Βουλή: Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο

Με 158 ψήφους υπέρ και 142 ψήφους κατά, υπερψηφίστηκε στη Βουλή, το βράδυ της Τετάρτης (16.06.2021), επί της αρχής και επί του συνόλου το εργασιακό νομοσχέδιο. 

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ψηφίστηκε έπειτα από ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων, από εργαζόμενους, σωματεία και συνδικάτα, αλλά και σκληρής κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο τελευταίος λόγος ανήκε, όπως προβλέπει η διαδικασία στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος επανέλαβε ότι το νομοσχέδιό του είναι ένα «μεγάλο βήμα μπροστά που εκσυγχρονίζει σημαντικά το εργατικό δίκαιο και είναι μια παρέμβαση που ακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης επέλεξε να απαντήσει στην σφοδρή κριτική που δέχθηκε και κάνοντας αναφορές στις πωλήσεις της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ, των περιφερειακών αεροδρομίων και τις τελευταίες του ενέργειες στη ΔΕΗ. 

«Για μένα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, στην πολιτική μου διαδρομή. Είναι όμως ακόμα περισσότερο, αυτό το νομοσχέδιο, μια μεταρρύθμιση η οποία δίνει παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο, και παραπάνω δύναμη στην οικονομία. Δίνει δύναμη στην Ελλάδα να μπει στον πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Προηγήθηκε μία 3ήμερη συζήτηση στο κοινοβούλιο που ξεκίνησε την Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα, με βασικό χαρακτηριστικό τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και την πόλωση. Την ίδια στιγμή έξω από κτίριο της Βουλής πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξάγγειλαν τα συνδικάτα.

Η πολιτική κόντρα κορυφώθηκε σήμερα το μεσημέρι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την έντονη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τον "σύγχρονο χαρακτήρα του νομοθετήματος", κάνοντας έντονη κριτική στον συνδικαλισμό και τον τρόπο που ασκείται στην χώρα.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για νομοσχέδιο που εκφράζει τις απόψεις του ΣΕΒ εγκαλώντας την κυβέρνηση για μίσος απέναντι σε κάθε συλλογική διαδικασία και την νεολαία. Μάλιστα δεσμεύθηκε για την κατάργηση του νόμου εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην διακυβέρνηση της χώρας.

Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι 20 αλλαγές

Το νομοσχέδιο περιέχει τουλάχιστον είκοσι μέτρα που σύμφωνα με την κυβέρνηση οδηγούν στην προστασία της εργασίας. 

1) Η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα συμβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο και στην πάταξη της μαύρης ή και υποδηλωμένης εργασίας, διάταξη για την οποία αντιδρούν οι εργοδότες.

2) Αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιθεώρηση Εργασίας, με τέτοιον τρόπο ώστε οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας να μην επηρεάζονται από τη βούληση της κυβέρνησης.

3) Θεσπίζονται μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

4) Ενισχύονται τα υφιστάμενα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

5) Κατοχυρώνεται δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, αλλά και ανάληψης του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κ.λπ.) από τον εργοδότη.

6) Εισάγονται συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των απασχολούμενων ως delivery και courier.

7) Εξισώνεται η αποζημίωση των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων.

8) Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, η οποία συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο.

9) Απαγορεύεται απόλυση για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

10) Απαγορεύεται απόλυση νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού του.

11) Καθιερώνεται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές.

12) Προβλέπεται γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς, με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες.

13) Επεκτείνεται η άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στις περιπτώσεις υιοθεσίας τέκνου.

14) Χορηγείται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.

15) Παρέχεται μειωμένο ωράριο (άδεια φροντίδας τέκνου) και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

16) Δίνεται άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

17) Εισάγεται άδεια φροντιστή, 5 ημερών, για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.

18) Επεκτείνονται οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

19) Καθιερώνεται άδεια ανωτέρας βίας 2 ημέρες τον χρόνο.

20) Προβλέπεται διάλειμμα έπειτα από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 ώρες).

Διαβάστε επίσης