ευρώπη που εγκαινιάζει ένα νέο τμήμα αφιερωμένο στα podcast, διερευνώντας τις εκλεκτικές συγγένειες αυτού του νέου είδους με τον κινηματογράφο. Το νέο τμήμα περιλαμβάνει: ένα Διαγωνιστικό τμήμα με 23 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcast, ένα τμήμα Εκτός Συναγωνισμού με 13 ελληνόφωνα podcast, το τμήμα Special Podcasting με δύο ξεχωριστά podcast από τις ΗΠΑ και τη Δανία, καθώς και ειδικά podcast του Φεστιβάλ αποκλειστικά για την 23η διοργάνωση.

Δίγλωσση ειδική έκδοση Εϊπίδης

Σε μια ξεχωριστή, δίγλωσση ειδική έκδοση 232 σελίδων καταγράφεται το όραμα και η λαμπρή επαγγελματική πορεία του Δημήτρη Εϊπίδη, του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με το ντοκιμαντέρ και το Φεστιβάλ. Μέσα από κείμενα γνωστών προσωπικοτήτων του παγκόσμιου σινεμά και συνεργατών του, καθώς και μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και υλικό από το προσωπικό του αρχείο, η έκδοση καταγράφει τους σταθμούς της ζωής και της καριέρας του σε πέντε ηπείρους, από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας. Τον Δημήτρη Εϊπίδη και τη συνεισφορά του στο παγκόσμιο σινεμά θυμούνται οι: Σάρα Ντράιβερ, Μπέλα Ταρ, Τζαφάρ Παναχί, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, Ούλριχ Ζάιντλ, Κλοντ Σαμπερλάν, Πιρς Χάντλινγκ, Αντρέα Πικάρ, Τόμπι Λι, Άλι Ντερκς, Μοσέν Μαμαλμπάφ, Ηλίας Κανέλλης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαρία Κατσουνάκη, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Γιάννης Παλαβός, Ορέστης Ανδρεαδάκης και Ελίζ Ζαλαντό.

H Αγορά του 23ου ΦΝΘ

Φέτος, όπως και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας δόθηκε έμφαση στην υποστήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας. Στη φετινή Αγορά συμμετέχουν 10 ελληνικά πρότζεκτ, ενώ 106 ελληνικά ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμα σε διαπιστευμένους επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο.

https://www.newsit.gr/